Lagring av høytrykksspyleren

Lagres denne feil i vinter, kan den bli ødelagt

Tøm den for vann og sørg for frostfri lagring.

KAN FRYSE IHJEL: En høytrykkspyler som inneholder vann, kan bli ødelagt når minusgradene kommer snikende. Foto: Kärcher
KAN FRYSE IHJEL: En høytrykkspyler som inneholder vann, kan bli ødelagt når minusgradene kommer snikende. Foto: Kärcher Vis mer

Lagrer du høytrykksspyleren feil, kan den i verste fall bli ødelagt.

– Hver vår får vi henvendelser fra personer som har fått høytrykkspyleren sin ødelagt i løpet av vinteren. Dette er helt unødvendig og kan forhindres med noen enkle grep, har Knut Ivar Haave, kategorisjef i Felleskjøpet Agri uttalt i en pressemelding.

Et par minusgrader kan gi trøbbel

Har du plassert høytrykksspyleren i en uisolert garasje, er det ikke sikkert den tåler å stå der når kuldegradene kommer.

– Feilen mange gjør er å la maskinen stå for lenge ute, i uisolerte boder og garasjer på høsten. Det skal faktisk ikke mer enn noe få minusgrader til før komponenter kan ryke. Og skulle du mot formodning trenge maskinen flere ganger i løpet av høsten, er det ikke en altfor stor oppgave å bære den ut igjen, sier Haave.

Rådet ekspertene gir, er å lagre høyttrykksspyleren frostfritt. For manges del vil dette si at garasjen ikke er egnet lagringssted.

Har du ikke mulighet for å lagre spyleren frostfritt, anbefaler Lars Nyhaugen i Kärcher om å plassere maskinen høyt, siden det blir kaldest ved bakken, og gjerne mot varm vegg.

- Når det er sagt må jeg understreke at maskinen skal oppbevares frostfritt. Hvis det påvises at maskinen er utsatt for frost vil garantien ikke gjelde, legger han til.

Husk å tømme høytrykkspyleren

Ifølge Felleskjøpet bør høytrykksspyleren tømmes skikkelig etter siste bruk før vinterlagring. For å tømme maskinen kan du spyle en stund etter at du stenger vanntilførselen. Videre kan du vende og riste på slange og maskin for å få ut siste rest av vann.

Glemmer du å tømme den og lar spyleren stå i kjølige omgivelser, vil vannet ekspandere når det fryser.

I verste fall kan dette ødelegge dyre deler på høyttrykksspyleren.

Lars Nyhaugen i Kärcher anbefaler at man kobler fra slange og pistol.

Frostvæske et alternativ

Hvis et kaldt vinterlagringssted er eneste muligheten du har, finnes det en nødløsning for å unngå at spyleren blir ødelagt i kulda.

– Frostvæske er en mulighet. Etter siste bruk, etterfulgt av skikkelig tømming for vann, kan du kjøre frostvæske gjennom maskinen. Hell tilstrekkelig med frostvæske i en bøtte, og sett en kort inntaksslange i bøtten. Kjør frostvæsken gjennom maskinen uten trykk, sier Haave.

Han legger til at metoden kan benyttes uavhengig av om maskinen skal oppbevares inne eller ute, fordi man da unngår korrosjon inne i maskinen gjennom vinteren.

Sist oppdatert 27. desember 2019

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!