Uansett hva slags uteplass du planlegger - det må være plant. Foto: Brynjulf Blix
Uansett hva slags uteplass du planlegger - det må være plant. Foto: Brynjulf BlixVis mer

Lage uteplass - mange muligheter

En uteplass kan være så mangt, vi ser på mulighetene

Den enkleste uteplassen får du ved å sette alt rett på plenen. Om det er spesielt praktisk er en helt annen sak. Skal du ha mulighet til litt mer allsidig bruk enn plassering av liggestol er det nødvendig med litt innsats.

Mye avhenger selvsagt av hvilket materiale du ønsker å ha på uteplassen.

Vil du ha en treplatting, stein eller fliser? Skal den være permanent eller vil du ha muligheten til å bruke plassen til noe annet en gang i framtiden? Skal den være en konstruksjon som hviler oppå eller skal den være en del av overflaten?

Utgangspunktet må uansett være et flatt område, noen ganger må du ha store maskiner for å skape dette.

Det enkleste

Det enkleste du kan gjøre er å bruke plast- eller treheller som selges blant annet i byggevarehus og store hageutsalg. Har du en gressplen av golfbane-kvalitet kan du legge dem ut rett på gresset, men for de fleste er det nødvendig med litt forarbeide.

Heller kan også være i plast. Foto: Maxbo
Heller kan også være i plast. Foto: Maxbo Vis mer


Det du trenger er fiberduk og fin grus/subbus. Fiberduken gjør at grusen ikke forsvinner ned i bakken og holder samtidig ugresset borte, siden den er lystett.

Underlaget bør være så plant som mulig, men de siste ujevnhetene retter du opp med et langt terrassebord, rettholt eller annen lang og rett gjenstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Underlaget bør komprimeres best mulig, det er ikke dumt å leie en hoppetusse, eller komprimator som den også kalles, slik vi også anbefaler om du skal anlegge plen.

Når underlaget er ferdig er det bare å legge ut hellene. Hvordan, kan du se i denne videoen under eller lese mer om her.


Vedlikeholdet kan reduseres ved å samle sammen hellene til høsten, rengjøre dem og oppbevare dem i garasje, bod eller annet tørt og gunstig sted. Så kan du bare legge dem ut når sommerdagene kommer.

En mer stabil løsning

Treheller er ikke den mest robuste løsningen, men velger du i stedet en treplatting som skal ligge på et relativt flatt underlag behøver ikke konstruksjonen være veldig komplisert. Det er ikke nødvendig å støpe, bare underlaget er rimelig plant.

Også her fjerner det som måtte være av uønsket vegetasjon, legger ut fiberduk og retter av med grus eller sand til fundamentet. Mange velger å legge terrassebord i grusen med en meters avstand, hvis du vil heve plattingen opp fra underlaget med løfteklosser under dragerne. Neste skritt er å sette opp dragere på 48 x 98 mm eller mer, med maks 60 centimeters avstand, som skal bære terrassebordene. Bruker du tynnere terrassebord enn 28 mm bør avstanden være mindre enn 60 cm for å unngå svikt.

Underlaget og drenerende masser er viktig Foto: Byggmakker
Underlaget og drenerende masser er viktig Foto: Byggmakker Vis mer


Hva slags terrassebord du velger er en annen sak, den har vi skrevet tidligere og du finner den her.

Når det gjelder vedlikehold kan du enten gjøre ingen ting og la den få en naturlig patina, eller du kan rense og olje den hvert år, eller beise den med terrassebeis.

Belegningsstein

En mer krevende, men nærmest vedlikeholdsfri løsning er en uteplass med dekke av stein. Det er mange steintyper å velge mellom, fra god gammeldags rød murstein, klassisk brolegning til moderne belegningsstein.

For å få et godt resultat er det viktig med grunnarbeidet. Hvor grundig dette skal gjøres avhenger av forholdene på stedet, om det er mye fukt og telehiv bør det graves og fylles opp med drenerende masser og isolerende materiale. Er det snakk om et stort område kan det være verdt å leie inn en liten gravemaskin, eller sette bort jobben til fagfolk. Kravene til grunnarbeide er likevel ikke like store som til oppkjørsler hvor det blir store belastninger av kjøretøyer.

Man kan også gjøre det enklere, men risikerer at overflaten blir mer "levende" og forandrer seg med årstider, temperatur og nedbør.

Vedlikehold er det lite av, en vannslange eller høyttrykkspyler gjør jobben. Hvis det har vært bevegelse i grunnen kan ny komprimering med hoppetusse være det som skal til for å få steinene til å falle på plass.

Hva med oppkjørselen? Velger du grus, asfalt eller stein?

Støpt dekke

Den mest krevende og dyreste løsningen er støpt dekke med skifer eller keramiske fliser på topp. Da må du gjøre samme forarbeide som for belegningsstein, i tillegg må du forskale, armere, støpe og glatte/bearbeide støpen.

Støpt dekke med naturstein er flott og vedlikeholdsfritt. Foto: BGS Naturstein
Støpt dekke med naturstein er flott og vedlikeholdsfritt. Foto: BGS Naturstein Vis mer


Skal du ha betongen som bruksflate må den behandles slik at porer tettes og pusses/diamantslipes slik at den får den ønskede overflaten.

Hvis du skal ha skifer, dekorstein eller fliser på topp får du en eksklusiv, stilig og nærmest vedlikeholdsfri løsning.

Bare pass på at det ikke samler seg vann noe sted i konstruksjonen når høsten nærmer seg slutten, det vil sprenge det meste når det fryser til.

Du finner detaljerte byggeveiledninger hos flere av de store byggevarekjedene, som Byggmakker og Maxbo.