Lag tortilla med pastamaskinen

Smart triks for deg som sliter med å kjevle ut tortillalefsene.

<b>MAISTORTILLA:</b> Vi synes taco er best i myke maislefser. Her tre fisk- og sjømatstacovarianter fra <a target="_blank" href="http://www.eatpuesto.com/">Puesto</a> i La Jolla, California. Foto: ELISABETH DALSEG
MAISTORTILLA: Vi synes taco er best i myke maislefser. Her tre fisk- og sjømatstacovarianter fra Puesto i La Jolla, California. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Endelig tacofredag? Ikke noe vondt om kjøttdeig, hermetiske mais, salsa fra glass og ferdig-guacamole, men det skal ikke mye til å gjøre fredagstacoen bare litt bedre.

Vi foretrekker myke tortillalefser, og har vi tid, lager vi dem selv. Da blir de aller best, og vi har det vi trenger klart: Masa harina (maismel) og vann.

Deigen skal egentlig presses i en tortillapresse, men i mangel på dette, kan man selvfølgelig kjevle.

Svett, dryppende, vassen kjøttdeig blir en saga blott med to enkle grep: Slik steker du kjøttdeig

Pastahjelpen

Det kan være lettere sagt enn gjort. Det litt spesielle maismelet er ikke fryktelig lett å kjevle ut. Vi ønsker derfor dette trikset velkommen: Bruk pastamaskinen. Eller pastainnsatsen til kjøkkenmaskinen.

 

Se bare her:

(Her ble det brukt hvetemelsdeig, men vi anbefaler maismel for smakens skyld.)

Nå er det høysesong for mais: Slik gjør du maiskolben tacoklar

Gjør det selv:

FREM FRA GLEMSELEN: Gi pastamaskinen nytt liv som tortillaruller. Denne er fra Clas Ohlson til 599 kroner. Foto: CLAS OHLSON
FREM FRA GLEMSELEN: Gi pastamaskinen nytt liv som tortillaruller. Denne er fra Clas Ohlson til 599 kroner. Foto: CLAS OHLSON Vis mer


Du trenger omtrent like like deler maismel og vann. Hold gjerne igjen litt av væsken, ikke alle meltypene trenger like mye fuktighet.

Bland sammen mel og varmt vann til du får en homogen, fast deig. Deigen er klar når du kan forme den til små baller uten at den smuldrer eller smitter av på hendene.

La deigen hvile i fem til ti minutter.

Når deigen har satt seg, knar du den godt med hendene, til den blir god og elastisk. Trikset er å kna ørsmå luftbobler inn i deigen. Den skal ikke sprekke opp, bare bli lettere og luftigere.

Form deigen til små baller, som mellomstore plommer. Klem eller kjevle ut til den blir tynn nok til å brukes i pastainnsatsen eller pastamaskinen.

Tilbehøret: Sjekk de smarte avocado-triksene

Så er det bare å sende deigen igjennom. Begynn på det videste hakket, og stram til underveis, til du får deiglefser som er tre-fire-fem millimeter tykke.

Når du har fått ønsket størrelse og tykkelse steker du maistortillaene i varm panne, cirka et halvt minutt på hver side.

Smart til fredagstacoen: Se tacohjelperne fra Hardanger Bestikk og vår test av kjøttdeighakken Hackit

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!