Lag sushi-ingefæren selv

Sunt, godt og så enkelt at alle kan klare det, med enkle redskaper.

<b>GJØR DET SELV:</b> Ikke bare er det enkelt, det er utrolig mye bedre enn den ingefæren du kjøper. Foto: ELISABETH DALSEG
GJØR DET SELV: Ikke bare er det enkelt, det er utrolig mye bedre enn den ingefæren du kjøper. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et sushimåltid er ikke komplett uten syltet ingefær. Mange sparer den til slutt, men ingefærens funksjon er egentlig å rense ganen mellom hver bit sushi.

Det er ikke mange år siden du måtte i spesialforretninger for å få fatt i syltet ingefær, men i dag er det inne i sortimentet til de fleste store dagligvarekjedene.

Skal du lage sushi selv, er det enkelt å plukke med seg et glass. Det mange ikke vet, er at det er nesten like enkelt å sylte ingefæren selv.

Langt til nærmeste sushibar? Vi har testet gjør det selv-sushi

Før du begynner:

SKRELL MED SKJE: Det blir langt mindre svinn om du skraper bort skallet i stedet for å skjære eller skrelle det bort. Foto: PER ERVLAND
SKRELL MED SKJE: Det blir langt mindre svinn om du skraper bort skallet i stedet for å skjære eller skrelle det bort. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Fremgangsmåten er omtrent den samme som når du skal sylte løk, men det er et par småting du bør passe på.

Du bør for eksempel kjøpe inn litt mer ingefær enn du trenger. Det er det flere årsaker til, én av dem er at en del vil gå bort når du fjerner skallet.

Er ingefæren helt fersk, kan du skrape av skallet med baksiden av en skje. Er den litt eldre, bør du bruke en god potetskreller, og en kniv for å skjære av de tøffeste delene.

Selve ingefæren skiver du best ved hjelp av en mandolin, men det er slett ikke nødvendig. Du kommer langt med en god potetskreller, eller en skarp kniv og gode kutteferdigheter.

ENKELT: Skrell, skjær og ha på glass.  Foto: ELISABETH DALSEG
ENKELT: Skrell, skjær og ha på glass. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Der er også verdt å merke seg at midten av ingefæren kan være litt vanskelig å skjære opp. De lange fibrene har en tendens til å flise seg opp, og sette seg fast i skrelleren.

Dersom du likevel bruker ingefær i for eksempel te eller andre matretter, kan det lønne seg å kjøpe mer enn du trenger, skive opp sidene av ingefæren rundt kjernen, og heller spare på denne til senere.

Alternativt kan du kutte ingefæren på skrå, men dette er vanskelig med en potetskreller, da trenger du en mandolin.

Se våre kjøpeguider til mandoliner som helper deg å få til syltynne skiver, juliennejern som gjør det lettere å strimle, multihakkerne og de morsomme jernene som lar deg lage spaghetti av nesten alt.

Du trenger:

PORSJONSBEREGNING: 150 grams-oppskriften gir to små glass. Dette er perfekt som en liten oppmerksomhet, så når vi først er i gang, lager vi to. Foto: ELISABETH DALSEG
PORSJONSBEREGNING: 150 grams-oppskriften gir to små glass. Dette er perfekt som en liten oppmerksomhet, så når vi først er i gang, lager vi to. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Ca 150 gram skrelt ingefær
150 gram sukker
150 ml risvineddik
150 ml vann
en god klype salt

En skje eller potetskreller for å skrelle ingefæren
Potetskreller, kniv eller mandolin for å skive den opp

Sterile glass

Les mer om hvordan du steriliserer glass i vår guide til sylting av frukt og bær.

Slik gjør du:


Bland alt unntatt ingefæren i en gryte til laken, og kok opp på middels varme. Rør rolig rundt til alt sukkeret er oppløst.

Skyll ingefæren og skrell den.

Skjær den opp i tynne skiver.

Legg skivene i de sterile glassene, og hell over laken. La blandingen kjøle seg litt ned, sett på lokket, og sett glassene i kjøleskapet. Ingefæren kan spises etter et par timer i kjøleskapet, men blir bedre over natten.

Ingefæren er holdbar i et par uker i kjøleskapet.

Blir ingefæren blå når du skjærer den? Det skal du ikke være lei deg for.

Hvorfor blir den ikke rosa?

LAG SELV: Wilson Chung tipset Dinside om å lage sushiingefæren selv, dersom vi hadde tid, og lovet at det ville smake bedre enn kjøpevarianten. Det gjorde det.  Foto: ELISABETH DALSEG
LAG SELV: Wilson Chung tipset Dinside om å lage sushiingefæren selv, dersom vi hadde tid, og lovet at det ville smake bedre enn kjøpevarianten. Det gjorde det. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Når du kjøper syltet ingefær i butikken eller får det på restaurant, er den ofte rosa. Årsaken er at tradisjonelt ble syltet ingefær laget av unge røtter, som ifølge Wilson Chung, sushikokk og produktutvikler for Blue Dragon, blir rosa over tid.

- Denne er dyr, og vanskelig å få fatt i i store mengder, for industriell produksjon, og ikke minst lite tilgjengelig i Europa, sier Chung til Dinside.

Den rosa ingefæren du kjøper i butikken, er mest sannsynlig tilsatt fargestoffer, enten rødbetjuice eller kunstig farge.

Det vil ikke være nevneverdig forskjell i smak på rosa og beige ingefær, så du trenger ikke bekymre deg for det.

Ønsker du å gjenskape utseendet på den japanske retten, kan du tilsette litt rødbetjuice eller konditorfarge uten smak til laken.

Har du ikke rødbetjuice, kan du lage det selv, med en juicer. Her kan du lese tips om hva du bør tenke på når du kjøper juicer

Vi har tidligere vist hvordan du skreller ingefæren med teskje, og trekker her frem en video til glede for nye lesere: