Lag gjødsel selv av urin

Det er enkelt, og skal være veldig effektivt.

HJEMMELAGET GJØDSEL: Du kan gjødsle med så mangt, men urin utblandet med vann skal være det mest effektive. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
HJEMMELAGET GJØDSEL: Du kan gjødsle med så mangt, men urin utblandet med vann skal være det mest effektive. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen skulle egentlig handle om hvordan du lager hjemmelaget gjødsel av brennesle, som du også kan spise, om det frister mer. Ifølge Matmerk er det fullt mulig, men seniorforsker ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO), Trond Knapp Haraldsen, sier det ikke er gjort seriøse forsøk som dokumenterer hvor bra det virker.

Han har derimot et langt bedre tips om hjemmelaget gjødsel som er både gratis og effektivt. Og det lager du helt selv, bokstavlig talt ...

Les også hvorfor du bør gi opp kampen mot brunsneglene

Lag gjødsel selv - av urin

- Urin har jeg brukt med stort hell, forteller Haraldsen til Dinside.

Ja, du leste riktig: Urin fungerer veldig godt som gjødsel, blandet ut med vann.

- Jeg har selv meget god erfaring med bruk av urin som gjødselvann når en blander urin med vann i forholdet 1:10. Det har jeg med stort hell brukt til gjødsling av staudebed og andre typer blomsterbed, forteller han videre.

Frister det å bruke urin som gjødsel i hagen? (Avsluttet)
Ja, hvis det fungerer, er det smart(56%) 620
Nei, det syns jeg er ekkelt(30%) 335
Jeg kan vurdere det, men er ikke helt overbevist(14%) 156
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Og om du skulle synes det er ekkelt, så kan Haraldsen forsikre om at urin er veldig rent, og kan brukes som gjødsel hvor som helst, også i kjøkkenhagen.

På grunn av at det kan lukte, anbefaler han ikke å lagre den utvannede blandingen. Man bør heller ikke tisse direkte i bedet for å hurtiggjødsle.

- Urin er for sterkt ublandet, det kan gi sviskader på plantene, sier Haraldsen.

Kanskje er tipset ekstra smart for de som har små barn som tisser i potte, slik Haraldsen selv anbefaler.

- Jeg har aldri hatt så fint staudebed som da barna var små og tisset på potte, understreker han.

Annet hjemmelaget gjødsel

Frister det ikke å ta i bruk egne kroppsvæsker til gjødsling, fins det andre alternativer, selv om urin altså er det mest effektive.

Framtiden i våre hender tipser blant annet om bruk av matrester og kaffegrut, som man kan kompostere hjemme og bruke til å forbedre jorda i hagen.

Også gresset du klipper kan brukes til å gjødsle plenen med, da det brytes lett ned og forholdsvis raskt bidrar med næringsstoffer, selv om det i hovedsak bør brukes til gjødsling av plenen, ifølge Agropub.no

LES OGSÅ:
Slik planter du frukttrær
De beste midlene til hagen lager du selv
Slik velger du gressklipper

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer