<strong><B>SIKKERHET I BOKS:</strong></B> Espen Schrøder og Stein Bakker i SFTY viser fram smart-røykvarsleren som de håper skal gjøre livet sikrere i tusenvis av norske boliger. Foto: TORE NESET
SIKKERHET I BOKS: Espen Schrøder og Stein Bakker i SFTY viser fram smart-røykvarsleren som de håper skal gjøre livet sikrere i tusenvis av norske boliger. Foto: TORE NESET Vis mer

Lag din egen alarmsentral

Norsk røykvarsler med smarte løsninger.

Publisert
Sist oppdatert

- En norsk røykvarsler, sier du?

Umiddelbart tok vi fram den skeptiske minen da vi ble kontaktet av selskapet SFTY, som holder til på Lysaker utenfor Oslo.

Røykvarslere er normalt noe du kjøper for et par hundrelapper i butikken og skrur opp i stua eller på soverommet i løpet av et par minutter.

- Men denne varsleren er også innbruddsalarm. Og så kommuniserer den både med andre røykvarslere og mot nettskyen, fikk vi vite av Espen Schrøder, det internasjonalt orienterte selskapet COO (Chief Operating Officer).

LES OGSÅ: Smarthjem i kraftig vekst

En norsk Nest?

<strong><B>GOOGLE-DINGS:</strong></b> Nest er i utgangspunktet en termostat, men eieren Google har store ambisjoner med den. Foto: NEST
GOOGLE-DINGS: Nest er i utgangspunktet en termostat, men eieren Google har store ambisjoner med den. Foto: NEST Vis mer


Vel, tenkte vi. Det finnes nok av billig, kinesiskprodusert utstyr som gjør akkurat dette: Alarmen går i huset ditt, og du får en melding på mobilen din. Om du er av den virkelig skvetne sorten, kan du følge med på hva som skjer i og utenfor huset ditt døgnet rundt via et nettkamera.

Og ønsker du at noen kommer for å sjekke, kan du melde deg som kunde hos ett av de mange vaktselskapene der ute.

SFTY-boksen måler både temperatur og fuktighet, i tillegg til mye annet.

Det får oss også til å tenke på Nest, Google-termostaten som også kan ivareta en rekke overvåkingsoppgaver i hjemmet ditt, men som rett nok ikke har blitt offisielt lansert i Norge ennå.

Så hva er så unikt med dette produktet?

<strong><b>BYBOERE:</strong></B> Folk som bor slik som her på Romsås i Oslo er målgruppa for SFTY. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT/NTB SCANPIX
BYBOERE: Folk som bor slik som her på Romsås i Oslo er målgruppa for SFTY. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT/NTB SCANPIX Vis mer


LES OGSÅ: Derfor snakker ikke smarthjem-dingsene sammen

Mest for de som bor i blokk

Spesielt blir det først når vi ser på hvem produktet er beregnet for, mener selskapets CEO, altså adm.dir, Stein Bakker.

<strong><b>SNAKKER SAMMEN:</strong></B> Boksene i hver enkelt leilighet snakker seg i mellom, og med en sentral.  Foto: SFTY
SNAKKER SAMMEN: Boksene i hver enkelt leilighet snakker seg i mellom, og med en sentral. Foto: SFTY Vis mer


- De tradisjonelle vaktselskapene er tungt inne i villamarkedet, men bare mellom fire og åtte prosent av de som bor i blokk har installert alarm. Og da er det som oftest snakk om individuelle løsninger som i beste fall bare snakker med eierens mobiltelefon, forklarer Bakker.

SFTY-boksen, som kan minne om Apple TV, kan mer enn en «dum» smartalarm. Du kan for eksempel sette opp en egen alarmsentral, der naboer og øvrige familie får beskjed dersom noe skjer.

- Styrelederen i borettslaget kan følge med på hver enkelt leilighet og for eksempel gi beskjed om enhetene ikke virker eller har utgått batteri. Man velger selv hvem som skal varsles, sier Bakker.

En annen norsk røykvarsler som Dinside skrev om i fjor, sender deg eller noen du kjenner SMS om det brenner, og varsler dessuten ved hjelp av lys.

LES OGSÅ: Vaktselskap eller hjemmesnekret?

Vaktselskap på bestilling

Han forklarer at SFTY samarbeider med en av Norges største vaktsentraler. Han vil foreløpig ikke fortelle oss hvem det dreier seg om, men disse skal kunne aksjonere med vekter dersom noe skjer.

<strong><B>BATTERIER:</strong></B> De varer i ett år, men boksen kan også kjøre på strøm fra veggen. Foto: TORE NESET
BATTERIER: De varer i ett år, men boksen kan også kjøre på strøm fra veggen. Foto: TORE NESET Vis mer


- Erfaringsmessig har alarmsentralens kunder bare behov for noen få utrykninger i løpet av en lengre abonnementsperiode. Hos oss vil man måtte betale for hver enkelt utrykning, men vi tror at det ofte er mer effektivt i en boligblokk at naboene kontakter politi eller brannvesen ved innbrudd eller branntilløp.

SFTY-boksen er også utstyrt med bevegelsessensor, og en kommende modell vil også ha kamera. Dermed fungerer den også som innbruddsalarm.

Du taster en firesifret kode, enten via mobilen eller via en fjernkontroll på veggen når du kommer hjem, for å verifisere at du har noe der å gjøre. Bruker du for lang tid, begynner alarmen å telle ned smed små «bip». Og husker du ikke koden, går alarmen.

LES OGSÅ: Lås opp døra på mobilen

Kan se hvor familien er

Boksen og programvaren kan også brukes til å spore familiemedlemmer.

- Det er trygt for foreldre å vite når barna kommer hjem fra skolen. Her kan de også følge dem på hele skoleveien, vel å merke om barna ønsker det selv. Det samme kan man gjøre for eksempel med eldre familiemedlemmer som liker å gå tur alene i skogen og som på denne måten får rask hjelp dersom de skulle få et illebefinnende, sier Bakker.

<strong><B>APP:</strong></B> På mobilen får du både status, alarmer og oversikt over hvor barna er (om de vil det selv). Foto: SFTY
APP: På mobilen får du både status, alarmer og oversikt over hvor barna er (om de vil det selv). Foto: SFTY Vis mer


Dette skjer altså via mobiltelefon, app og GPS-signal. Dataene overføres til alarmsystemet som husstanden har satt opp, og medlemmer som er autorisert får beskjed om hvor.

- Dette er helt og holdent basert på frivillighet, akkurat som når frivillige fra Røde Kors leter etter en person, sier Bakker.

Boksen vil ikke komme i vanlig salg, slik at du og jeg kan kjøpe den i butikken. I stedet håper SFTY at bredbåndsleverandører, kraftselskaper og forsikringsselskaper skal tilby boksen til sine kunder.

LES OGSÅ: Nå må du ha røykvarsler i hver etasje

- Kan ikke satse på at tante vil rydde opp

Presseansvarlig Cecilie Knudsen i Verisure avviser at de ikke skulle være interessert i kunder som bor i leilghet. Hun understreker at hun ikke kjenner produktet fra SFTY, men frykter ikke konkurransen.

- Det er ikke riktig at vi ikke satser på borettslag og sameier. Tvert om har våre selgere sterk fokus på disse kundegruppene i dag. Mange synes det er trygt at det kommer en vekter om noe skjer. Og mon tro om naboer, tanter og onkler virkelig vil feie glasskår og sikre huset om noe skjer? undrer hun.

Knudsen påpeker også at Verisures alarmer er FG-godkjente, og at kundene kan føle seg sikre på at de virkelig virker når det gjelder.

SFTY-boksen er i følge Bakker og Schrøder EU-godkjent, og dermed også godkjent for bruk som røykvarsler i Norge. I tillegg har den gjennomgått stresstest for å sjekke at den tåler fall fra taket og sabotasje fra innbruddstyver.

Også Verisures hovedkonkurrent Sector-Alarm har tilbud spesielt rettet mot borettslag.

LES OGSÅ: Røykvarsleren som får lampene til å blinke

400 kroner per måned

<strong><B>NORSK:</strong></B> Sikkerhetsboksen produseres i Buskerud. Foto: SFTY
NORSK: Sikkerhetsboksen produseres i Buskerud. Foto: SFTY Vis mer


Men så var det spørsmål om pris, da. Pakkene fra et sikkerhetsselskapene koster gjerne et par tusen i installasjon og 3-400 kroner måneden.

Bakker og Schrøder vil foreløpig ikke oppgi eksakte priser, men antyder at SFTY-boksen kan komme til å koste rundt en tusenlapp per stykk som en engangskostnad. Det du bruker den til, vil du derimot betale for. Dels på abonnementsbasis, dels som enkeltfaktureringer, for eksempel for vekterutrykning.

SFTY-boksen er for øvrig produsert av Produktide i Holmsbu i Buskerud.

- Det er bare plasten som er kinesisk. Alt annet er norsk, sier Stein Bakker stolt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer