<strong>Hvor vanskelig er det å sette en pris på boligen, slik at kjøpere kan få god oversikt i markedet?  Foto:</strong> Finn.no
Hvor vanskelig er det å sette en pris på boligen, slik at kjøpere kan få god oversikt i markedet? Foto: Finn.no Vis mer

Lærer de aldri?

Eiendomsmeglere fortsetter å ignorere krav til riktig markedsføring av boligpriser.

Publisert
Sist oppdatert

Hjellestad utenfor Bergen er et populært boligområde. Nærhet til sjøen, gode tomter, og et hyggelig nabolag. Søker du på Hjellestad i Finn.nos boligsøk akkurat nå, får du opp syv treff. I prisklassen 9.999 til 7 millioner kroner.

Hele tre av boligene står oppført med prisantydning 9.999 kroner. To av dem er på i underkant av 170 kvadratmeter og splitter nye, den siste på 179 kvadratmeter (primærrom) og er for tiden utleid.

Joda, vi skjønner at det ikke koster under 10.000 kroner for 170 kvadratmeter. Men hvor mye vil de egentlig ha for boligen? Tallet som er brukt sår tvil om hvilket triks det er som er tatt i bruk for å fange boligkjøpernes interesse denne gangen.

For har de brukt et anslag over månedlige utgifter, "for å gjøre det lettere for boligkjøperne å se hvor mye det vil koste dem"? - Eller har de satt en kunstig lav pris "for å lodde stemningen i markedet" - bare litt høyere enn 1 krone, som Forbrukerombudet gjentatte ganger har slått ned på?

DinSide ser nærmere på meglertriksene:Finn flere artikler om ulike former for pristriksing i faktaboksen til høyre

Vi klikker oss selvfølgelig inn på alle tre - og det kan se ut som om det er siste varianten som gjelder. For under "Beliggenhet" står det følgende: "OBS!!! PRIS ER IKKE FASTSATT FOR EIENDOMMEN. SE BORT FRA PRISANTYDNINGEN."

Hvorfor venter de ikke med å legge ut boligen før de har en pris klar å fylle ut i dette feltet? For markedsføringsloven er klar. Prisantydningen skal ikke være lavere enn den minste prisen selger er villig til å godta. Finn.no godtar ikke åpen pris eller en ren "bud ønskes"-variant, selv om det er mange meglere som etterlyser nettopp dette.

Tror du virkelig noen blir lurt av dette?

Joralf Rønning, megler i Rett Hjem, gjør som flere meglere før ham og henviser til begrensninger på Finn.no.

- Grunnen til at prisantydningen er kr. 9.999, er fordi det ikkje er mogleg i finn.no sitt system, å setje den til kr. 0, skriver Rønning i en e-post til DinSide. - Trur du verkeleg at nokon vil bli villeia til å tru at ein ny einebustad, som ikkje er til salgs, og der det i tillegg klart er meldt frå om at prisantydninga er feil, kan kjøpast for kr. 9.999?

Videre skriver Rønning: - I følge marknadsføringslova av 1972 §2, som handlar om dette temaet, står det ganske klart at framstillinga må vere villeiande, for at handlinga skal vere rettstridig. Som du sikkert har registrert, gjeld annonseringa på finn.no, bustader som vil kome for salg (og som ikkje er til salgs).

Han viser til beskrivelsen av eiendommen, med anmerkningen om at prisen ikke er korrekt.

Prisen skal alltid være korrekt

- Det spiller ingen rolle om boligen er lagt ut for salg eller ikke. Dersom de oppgir pris, skal den være korrekt, sier Jo Gjedrem i Forbrukerombudet til DinSide.

Han berømmer at det er gjort tiltak slik at prisen ikke skal oppfattes som villedende, men peker på at prinsippet om at dersom man oppgir prisopplysninger skal de være korrekte bør overholdes. Uansett om boligen er klartgjort for salg eller ikke.

- Men er det en er det en teknisk greie i forhold til Finn sitt system, så får jeg nesten overlate den diskusjonen til dem, sier han.

Ifølge salgsdirektør i Finn Eiendom, Johan Fredrik Høvås, er det ingen planer om å kunne la feltet for pris stå åpent. De mener at det er mest brukervennlig for forbrukerne å kunne sortere etter relevante prisantydninger, og at disse bør være klare før man annonserer.

- Vi ønsker å ha en tjeneste som er best mulig for brukerne, og de er opptatt av pris, har Høvås tidligere sagt til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer