La vinteren gjøre jobben

La minusgradene gjøre inneklimaet sunnere.

<strong>SMÅ PLAGEÅNDER:</strong> De trives i fuktig varme, og lever av flass fra mennesker og dyr. Noen lever også av melstøv. De er ikke farlige på annet vis enn at de lett kan fremkalle allergi hos enkelte. Foto: WIKIMEDIA COMMONS
SMÅ PLAGEÅNDER: De trives i fuktig varme, og lever av flass fra mennesker og dyr. Noen lever også av melstøv. De er ikke farlige på annet vis enn at de lett kan fremkalle allergi hos enkelte. Foto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulderekordene i Norge kan brukes til inneklimaets og helsens fordel. Benytt sjansen nå, til å bli kvitt noen av beboerne som kan skape problemer hjemme, som midd.

- De er i alle senger. Dersom du våkner opp med tett nese hver dag og har fått påvist middallergi, er det antakelig høy middforekomst i senga, sa Helle Grøttum, rådgiver i NAAF til DinSide i sommer.

Og da er det bare to ting som hjelper, ifølge henne; allergimedisin og godt renhold. Midden trives nemlig best når den har det varmt og litt fuktig, noe det ofte er under dyna etter at vi har tilbragt en natt der.

– Etter fem år er ti prosent av vekten av puta støv og støvmidd. De har Philip Tierno Jr. ved New York University Langone Medical Center tidligere uttalt. Han er hygieneekspert og forfatter av boken The Secret Life of Your Germs.

Og det er ikke bare midd som koser seg i hodeputene. Når vasket du hodeputa di sist?

Store mengder midd

Mange reagerer altså allergisk mot midd, eller rettere sagt mot småkrekenes avføring. Men med kulde kan du ta kål på de uønskede leieboerne. Oppbevarer du puter, dyner, overmadrasser og evt. madrasser ute i minimum 20 minusgrader i ett døgn, så har du begått et effektivt massedrap av sengegjester, i følge NAAF. Støvsug grundig etterpå, og du har en langt mindre allergen seng. Men også kortere opphold ute i kulden hjelper. Har du ikke mulighet til å fryse ned sengetøyet så lenge, så mener allergiforbundet at du på dager med -15 til -20 grader godt kan legge madrass og sengetøy til lufting utendørs i cirka åtte timer og banke det godt før du tar det inn igjen.

Slike tiltak bør absolutt være mulig å oppnå flere steder i Norge for tiden.

Ikke kaldt nok ute? Alternativet er å bruke en stor fryseboks, men overmadrasser og madrasser er det vanskelig å få plass til, selv i de største hjemmefryserne.

Er overmadrassen en bakteriebombe

Og selv om det ikke er så kaldt, kan kulden hjelpe. Banker og støvsuger du madrasser og annet sengetøy etter at det har ligget ute i minus 10 grader i en times tid, er det også svært effektivt, skal vi tro NAAF.

Varmebehandling over 60 grader, tar forøvrig også kål på midden.

Det er ikke bare midden som kreperer når det er kaldt ute. Veggedyr dør ved grundig kuldebehandling

Ikke stopp med soverommet

I sommer gikk danske eksperter ut og sa at midd ikke først og fremst bor i senga di. Så selv om norske allergieksperter påpeker at midd i senga er et problem for allergikere, så er det ikke bare sengetøyet som bør få en solid kuldebehandling. Om mulig, ta derfor ut også puter og gulvtepper i minusgradene, før du gir også disse en solid omgang med banking og støvsuger.

Her er de beste støvsugerne i test

Du trenger ikke luftfukteren. Kjennes luften tørr ut, er problemet som regel ikke mangel på fuktighet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!