Bilde: <A HREF="http://home.c2i.net/angelshag/anne.htm" target="_blank">Anne Angelshaug</A>.
Bilde: Anne Angelshaug.Vis mer

La megleren svette for deg

Flat sats, fastpris eller stigende provisjon? Hva skal du velge for å få megleren til å yte sitt beste når han eller hun selger boligen din?

– Vi tror megler anstrenger seg ytterligere for å få en god pris dersom man har en avtale om stigende provisjon, sier Rune Garborg, markedssjef i DnB eiendom.

- Kundene velger progressiv provisjon fordi de tror megler vil gjøre en bedre innsats, sier faglig leder i Exact eiendom, Stein Vaagan.

– De kundene som vil betale meglerne med en progressiv sats, får selvsagt lov til det, sier regiondirektør i Gjensidige NOR eiendom i Oslo, Lars Magnus Fevang.

Høy omsetningshastighet

Hva snakker de om? Progressiv provisjon er en omdiskutert trend i meglerbransjen om dagen. Stadig flere boligselgere har det siste året fått troen på at stigende provisjon for megler kan stimulere megler til å gjøre en ekstra innsats, og dermed hente inn en bedre pris for boligen.

Les mer om meglernes priser her.

Trappetrinn-lønn

Stigende provisjon vil si at megler lønnes etter en trappetrinnsats. For eksempel får megleren 2 prosent av salgspris opptil verditakst, og 10 prosent av alle kronene over verditakst.

Frem til de siste årene har det vært mest vanlig å gi megleren en fast prosentandel av salgspris, ofte 2,5 %, eller en synkende provisjon.

- Stimulerende

Nå hevder noen meglere at stigende provisjon er tingen for deg som vil at de skal yte litt ekstra akkurat for deg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi tror progressiv provisjon simulerer til bedre innsats. Vi praktiserer overhodet ikke synkende provisjon, slik som mange andre meglere gjør, sier Rune Garborg, markedssjef i DnB Eiendom.

Det virker logisk at mer lønn skal motivere til ekstra innsats. Et motargument som andre meglere fremfører er at de yter maks uansett.

- De kundene som velger stigende provisjon, tror det skal gi en høyere salgssum, men jeg tviler litt på det. Man må huske at megler bare får 30-40 prosent av det du betaler selv, sier Stein Vaagan i Exact eiendom.

Pressetalsmann i Notar eiendom, Eivind Rodem, mener det gir feil signaler dersom meglerne skal få provisjoner på opptil 10 prosent på deler av salgssummen.

- Vi bruker å anbefale alle våre kunder en flats sats på 2,5 prosent. Likevel er vi kjent for å oppnå gode priser, ja til og med kritisert for det. Klarer ikke megler å motivere seg selv uten at de lokkes med prosentsatser på 10 prosent, gjør de ikke en god nok jobb, sier Rodem.

Et annet spørsmål som stilles er om det i dagens hete marked overhodet spiller noen rolle hvilken innsats megleren gjør.

Dyr innsats

I Exact eiendom er dette noen priseksempler de kunne tilbudt kundene:

Eksempel 1: Leilighet med prisantydning på 1,5 millioner kroner. Den selges med 2,5 prosent provisjon på den første millionen, og 1,5 prosent provisjon på alle kroner over millionen.

Dette gir en pris på 32.500 kroner hvis leiligheten går til prisantydning. Går leiligheten til 1,6 millioner kroner, blir provisjonen 34.000 kroner. Megleren får 1.500 kroner for de siste 100.000 kronene.

Eksempel 2: Den samme leiligheten selges med progressiv provisjon. Opp til prisantydning (1,5 million) får megler 2 prosent provisjon. For alt over prisantydning får megler 10 prosent provisjon.

Selges leiligheten til prisantydning, betaler du 30.000 kroner. Klarer megler å presse opp prisen med 100.000 kroner, får han 10.000 kroner mer. Med dette systemet betaler du 8.500 kroner mer for de siste 100.000 kronene enn i eksempel 1.

Spørsmålet blir da om du tror så mye på meglers ekstrainnsats at du vil betale 8.500 kroner ekstra for den?

Et aspekt du må ta med i vurderingen er om det kanskje ville vært mer lønnsomt for megler å hoppe over på et nytt prosjekt i stedet for å svette for noen ekstra tusener for din leilighet.

Valgets kval

Uansett hva du velger å tro på er valget ditt. De fleste meglere tilbyr flere provisjonsordninger. Oftest må du be om det hvis du vil ha stigende provisjon:

  • Fastpris: Ikke alle meglere går med på fastprisbetaling, mens noen (som Adirekta) har spesialisert seg på nettopp slike avtaler. Adirekta er en lavprismegler som ikke holder visning for deg, men du kan forhandle deg frem til fastpris hos de andre meglerne også.
  • Flat sats: Mange meglere opererer med en flat prosentsats i provisjon, for eksempel 2,5 prosent av hele kjøpesummen.
  • Stigende provisjon: Megleren lønnes etter trappetrinn-prinsippet, og får en høyere prosentandel av den delen av salgssummen som ligger over prisantydning. Oftest ligger øvre grense på 10 prosent. Grensa er satt for å hindre at megler får for høy egeninteresse i salget.
  • Synkende provisjon: Megleren få en høyere prosentandel av de første millionene enn den siste. Brukes ofte på dyre boliger. Begrunnelsen for systemet er at det krever like mye arbeid å selge en bolig til to millioner som til tre millioner, og at lønnsgapet mellom de to ikke bør være for stort.
  • No cure, no pay

    I tillegg er det noen meglere som har et "No cure, no pay"- system på toppen. Det vil si at du ikke trenger å betale dersom de ikke oppnår avtalt pris. Den avtalte prisen kan ikke være urealistisk høy. Umiddelbart er det lett å tro at dette gjør at megler jobber som besatt for å oppnå avtalt pris.

    Men mange i bransjen stiller spørsmål ved om ikke et slikt system gjør at meglerne setter prisantydningen lavere enn de trenger, nettopp for å være sikre på å oppnå avtalt pris.