La insektene hjelpe deg med hagen

Legger du til rette for småkrypene, blir det mindre jobb for deg.

- Her kan for eksempel marihøner og gulvinger som kan hjelpe deg med hagearbeidet slå seg til, sier Anne Kari Skjørdal. Foto: Per Ervland
- Her kan for eksempel marihøner og gulvinger som kan hjelpe deg med hagearbeidet slå seg til, sier Anne Kari Skjørdal. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere var hager synonymt med et yrende insekts- og dyreliv iblant blomster, planter, busker og trær. Men et sted på veien mot stilrene hager med rull-ut-plen og snorrette hekker begynte også kampen mot krypene. Årsaken er todelt:

– Før levde insekter i busker og vekster, og hadde et naturlig tilholdssted i hagen. Det er smart, for har du de riktige insektene i hagen, kan de hjelpe å holde bestanden av både ugress og skadeinsekter nede, sier Anne Kari Skjørdal til DinSide. Skjørdal er hagebruksutdannet på Ås, holder kurs, og inspirerer til hagebruk på bloggen Hagebo.

For eksempel lønner det seg å ta vare på boasneglen, eller tigersnegle som de også kalles, da boasneglen spiser de forhatte iberiasneglene.

Bygg et insektshotell

Du kan snekre insektshotellet selv, og fylle det opp med småkvist, eller bruke noe du har liggende i skapet.  Foto: Per Ervland
Du kan snekre insektshotellet selv, og fylle det opp med småkvist, eller bruke noe du har liggende i skapet. Foto: Per Ervland Vis mer

Løsningen for deg som ikke vil la det gro vilt kan være et insektshotell, slik du kan se på bildet over og til høyre.

– Disse her er perfekt for å holde på for eksempel marihøner og gulvinge som hjelper oss å holde orden i blomsterbedet, sier Skjørdal.

Ifølge Skjørdal er det ikke så viktig om de står i sol eller skygge, men de bør stå lunt.

– Det er fornuftig å sette dem i nærheten av for eksempel bær eller roser, så holder du insektene der - og her vil man jo typisk ha det lunt, med både sol og skygge.

Skjørdal forteller at du enkelt kan lage insektshoteller selv. Du kan la deg inspirere av bildet, eller ta noe du har for hånden som er hult eller hullete - eventuelt en grein eller kubbe som du borer hull i. Så er det bare å kappe til småkvister og stikke dem inn til det fyller ut hele hullet. Trinn-for-trinn-instruksjoner finner du på Skjørdals blogg.

Det er også mye fin inspirasjon på nett, blant annet Inquirebotany, på programmet Trädgårdstoppen på Svensk TV8, og ikke minst dette store fra Botanisk Hage i Oslo.

– Det eneste du bør tenke på er at kvistene du bruker vil synke sammen etter hvert, så du bør fylle på med småkvist etter hvert, avslutter Skjørdal.

Vil du legge litt mer i det? Hva med å gi insektene en boutiquehotell-opplevelse i dette insektshotellet fra den britiske designeren Sophie Conran.

Bort med dem! Det er ikke alle insektene du vil ha på besøk i sommer ...

Vil ha naturlige hager

Insektene kan gjøre mye, men ikke alt. gartner Karsten Raddatz fra Hageform har følgende melding til alle som lurer på hvilke planter som er vedlikeholdsfrie: Det finnes ikke vedlikeholdsfrie planter! Foto: Per Ervland
Insektene kan gjøre mye, men ikke alt. gartner Karsten Raddatz fra Hageform har følgende melding til alle som lurer på hvilke planter som er vedlikeholdsfrie: Det finnes ikke vedlikeholdsfrie planter! Foto: Per Ervland Vis mer

Det har skjedd et ørlite skifte i nordmenns tankegang omkring det å ha hage. Det gjelder ikke alle, men flere og flere får opp øynene for mer naturlige hager. En fersk undersøkelse utført av HUI research på vegne av Plantasjen viser at vi nå i stadig større grad søker mot naturlige hager.

– Vi ser at vi dyrker stadig mer spiselige vekster, og at vi ikke lenger er så redde for insekter. Vi har skjønt at de er en forutsetning for alt liv i hagen, sier Hilde Poppe, gartner i Plantasjen.

Dersom du er av dem som helst vil bruke hagen til å sitte og se på humlen suse, kan dette også innebære noe mindre hagearbeid. Men til deg som tror at du kan få en helt vedlikeholdsfri hage, har vi dessverre en dårlig nyhet. Ifølge gartner Karsten Raddatz må du til pers en gang i blant: Det finnes ikke vedlikeholdsfrie planter!

Les også: Fin hage betaler seg om du skal selge... og hvordan du får hage i ekspressfart.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer