La boligprisveksten jobbe for deg

Slik tjener du på at prisene går opp - selv om du ikke skal selge.

Du kan spare mye på å refinansiere boliglånet ditt, spesielt om boligen har steget så mye i verdi at du har fått økt sikkerheten for lånet fra 10 til 20, eller 40 prosent. Foto: PER ERVLAND
Du kan spare mye på å refinansiere boliglånet ditt, spesielt om boligen har steget så mye i verdi at du har fått økt sikkerheten for lånet fra 10 til 20, eller 40 prosent. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri før har boligprisene vært så høye. Boligprisene steg med 0,4 prosent i snitt i mars, og prisene er nå 6,8 prosent høyere enn i mars 2011. Dårlig nytt for dem som skal kjøpe bolig, spesielt førstegangskjøperne, godt nytt for dem som skal selge. Men hva med deg som eier bolig og ikke har tenkt å selge?

Og hvor mye er egentlig boligen din verdt?

Vår boligtakstkalkulator beregner boligens verdi ved å sammenligne med priser på boliger som er til salgs i ditt nærområde. Den tar også høyde for ulikheter i standard og eventuelle ekstra fordeler boligen din har som garasje eller heis.

Hvor mye er boligen din verdt?

Finn ut med vår boligtakstkalkulator

Få lavere rente


Har du lån på boligen din, bestemmes renten av hvor stor sikkerhet du har for lånet ditt. Og når boligen stiger i verdi samtidig som du betaler ned på lånet, blir sikkerheten større.

Er det lenge siden du pratet med banken din om renter? Da bør du benytte sjansen til å refinansiere nå, mens rentenivået er lavt, og boligprisene høye.

Se hvor mye Stine Okkelmo sparte på å refinansiere og bytte bank

Alternativt kan du se på hvor mye du kan spare på å betale inn litt ekstra hver måned. Som om rentene var høyere. For et par tusenlapper her, blir til ett-to-tre hundretusen i løpet av lånets løpetid.

Høyere skatt

Bor du i en kommune med eiendomsskatt på boliger, er det imidlertid ikke like godt nytt at boligprisene stiger - dersom kommunen bestemmer seg for å justere opp boligers verdi i henhold til dette. Om boligens ligningsverdi øker bestemmes årlig i statsbudsjettet.

I tillegg har staten endret på systemet rundt fastsetting av boligens ligningsverdi. Dette for å utjevne forskjeller i ligningstaksten mellom gamle og nye boliger. Det er fortsatt ikke innført en egen boligskatt, men boligens ligningsverdi legges til din formue, slik at du kan risikere å måtte betale (mer) formuesskatt.

Lurer du på hvor høy ligningsverdi boligen din har? Det kan du finne ut med Skatteetatens boligverdikalkulator. Den viser deg også om du må skatte - og om det vil nytte å klage.