Det er slutt på å låne verktøy av far, bror eller bedre halvdel. Nå vil kvinner eie verktøyet selv. Foto: Colourbox.com
Det er slutt på å låne verktøy av far, bror eller bedre halvdel. Nå vil kvinner eie verktøyet selv. Foto: Colourbox.comVis mer

Kvinner tar over verktøykassen

Skandinaviske menn får konkurranse.

Skandinaviske kvinner er langt mer hendige enn sine europeiske medsøstre. De kan male, skifte sikringer og skru sammen Ikea-møbler. Og nå ønsker de å overta mannens elektroverktøy, skal vi tro en fersk undersøkelse gjennomført av Bosch. Dette gjelder spesielt de single kvinnene.

Bør du gjøre det selv eller leie inn fagfolk?

Dette vil vi lære

Det er de norske kvinnene som har sterkest ønske om å lære seg å bruke elektriske verktøy. Hele 90 prosent av de norske kvinnene i undersøkelsen svarte ja på dette. 75 prosent av de danske og 63 prosent av de svenske kvinnene er enige.

Oppgaven flest helst ønsker å mestre selv er å tapetsere, tett etterfulgt av å skifte pakninger og lage enkle møbler, som hyller og knagger. Undersøkelsen viser at skandinaviske kvinner ønsker å klare oppgaver i hjemmet selv om det krever bruk av verktøy.

Fikser du det?

Hvilke av disse småprosjektene mestrer du? (Avsluttet)
Skru sammen flatpakke-møbler(13%) 727
Henge opp bilder(13%) 725
Henge opp bilder(13%) 719
Skifte sikring(12%) 710
Sparkle, pusse, male(12%) 697
Skifte pakning(11%) 623
Tapetsere(10%) 563
Lage småmøbler(9%) 494
Legge fliser(8%) 483
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hvilket verktøy trenger du?

> Dette bør du ha i verktøykassen
> Har du disse elektroverktøyene kommer du langt

Fremtidens mann

Jevnt over ønsker de norske single kvinnene å lære mer om verktøybruk enn sine skandinaviske venninner. Ifølge sosialantropolog og trendforsker Gunn-Helen Øye, kan vi takke den norske likhetstenkningen for dette.

- Den norske ideologien om likhet og likeverd har vært sentralt for å bygge opp landet, og likestillingen gjør kvinner mer selvstendig. Fedre og mødre overfører sine handykunnskaper til sine barn uavhengig av kjønn. Samtidig med at vi bor i enslige husholdninger, gir det kvinner praktisk trening i oppussing, sier sosialantropolog og trendforsker Gunn-Helen Øye i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I tillegg vil fremtidens kvinner, når de blir samboende eller gifter seg, konkurrere med gutta. Det hjelper ikke å si på en date at du kan komme hjem og fikse kjøkkenskapet, avslutter Øye.

Økonomisk lønnsomt

Å kunne gjøre småjobber selv kan også lønne seg økonomisk. Ikke bare om du fikser det på fritiden, men i noen tilfeller kan det også lønne seg å ta fri fra jobb for å gjøre småjobber fremfor å leie inn fagfolk. Dette avhenger av timepris, både din og håndverkers, og hvor effektiv du er.

Og DinSide har selvfølgelig en smart kalkulator som kan hjelpe deg å beregne nettopp dette: Sjekk om det lønner seg å gjøre det selv.