Kutter og hakker i en håndvending

Vi viser vei videre i kutte, hakke og skivejungelen.

HAKK & SKIV: Fra venstre: Coline multihakker fra Clas Ohlson til 269 kroner, Tari multiskjærer fra Gefu 249 kroner, Alligator Chopper fra Clas Ohlson til 249 kroner og Strålande hakker fra Ikea, 69 kroner. Foto: PER ERVLAND
HAKK & SKIV: Fra venstre: Coline multihakker fra Clas Ohlson til 269 kroner, Tari multiskjærer fra Gefu 249 kroner, Alligator Chopper fra Clas Ohlson til 249 kroner og Strålande hakker fra Ikea, 69 kroner. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke alle forunt å være en verdensmester med kniven. Heldigvis finnes det utstyr som skal hjelpe dem som ikke har tid, og en bonus er at du kanskje slipper unna noen tårer også. Mer om det siden.

Vi har tidligere sett på ulike versjoner av juliennejern, som hjelper å kutte fyrstikktynne strimler av grønnsaker, og spiraljernene som lar deg lage spaghettistrimler eller guirlandere av grønnsaker.

Vi har også vist frem mandoliner som er mer enn kjekt å ha om du skal ha syltynne skiver, til for eksempel coleslaw eller grønnsakschips.

I tillegg til disse, finnes det også flere hjelpemidler når du skal kutte eller dele grønnsaker i cirka like store biter; eller tykkere stenger.

TAGGETE KNIVBLAD: Tari multiskreller fra Gefu har taggete knivblader, de fleste andre på markedet har rette knivblad. Foto: PER ERVLAND
TAGGETE KNIVBLAD: Tari multiskreller fra Gefu har taggete knivblader, de fleste andre på markedet har rette knivblad. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Vi har sett nærmere på dem.

Sprø chips uten frityrsteking? Vi har testet Philips Airfry

Hakkerne

Tidligere har vi vist frem ulike varianter der du selv manuelt må dra grønnsaken frem og tilbake over et knivblad, for å få ønsket resultat.

Her har vi samlet noen verktøy som virker på en litt annen måte: Du legger grønnsaken på maskinen, og trykker en skarp rist, som består av en rekke knivblad, over den.

Ferdig hakket i en håndvending.

I videoen under kan du se nærmere hvordan noen av disse virker:

 


Skal du skive frukt og grønt som ikke er for hardt eller har for hardt skall?
Det kan hende du har løsningen allerede. En eggdeler er perfekt til å kutte skrelt kiwi, mango, jordbær - eller sopp:

Slik skiver du soppen i en håndvending

Hva kan du kutte?

Uansett hvor smarte de enn måtte virke: Dette er ikke universalhjelp som virker på alt. Noen av grønnsakene blir rett og slett for harde, i hvert fall for våre musearmer.

Mykere grønnsaker som for eksempel agurker kuttes like enkelt som smør med en varm kniv; og de aller fleste har skarpe nok kniver til at du også enkelt kan kutte løk, poteter, et cetera.

Hardere grønnsaker, som for eksempel beter, gulrøtter eller kålrot, kan bli for harde for de fleste i rå tilstand, men om du koker dem lett først, virker det fint.

Det er også verdt å nevne at flere relativt myke grønnsaker og frukter har et skall som gjør det vanskelig å kutte dem opp, for eksempel tomater. Dette løser du stort sett ved å kutte dem i to, og la snittflaten ligge opp.

Lage lapskaus? Vi har testet ferdigkuttede frosne og ferske grønnsaker.

Trenger du det?

ALT I EN: Lei av å ha et eget verktøy til alt? Det finnes noen som lar deg veksle mellom ulike knivblader og jern.  Foto: PER ERVLAND
ALT I EN: Lei av å ha et eget verktøy til alt? Det finnes noen som lar deg veksle mellom ulike knivblader og jern. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Selvsagt kan du kutte selv. De aller fleste har såpass kontroll over kniven at det ikke byr på de aller største problemene. Dersom du kun kutter grønnsaker en gang iblant, er nok ikke dette noe for deg. Ei heller om du har knivferdigheter som en gjennomsnittlig mesterkokk.

Men dersom du tre-fire ganger i uken, tenker at du heller skulle hjulpet minsten med leksene eller gått tur med hunden enn å kutte store mengder grønnsaker til storfamilien, kan det være verdt å sjekke ut.

Som en bonus, til alle med løksensitive øyne, er det også verdt å nevne at det var litt færre tårer i heimen i testperioden.

Du slipper ikke helt unna, men den jobben vi griner mest av, blir definitivt enklere.

Enklere matlaging: Derfor bør du ha en egen saks tilgjengelig på kjøkkenet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer