Kutter i varmepumpestøtte

Fra 1. mars 2014 er det kun varmepumper med energimåler som får støtte fra Enova.

Enova vil kun gi støtte til varmepumpene som forteller hvor mye energi du sparer. Luft-luft-varmepumper er for lengst tatt ut av støtteordningene.  Foto: TUVA MOFLAG
Enova vil kun gi støtte til varmepumpene som forteller hvor mye energi du sparer. Luft-luft-varmepumper er for lengst tatt ut av støtteordningene. Foto: TUVA MOFLAG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ønsker du å bytte til mer miljøvennlige oppvarmingskilder i boligen finnes det en rekke ulike støtteordninger. Hvert år deler nemlig regjeringen ut millioner i støtte til miljøvennlig oppvarming gjennom Enova.

Men hvilke prosjekter som støttes vurderes og oppdateres stadig.

Tidligere i år utvidet Enova tilskuddsordningene med bedre insentiver for dem som vil oppgradere boligen sin.

Installasjon av varmepumpe er ett av tiltakene du har kunnet søke om støtte til. Det vil si, støtten er trukket til luft-luft-varmepumper, mens installasjon av luft-vann- og vann-vann-varmepumper fortsatt kan gi deg støtte.

Nå innskrenkes derimot støtteordningen til kun å gjelde luft-vann- og vann-vann-varmepumper med energimålere.


– Undersøkelser viser at hvor godt varmepumper virker, avhenger blant annet av temperaturforhold, valgt løsning og hvor god jobb som er gjort ved installeringen. De som investerer i slike løsninger, enten om det er av økonomiske årsaker eller miljøhensyn, må kunne føle seg sikre på at de faktisk får valuta for pengene, sier Helle H. Grønli, programsjef for bygg og varme i Enova, i en pressemelding.

Sjekk om det vil lønne seg for deg med vår varmepumpekalkulator

Vil ha kontroll

Å installere en varmepumpe skal i teorien ha en positiv effekt på strømregningen, men slett ikke alle varmepumper fungerer like godt.

Grønli håper og det nye kravet vil føre til at målere blir en naturlig del av varmepumpene som tilbys kundene.

– Gjennom det kan vi få dokumentert hvilken virkning varmepumpene faktisk har. Det er ikke bare en fordel for kundene, men også for bransjen som blir tryggere på at de gir riktig informasjon om produktene og installerer pumpen rett, mener Grønli.

Søk først

Dagens støtteordninger går til installering av luft-vann- og vann-vann-varmepumper. Hvilke målere som kreves, vil variere.

Det er derfor ekstra viktig å søke om støtte FØR du starter arbeidet.

Dette gjelder forøvrig uansett for både Enovas støtteordning, samt kommunenes peisstøtteordninger: Du må søke om støtte - og få det innvilget - før du installerer.

– For boligvarmepumper vil det stilles krav om både strømmåler og varmemengdemåler. Dette gjør eieren i stand til å se hvor mye energi som faktisk blir spart gjennom installasjon av varmepumpen. Samtidig gir måling av energien som går inn til og ut fra varmepumpen eieren mulighet til å kartlegge feil som kan oppstå som følge av at pumpen tildekkes av eksempelvis snø eller løv, sier Grønli.

Vår leser Mikael Lyng var kreativ da hans varmepumpe ble iset ned. Men det kostet mer enn et par kWh: Varmet opp varmepumpen med byggtørker

Enova forventer at leverandørene av fjern- og nærvarme allerede har gode målesystemer. Det blir derfor ikke stilt krav om målere om du søker støtte til fjernvarme eller varmesentral.