Eierne av nye eneboligene som bygges på Rudshagen i Oslo kan glede seg over lave strømregninger i årene fremover. Foto: Rambøll
Eierne av nye eneboligene som bygges på Rudshagen i Oslo kan glede seg over lave strømregninger i årene fremover. Foto: RambøllVis mer

Kutt strømregningen med 75 prosent

Få kontroll med strømregningen i passivhus.

Passive boliger skal etter planen være standard for alle nye norske boligbygg fra 2016. Men det er allerede mulig å kjøpe boligene som gjør det å betale strømregningen til en lek.

For et passivhus har nemlig som krav at det kun skal ha 25 prosent av energibehovet til en ordinær bolig. Dette vil i praksis si at man får minst 75 prosent lavere strømregninger.

Du trenger imidlertid ikke vente til 2016 med å bygge - eller kjøpe et passivhus. Det er allerede bygget flere passivhus, både enkeltstående eneboliger og i byggefelt:

Se Oslos første passivhus: Sparer 22.000 kroner på strøm i året

Hvordan virker det egentlig?

Spørsmålene rundt hvordan passivhus fungerer i hverdagen, og hvor mye man kan spare er fortsatt mange. Den norske boligprodusenten Mesterhus bygger i disse dager bygger 17 passivhus på Rudshagen i Oslo på oppdrag for Obos.

Slik vil de se ut, eneboligene på Rudshagen. Foto: Mesterhus
Slik vil de se ut, eneboligene på Rudshagen. Foto: Mesterhus Vis mer


- Dette blir Oslos første småhusfelt med slik standard, sier kjedeleder i Mesterhus Norge, Raymond Myrland.

De 17 boligene er alle på 116 kvm. Med utgangspunkt i en strømpris på 1 krone per kWh, lander strømregningen på i underkant av 9.500 kroner i året, gitt ordinært forbruk.

- Men man kan faktisk få enda lavere strømregning, dersom man bruker tiltak effektivt. Da kan man komme helt ned i en totalpris på 7.500 kroner i året, gitt en strømpris på en krone per kWh, sier Myrland til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mesterhus har nå laget en blogg der nysgjerrige forbrukere kan følge med på byggeprosessen og lære mer av hva det innebærer å bo i et passivhus.

- Vi ønsker at bloggen blir et sted for diskusjoner, kommentarer og spørsmål. Bloggen skal være en kommunikasjonskanal som kan brukes av alle som har spørsmål om bygging av passivhus, sier teknisk sjef i Mesterhus, Trine Dyrstad Pettersen. Pettersen er ingeniørutdannet, med doktorgrad på energi i boliger, og vil være en av bidragsyterne til bloggen som vil svare på lesernes spørsmål.

Ikke betal mer enn du må! Finn ut om du betaler for mye for strømmen med vår strømkalkulator

Isolasjon som virker


Det er når kulda setter inn vi kjenner hvor god boligen vår er. Å holde på varmen er en av de viktigste egenskapene med passivhus. Passivhus trenger lite energi til oppvarming, og er derfor enklere og rimeligere å holde varm. Dette gjør passivhus behagelige og komfortable å bo i.

Myrland peker også på en fordel som gjerne blir glemt når det er snakk om passivhus. Disse husene er ikke bare så godt isolert at de holder kulden ute om vinteren, de holder også den verste varmen unna om sommeren slik at man får en sval og god innetemperatur. Dermed slipper en å bruke unødig energi på å kjøle ned boligen.

- Det er mye fokus på strømutgifter, men det at det er komfortabelt om sommeren kan være vel så viktig, sier Myrland til DinSide.

- Passivhus er boliger bygd med ekstra varmeisolasjon, svært god tetthet og varmegjenvinning. Det gir hus med et ekstremt lavt energiforbruk, høy komfort og et svært godt inneklima. Passivhus får Energimerke A. Det gir deg en bolig for fremtiden som vil bli mer attraktiv i eiendomsmarkedet fremover, sier Dyrstad Pettersen.

Slurver med energimerking: 7 av 10 dropper energimerking i boligannonsen

Interessert?

De første passivhusene på Rudshagen vil ifølge Myrland være klar for innflytting i mai-juni 2011, og boligene ligger ute for salg på Finn.no med prisantydning 3,88 til 4,08 millioner kroner, altså en kvadratmeterpris på fra 33.400 til 35.200 kroner.

- Dette er veldig billig for å være enebolig i Oslo, sier Myrland.

Snittprisen på eneboliger i hovedstaden var 35.400 kroner per kvadratmeter i desember. Dette gjelder både nye og brukte boliger. Til sammenligning var gjennomsnittlig kvadratmeterpris for alle boligtyper i Oslo i desember 36.600 kroner.

Prosjektets nettside finner du her

Les også: Unngå strømsjokk i ny bolig