I følge Oso kan Energy Saver ES 120 kutte strømforbruket med 2.500 kWh årlig for en familie på fem personer. Foto: Produktbilder
I følge Oso kan Energy Saver ES 120 kutte strømforbruket med 2.500 kWh årlig for en familie på fem personer. Foto: ProduktbilderVis mer

Kutt oppvarmingsutgiftene

Hvorfor ikke bruke varmen fra varmtvannet flere ganger?

Med stadig høyere strømpriser er det mange som prøver å kutte strømforbruket, og siden nordmenn er uoffisielle verdensmestere i vannsløsing kan det antagelig være smart å begynne i dusjen og vaskekjelleren.

For hvorfor ikke utnytte varmen fra vannet flere ganger?

I gårsdagens sak om etterisolering av gamle hus var det flere lesere som tipset om varmegjenvinning av vann, og vi har fulgt opp dette med å se på to ulike løsninger.

(Vet du om flere alternativer? Tips oss i debatten nederste!)

To alternativer:

 • Varmeveksler for dusj. Miljødusj er for deg som har dusjkabinett, og da gjerne den litt høye typen, ettersom boksen skal monteres under gulvet på selve dusjkabinettet.

  Miljødusjen Foto: Produktbilder
  Miljødusjen Foto: Produktbilder Vis mer


  Den passive varmegjenvinneren bruker energien i det varme avløpsvannet til oppvarming av kaldtvannet, og dermed kommer det altså lunkent vann istedenfor kaldt vann til blandebatteriet.

  I følge forhandlerens nettside skal du kunne spare inntil 40% av strømkostnadene på oppvarming av dusjvannet. Hvor mye den enkelte famile sparer vil imidlertid avhenge av hvor mange som dusjer og hvor lenge.

  Boksen er forøvrig testet av Sintef Byggforsk, men merk deg at de kun har testet trykk-kvalitet og tetthet. Hvor mye du faktisk sparer er altså ikke vurdert.

  Pris: 2.415. Montering kommer i tillegg, og selv om nevenyttige sikkert kan klare jobben selv - så anbefaler vi at du bruker en rørlegger. Les mer på Miljødusj.no eller i selskapets annonse på Finn.no.

 • Artikkelen fortsetter under annonsen

 • Varmegjenvinner for gråvann Alternativet til Oso gjenvinner hele boligens varmtvannsforbruk, og gir derfor større besparelser. Oppgitte tall fra produsenten er at en årlig besparelse på 2.500 kWh for en familie på fem personer.

  I følge Oso kan Energy Saver ES 120 kutte strømforbruket med 2.500 kWh årlig for en familie på fem personer. Foto: Produktbilder
  I følge Oso kan Energy Saver ES 120 kutte strømforbruket med 2.500 kWh årlig for en familie på fem personer. Foto: Produktbilder Vis mer


  Her er imidlertid både produktet dyrere, og monteringen mer komplisert. ES 120 må nemlig stå lavere enn både dusjen, og vaskemaskinen for å fungere. Produsenten anbefaler derfor at den plasseres nedsenket i en brønn.

  Merk deg at enheten krever vedlikehold minimum en gang i året, men dette er en ren spylejobb som Oso lover at du skal kunne gjøre selv.

  Prisen er 11.500 kroner, og montering med rørlegger kommer i tillegg. Les mer på Osos nettsider.

 • Har du erfaring med noen av disse produktene? Del dem med oss i debatten lenger ned!