Hvis du ikke så forskjell så hadde du rett. Begge Hortensiaene er av plast. Riktignok den nyere sorten, såkalte silkeplanter. Hortensiaen til venstre er fra Plante Expo AS (kr 249), silkeplanten til høyre er fra svenske Trend (kr 199). Foto: Hanne F. Johansen
Hvis du ikke så forskjell så hadde du rett. Begge Hortensiaene er av plast. Riktignok den nyere sorten, såkalte silkeplanter. Hortensiaen til venstre er fra Plante Expo AS (kr 249), silkeplanten til høyre er fra svenske Trend (kr 199). Foto: Hanne F. JohansenVis mer

Kunstige blomster storselger

Ser du forskjell på ekte og fake? Av: Hanne F. Johansen

Hvis du forbinder plast-og silkeblomster med ord som gammelt, syntetisk og forferdelig, så er du ikke alene. Likevel ser det ut til at det aldri er blitt solgt mer av dem.

– Salget av uekte blomster har hatt en kjempeutvikling, og Plantasjen kan vise til historisk gode tall, sier Svein Vadøy, sortimentsansvarlig i Plantasjen.

Mange av oss har fortsatt bildet av pelargonia i vindusposten til farmor, som var så nedstøvet og falmet at du umiddelbart kunne se at planten ikke var en gave fra moder natur. Men slik er det ikke lenger. Den nyere silkeplanten, som har overtatt for farmors plast, ser det ikke ut til at nordmenn kan få nok av.

– Per i dag har Plantasjen 160 ulike artikler i ulike størrelser og fasonger. Vi har en leverandør i Asia som lager de blomstene som vi selger mest. Det er markedet som styrer hva vi tar inn av silkeplanter, sier Vadøy.

Avskårne blomster: Slik holder buketten lenger!

Langt bedre kvalitet

Takket være den enorme utviklingen av kunstige blomster de siste fem årene der kvaliteten er blitt betydelig forbedret, går salget unna hos Plantasjen.

– Silkeplanter er av et materiale som gjør at hvis planten blir utsatt for sterkt sollys, vil den falme på samme måte som bestemors gamle pelargonia. Men sammenlignet med plantene som ble laget for ti år siden, er det et langt bedre materiale som benyttes nå, sier Vadøy.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant de mange leverandørene av plast-og silkeplanter, er også Skeidar en stor leverandør, og også her forteller de om bedre kvalitet og større omsetning.

– Skeidar selger mer og mer av silkeplantene. For hvert år ser de mer autentiske ut, og de er av så god kvalitet at markedet virkelig har fått opp øyene, sier Per Ellegard, produktutvikler av interiør hos Skeidar.

Ellegaard forteller om såpass gode tall og forventninger knyttet til salget av syntetiske blomster og planter, at de til sommeren lanserer sin egen kolleksjon.

– Signature Of Scandinavia er en egenprodusert kolleksjon kun for Skeidar, hvor vi kommer med både planter, buketter og stilker, sier Ellegaard.

Ikke alle kopier er ok: Tollevesenet hardt ut mot piratkopier

Kjøpes ikke bare av bestemødre

Majoriteten av kundene som handler plast- eller silkeblomster er ikke lenger den eldre garde. Det selges til unge, til etablerte og til og med til menn. Det er mange som setter pris på å ha det fint rundt seg, men som ikke ønsker å bruke for mye tid på vedlikehold.

– Vi ser også en økning av allergikere som synes silkeplanter er et godt alternativ, når ekte planter fort kan være problematisk, sier Vadøy.

En er billig - en er dyr: Ser du hvilken stol som koster mest?

Prisforskjell

Man kan tro at kunstige planter er betydelig dyrere enn ekte blomster, men etter en rask titt på de plast-og silkeplantene som finnes på markedet er ikke forskjellen betydelig. Et ekte oliventre fra Plantasjen koster 799 kroner, mens et oliventre i silke, i nesten samme størrelse, koster 899. En ekte hortensia fra samme sted koster 149 kroner, mens en kunstig koster 129.