<strong><B>TRE TING:</strong></B> Fuging krever øvelse, riktig utstyr og materialer. Foto: Colourbox
TRE TING: Fuging krever øvelse, riktig utstyr og materialer. Foto: Colourbox Vis mer

Kunsten å fuge

Fuging blir stadig med vanlig når man bygger eller pusser opp. Vi har samlet noen nyttige tips.

Publisert
Sist oppdatert

Fuging med forskjellige varianter av fugemasse må stadig oftere til. Årsakene er flere, men nye materialer og mindre nøyaktighet under byggingen er viktige.

Spesielt overganger mellom to eller flere materialer, ønske om stadig tettere boliger og tidspress både hos profesjonelle og hobbyfolket åpner for feil både i framgangsmåte og produktvalg.

De enkleste feilene

Det er viktig å vite hva man skal fuge med, og hvordan man skal legge fugemassen. Siden fugemassen ikke bare skal fylle mellom, men også skal feste til materialene, er det nesten alltid en kombinasjon av liming, tetting og fuging som skal gjøres.

Problemene og løsningene er derfor ofte de samme uansett produkt.

Les også vår test av fugepistoler

Rengjøring
For at fugemassen skal hefte må underlaget være rent. Støv og partikler fra tidligere arbeider må fjernes grundig, støvsugeren må fram.

Fett eller andre stoffer må også fjernes for å få heft. Bruk egnede midler avhengig av belegget og sørg for at det ikke er rester igjen verken av forurensingen eller løsemiddelet. Bruk rene kluter.

Er det rester av silikon må du fjerne både silikonen og slipe underlaget slik at det er helt rent.

Glatte flater
Flater som av en eller annen grunn har en glatt overflate vil ofte gi dårlig eller ingen heft, verken for liming eller fuging.

Sliping og pussing med middels grovt slipepapir løser problemet på mange platematerialer, enten de er lakkert, filmbelagt eller støpt. Papiret bør være såpass grovt at det ikke bare matter glansen, men går noe dypere til verks.

I noen tilfeller må overflaten etses for å få ru nok struktur til å gi heft.

Husk å gjøre grundig rent etter slipingen/etsingen.

Les også: Lim for dummies

Forarbeide
Noen flater har en overflate som må bearbeides med en primer før den gir tilstrekkelig heft. Dette gjelder både trefiberplater, porebetong, oljebehandlete tregjenstander og stoffer.

Primeren endrer overflatestrukturen og gir dermed heft mellom materialet og fugemassen.

Påføring

Når du skal påføre fugemasse eller lim er både mengden, retningen og fasongen på fugen viktig. Det er også viktig å vite hvordan fugen skal sitte mellom materialene når det skal fylles mellom dem.

For å få riktig mengde som gir tilstrekkelig heft ved liming og riktig fasong ved fuging er det viktig å skjære riktig åpning av tuppen. Størrelse på åpningen er selvsagt viktig, og den avhenger både av egenskapene til massen og størrelsen på det som skal fuges eller limes. Det avhenger også av hvilket verktøy du bruker til å påføre fugemassen, om det er en manuell skjelettpistol av enkleste type eller en proff batteridrevet pistol.

Åpningen skal være akkurat så stor at du får kontroll over mengden uten å måtte være for forsiktig eller bruke for mye kraft hvis du bruker håndverktøy. Med elektrisk pistol trenger du bare å regulere styrken.

Begynn alltid med en liten åpning.

Spissen kan skjæres på forskjellige måter etter hvilken profil som ønskes. Foto: Brynjulf Blix
Spissen kan skjæres på forskjellige måter etter hvilken profil som ønskes. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Og den skal skjæres på skrå, eller i et hakk hvis du vil ha en trekantet fugestrøm.

Det finnes også spesialspisser som lar deg fuge i vinkel, eller forlenger der du ikke kommer til med en vanlig spiss.

Det finnes også spesialspisser som lar deg fuge rundt kanter, samt forlengere. Foto: Brynjulf Blix
Det finnes også spesialspisser som lar deg fuge rundt kanter, samt forlengere. Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Vertikalt - aldri horisontalt!
Skal du lime skal du aldri lage sirkler eller horisontale striper - de skal alltid være vertikale.

Grunnen til dette er at det ellers samler seg fuktighet med forurensninger over horisontale fuger, og dette vil over tid kunne ødelegge eller svekke både materialet og limfugen.

Alltid vertikale striper når du skal lime. Foto: Tec7/Relekta
Alltid vertikale striper når du skal lime. Foto: Tec7/Relekta Vis mer


Med vertikale fuger samles ikke fuktigheten og du unngår dette problemet.

Pene fuger?
En pen fuge er jevn og har rette kanter. For å få til dette må den glattes, og mange bruker fingeren til dette. Gjerne fuktet med oppvaskmiddel eller spytt.

Et bedre alternativ er å bruke et lite og billig verktøy kalt en fugeglatter. Da unngår du gris på fingrene og forurenser heller ikke fugen med såperester som kan reagere med midler i fugemassen. Den kan reagere med antisopp eller muggmidler i silikon, og legge igjen et vokslag på akryl som gjør den vanskelig å male over.

Det finnes også spesialmidler som kan sprayes over fugene og gjør dem superglatte. Da kan du bruke fingeren til utglatting. Ellers er tape og fugeglatter en utmerket løsning.

Ikke fyll opp til bunns
En fuge skal ligge mellom to sider, hvis den fyller helt til bunnen vil det virke krefter i tre retninger under bevegelse. Da øker sjansen for at fugen sprekker på et eller annet tidspunkt.

Viktig å vite når man skal fuge. Foto: Tec7/Relekta
Viktig å vite når man skal fuge. Foto: Tec7/Relekta Vis mer


For å unngå dette skal du legge en bunnfyllingslist, en tykk tråd, eller annet elastisk materiale i bunnen. Da vil fugen få mindre belastninger og vil vare lenger.

Har du flere tips om fuging? Del dem gjerne med oss og leserne i debatten under.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer