Kun 4 av 45 malingsprodukter får godkjent i test

Og halvparten er så fulle av mugg og alger at de frarådes.

<b>KUN FIRE AV 45 ER BRA:</b> En svensk test som har pågått over to år, avslører at kun fire av 45 beis- og malingsproduktene som kan betegnes som gode valg. Halvparten har så mye muggvekst, alger og diverse etter to år, at du frarådes fra å bruke produktene. Foto: FOLKSAM
KUN FIRE AV 45 ER BRA: En svensk test som har pågått over to år, avslører at kun fire av 45 beis- og malingsproduktene som kan betegnes som gode valg. Halvparten har så mye muggvekst, alger og diverse etter to år, at du frarådes fra å bruke produktene. Foto: FOLKSAM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det svenske forsikringsselskapet Folksam har testet 45 malingstyper over to år.

Målet har vært å teste kvaliteten på produktene, slik at forbrukerne kan gjøre gode valg. Resultatene er nedslående: Kun 4 av 45 produkter får godkjent.

- Dette er det verste resultatet noensinne siden Folksam startet med å teste utendørsmaling, skriver Folksam i testrapporten.

LES OGSÅ: Slik maler du huset – ta én vegg om gangen

«Falitterklæring»

Dette er den femte testen i rekken fra Folksam, og de 45 malingstypene er testet på fire steder i landet over en periode på to år. Alle produktene er vurdert både på egenskaper, samt miljø- og helseaspekter.

TO ÅR MED TEST: Miljøsjef i Folksam, Karin Stenmar og malingsekspert Stefan Hjort. Foto: DOMINIKA STRÔM/FOLKSAM
TO ÅR MED TEST: Miljøsjef i Folksam, Karin Stenmar og malingsekspert Stefan Hjort. Foto: DOMINIKA STRÔM/FOLKSAM Vis mer


- At det er så få produkter som klarer kriteriene for funksjon og miljø er en falitterklæring for produsentene. Å male et hus er et kostbart prosjekt og velger man et dårlig produkt blir det enda dyrere, sier Folksams malingsekspert Stefan Hjort i rapporten.

Mer enn halvparten av utendørsmalingen har etter to år så mye påvekst av mugg, alger eller andre problemer, at Folksam fullstendig fraråder kjøp. Tre av produktene fikk stryk allerede etter halve tiden, og hadde altså allerede i 2014 passert grensen for akseptabel muggvekst.

Mange av disse selges også i Norge.

Folksam uttaler at grunnen til de dårligere resultatene sammenliknet med tidligere år, kan ha vært et mer gunstig klima for mikroorganismer, og at denne testen inkluderer flere lavprisprodukter enn tidligere.

Her kan du finne hele testen med testresultater , og du kan sjekke om malingen eller beisen du bruker er med.

LES OGSÅ: Slik bytter du fra beis til maling

DE BESTE: Dette er de beste produktene i testen, og de eneste av 45 som får «bra valg» både på funksjon/egenskaper og miljø/helse.				 Foto: FOLKSAM
DE BESTE: Dette er de beste produktene i testen, og de eneste av 45 som får «bra valg» både på funksjon/egenskaper og miljø/helse. Foto: FOLKSAM Vis mer


De beste produktene

Testen er gjennomført i perioden 2013 til 2015, og hvert produkt er testet på 24 paneler fordelt på fire teststasjoner fra Alnarp i sør til Vindeln i nord, samt et referansepanel per malingstype som oppbevares innendørs.

Produktene har fått karakteren «bra valg», «tvilsomt valg» eller «anbefales ikke».

Her er testvinnerne som klassifiseres som «bra valg» både for egenskaper/holdbarhet og på miljø:

  • Beckers Akrylatfärg Max
  • Beckers Perfekt Akrylatfärg
  • Falu Vapen Fasadfärg
  • Alcro Bestå Täckfärg

Dette er en svensk test, og det er dermed produkter på det svenske markedet. Ifølge forhandlerne av Beckers og Alcro, er det kun ett av disse produktene som selges i Norge: Berckers Perfekt Akrylatmaling, som altså er den samme som i Sverige heter Beckers Perfekt Akrylatfärg.

Falu Vapen er en svensk malingsprodusent som selger mye både i Finland, Sveits og Baltikum - men ennå ikke i Norge.

- Men vi vet at det er mange fra Norge som kjører til Sverige og handler der, får vi vite på telefon med Falu Vapen.

De fire nevnte produktene er de eneste som får bestått både på funksjon/holdbarhet og miljø/helse, men det er flere som får bestått kun på funksjon/holdbarhet: Ni produkter totalt er bra valg når det kommer til holdbarhet.

I tillegg til de nevnte fire, er disse bra valg når det kommer til holdbarhet/egenskaper:

  • Falu Rödfärg (linoljebasert maling)
  • Flügger 100 Aqua (dekkmaling)
  • Flügger 98 Aqua (dekkbeis)
  • Gjöco Herregård Maximal (dekkmaling)
  • Hornbach/Schulz uteakrylat (dekkmaling)
Falu Rödfärg forhandles ikke i Norge, men begge Flügger-produktene selges. De har imidlertid skiftet navn, og heter Wood Tex 3 Uteakrylat (Flügger 100 Aqua) og Wood Tex 3 Dekkbeis (Flügger 98 Aqua).

LES OGSÅ: Unngå feil - les dette før du maler

IKKE HELT SOM REKLAMEN SIER: Annonsen på nettsiden til Rusta lover holdbarhet på opptil 15 år. Folksams test avdekker at det er så mye mugg og alger etter to år, at de fraråder kjøp. Bildet av planken viser hvordan det ser ut etter to år. Dette er kun ett av mange eksempler. Foto: KRISTIN SØRDAL
IKKE HELT SOM REKLAMEN SIER: Annonsen på nettsiden til Rusta lover holdbarhet på opptil 15 år. Folksams test avdekker at det er så mye mugg og alger etter to år, at de fraråder kjøp. Bildet av planken viser hvordan det ser ut etter to år. Dette er kun ett av mange eksempler. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


«Holder i 15 år» ...? Frarådes kjøp!

Listen med maling og beis som får stryk og stemples «anbefales ikke», er lang. Du kan se hele rapporten og listen med alle produktene her, og listen nederst i artikkelen.

Legg merke til at flere av disse produktene lover ting som «Holdbarhet i opptil 15 år» (eksempel fra Rustas Premium Fasadfärg/fasademaling).

Men dette er altså de samme produktene som har så mye mugg- og soppvekst etter to år at du frarådes fra å kjøpe dem.

De verste malingstypene for utendørs bruk

Her er produktene som får karakteren ikke anbefalt fra Folksam, etter to års test.

Vi har forsøkt å komme i kontakt med de merkene som vi vet er på det norske markedet, for å finne ut om produktene selges her og om de eventuelt heter noe annet enn i Sverige. Det har ikke lyktes oss å få svar fra alle, men noen har vi fått bekreftet.

Du kan også selv se at det er flere av disse som har samme eller tilnærmet samme navn, i Norge som i Sverige For eksempel heter Rustas produkter akkurat det samme, både i Sverige og Norge, og Beckers, Flügger og Nordsjö heter nesten det samme - men med norske betegnelser som beis og maling i stedet for lasyr og färg.

IKKE ANBFALT: Disse er noen av de som får «anbefales ikke» i Folksams test. Alle disse selges i Norge.  Foto: PRODUSENTENE
IKKE ANBFALT: Disse er noen av de som får «anbefales ikke» i Folksams test. Alle disse selges i Norge. Foto: PRODUSENTENE Vis mer


Vi presiserer at testen startet opp i 2013, og at panelene har stått med overflatebehandligen i to år, for å se utviklingen. Vi må derfor ta forbehold om eventuelle produktendringer som kan ha kommet i løpet av disse årene.

Anbefales ikke (Alle disse produktene får karakteren anbefales ikke, fra Folksam etter to års test. Vi tar forbehold om at produktene kan ha endret formel i løpet av disse årene.)
TypeProdusentProduktFinnes i Norge?
BeisCuprinolFasadlasyrVet ikke
MalingBeckersPerfekt OljefärgJa
MalingRustaPremium FasadfärgJa
DekkbeisTeknosWoodex Aqua SolidVet ikke
MalingAlcroModern OljefärgNei
DekbeisBeckersPerfekt TäcklasyrJa
SlammalingTeknosTranemo RödfärgVet ikke
DekkbeisAlcroFasad TäcklasyrNei
SlammalingBeckersTradition RödfärgNei
MalingBeckersFasadfärg EasyJa
MalingRustaOljefärg VJa
MalingKulturhantverkarnaLinoljefärg FasadVet ikke
MalingCaparolCarat OljefärgVet ikke
MalingEngwall&ClaessonFasadmattVet ikke
MalingOttosson FärgmakeriLinoljefärgVet ikke
BeisFlügger95 Aqua trälasyrJa (heter Wood Tex 3 Beis)
MalingTeknosNordica EkoVet ikke
MalingK-rauta/CelloWintexVet ikke
MalingJotunUltimate HelmattVet ikke
MalingSigmaSigmalife Daek ExtremeVet ikke
MalingCuprinolFasadfärg PlusVet ikke
MalingNordsjöTinova VX+Ja (heter Tinova vx 2in1)
MalingÖoB/FärgLabHusfärgVet ikke
MalingBauhaus/SwingcolorOljefärg VVet ikke
MalingÖoB/FärgLabOljefärgVet ikke
MalingJula/FärgstavenTräfasad/oljefärgJa
Kilde: Folksam


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!