Krystallsoda som grillrens

Vi har testet krystallsoda som grillrens. Det gikk sånn passe.

Før (til venstre) og etter: Joda, grillristen ble renere, men langt fra plettfri. Foto: Kristin Sørdal
Før (til venstre) og etter: Joda, grillristen ble renere, men langt fra plettfri. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krystall soda er et rengjøringsmiddel du kan få kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker. Ifølge pakningen, kan det brukes til vasking og flekkfjerning. Det kan også brukes til rengjøring av grillrister, langpanner, termoser, drikkeflasker og annet.

I denne omgang har vi testet krystall soda som rengjøringsmiddel på grillristen. Resultatet kan du se ovenfor: Det ble sånn passe. Men for all del: Risten er mye mer presentabel nå, enn den var ...

Les også: Slik renser du grillen raskt og effektivt

Utgangspunktet

I desperat søken etter måter å fjerne restene etter forrige sommers grillgleder (ja, vi vet - vi skulle renset den allerede i fjor høst ...), kom vi over tipset om å bruke krystall soda. Dette var etter at vi måtte gi opp vår søken etter fast grønnsåpe, som også skal være et godt triks - og som vi vil komme tilbake med en test av senere.

I desperasjon har vi selvsagt også tidligere testet ulike andre rensemidler på risten: zalovann, nesten ufortynnet oppvaskmaskinpulver, bløtlegging og skrubbing - også med stålull (men det skal man vel egentlig ikke gjøre ...). Alt dette uten nevneverdig effekt.

Så altså: Krystallsoda. Natriumkarbonat.

Grillristen skal legges i bløt i en blanding varmt vann og krystallsoda. Så vi gjorde det.

Utgangspunktet: Grillristen har overvintret i denne sørgelige tilstanden, og vi har forsøkt "alt" for å vekke den til liv ... Uten hell. Foto: Kristin Sørdal
Foto: Kristin Sørdal
Krystall soda kan være irriterende for øynene. Du anbefales å bruke vernebriller. Foto: Kristin Sørdal
Bløtlegging over natten Foto: Kristin Sørdal
Utgangspunktet, før behandlingen. undersiden av risten. Foto: Kristin Sørdal
Utgangspunktet, før behandlingen. Oversiden av risten. Foto: Kristin Sørdal
Etter behandling 1: Oversiden av risten. Foto: Kristin Sørdal
Etter behandling 1: Undersiden av risten. Foto: Kristin Sørdal
Etter behandling 1, altså bløtlegging over natten og skrubbing. Foto: Kristin Sørdal
Etter behandling 2, altså andre runde med bløtlegging. Foto: Kristin Sørdal
Etter behandling 2: Undersiden av risten. Foto: Kristin Sørdal
Slik er det blitt: Ikke 100 prosent ren, men ganske mye bedre enn utgangspunktet. Foto: Kristin Sørdal
Ja, ganske mye bedre enn utgangspunktet! Foto: Kristin Sørdal


Krystall soda kan irritere øynene. Du anbefales å bruke vernebriller. Foto: Kristin Sørdal
Krystall soda kan irritere øynene. Du anbefales å bruke vernebriller. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Blandingsforhold

Rådet er at du skal legge grillristen i bløt i en blanding vann og krystallsoda - gjerne over natten. Vi kunne imidlertid ikke finne noen råd om akkurat hvor sterk denne blandingen skulle være, så vi har valgt å forholde oss til blandingsforholdet spesifisert på flasken: For rengjøring av glass og oppvask anbefales 0,5 til 1 spiseskje krystallsoda per liter vann. Under mottoet mest er best, valgte vi den største anbefalte mengden - for et sterkest mulig rensemiddel.

I bøtten vi måtte bruke til bløtlegging, gikk det cirka 12 liter vann - så vi kjørte på med 12-14 spiseskjeer krystallsoda.

Du har vel sjekket datostemplingen på gasslangen?

Ukurant fasong

En annen utfordring, skulle vise seg å være selve formen på grillristen. Vår grillrist er veldig lang og smal. Etter en kjapp vareopptelling i hodet, viste det seg at vi ikke eier noe som er såpass langt at risten kan bløtlegges i. Løsningen vi måtte gå for, var da en bøtte som vi satte grillristen nedi. Det medførte at vi kun fikk muligheten til å rense halve rista om gangen.

Bløtlegging over natten Foto: Kristin Sørdal
Bløtlegging over natten Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Vi har også lest anbefalinger om at man kan bruke en pose og legge blandingen og grillrista i. Det er mulig dette fungerer, men vi testet det med en blanding oppvaskmaskinpulver og vann tidligere, uten de beste erfaringene sånn posemessig, så vi valgte å gå for bøtteløsningen denne gang.

Over natten

Risten fikk ligge i bløt over natten, i til sammen 12 timer. Vi var egentlig lei av å skrubbe på den, og hadde kanskje drømt om at skitten ville løsne magisk av seg selv - men det gjorde den altså ikke.

Etter bløtleggingen måtte vi fram med skrubb og oppvaskkost for å forsøke å løsne mer av griseriet. Og det gjorde vi da - vi fikk skrubbet bort en god del mer enn vi har vært i stand til tidligere, men risten ble fremdeles ikke så skinnende ren som vi gjerne vil ha den.

Armen vår ble dessuten ganske gåen etter all skrubbinga - og oppvaskkosten, vel: Den har ikke så mye bust igjen etter at vi er ferdige med denne jobben, for å si det sånn ...

Bare skitten ikke ødelagt oppvaskkost? Slik vasker du oppvaskkosten

Mer bløtlegging

I et siste forsøk på å få løsnet de siste restene, satte vi risten i bløt enda en gang, etter å ha renset bort alt vi kunne. Denne gangen fikk den stå kun et par timer, før vi tok den opp igjen. Gjorde den siste bløtleggigen susen?

Vel, totalresultaten kan du se avbildet her. Vi oppsummerer kort: Krystallsoda kan ta endel av overvintret skitt på grillrist, men det krever også mye skrubbing - og resultatet kunne vært bedre.

Vi fortsetter vår søking etter den ultimate måten å få renset grillristen. Har du gode tips? Sriv det inn i debatten nedenfor, eller tips journalisten..

Ja, ganske mye bedre enn utgangspunktet! Foto: Kristin Sørdal
Ja, ganske mye bedre enn utgangspunktet! Foto: Kristin Sørdal Vis merLyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!