Krypene er ikke det største problemet

Selv om juletreet er hjemmet til mange småkryp, er det andre forhold du heller bør passe på.

 Foto: Plantasjen
Foto: Plantasjen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I juletreet ditt bor et tosifret antall insektarter og edderkoppdyr. Inntil 20.000 individer kan ha sitt hjem i treet som du nå tar inn i stua. Det kan være nok til å få de mest engstelige til å foreta et byks inn i plast-tre-avdelingen på nærmeste utstyrsforretning. Men er det disse du bør frykte mest?

Nå bør du heller ta kål på disse krypene: Og du kan la kulda gjøre ryddejobben

De er mange, men ufarlige

Heldigvis for oss gjør krekene ingen skade, verken på hus, stueplanter, mat, folk eller på selve juletreet. Heller tvert imot. De fleste risikerer en rask død i et tørt og varmt inneklima om de beveger seg ut fra gjemmestedene blant nåler og bark.

- Om du rister treet over et hvitt underlag, vil mange falle av, og du kan studere treets innbyggere nærmere, fortalte Dr. Torbjørn Ekrem ved Systematikk og evolusjonsgruppa, NTNU Vitenskapsmuseet, til DinSide i fjor.

I et forsøk for et barneprogram på NRK noen år før, talte de på kort tid 12-15 arter, men det er i følge Ekrem sannsynlig at et juletre kan huse opp til 50 ulike arter.

Denne edderkoppen kan du finne i juletreet ditt. Hadde den vært stor, hadde vi nok blitt skremt. Men den overskrider ikke tre millimeter i lengde ... Foto: Torbjørn Ekrem
Edderkoppens øyne. Foto: Torbjørn Ekrem
- Jeg ser deg ... Foto: Torbjørn Ekrem
Dette er også en edderkopp. Flotte farger når du får blåst den opp slik. Kjennetegnet for edderkoppdyr er forøvrig blant annet at de har fire par bein. Foto: Torbjørn Ekrem
Dvergsikade. Foto: Torbjørn Ekrem
Dvergsikadens hode. Foto: Torbjørn Ekrem
Dette er en fluelarve. Bare av fluer og mygg finnes det 4.800 arter i Norge, men ikke mange bor i juletrær. Foto: Torbjørn Ekrem
Her ser du en kulespretthale. Foto: Torbjørn Ekrem
Dette er en spretthale. Foto: Torbjørn Ekrem
Midd er et edderkoppdyr. Mange er allergiske mot middens etterlatenskaper, men midd som bor i trær er ikke de samme som de som bor inne i hus, så du har liten grunn til å frykte allergiske reaksjoner. Foto: Torbjørn Ekrem
Her ser du en liten snylteveps. Foto: Torbjørn Ekrrem


Drysser det? Her er triksene som får juletreet til å holde lenge

Spyl det før du tar det inn

Insekter og edderkoppdyr er altså ikke det du bør bekymre deg for. Et mye større problem er at mange reagerer allergisk på juletrær. Det er nemlig ikke bare småkrek som trives i et tre. Det er også en yngleplass for allergener i form av muggsopp og gammelt pollen.

Astma- og allergiforbundet (NAAF) anbefaler at juletrær av furu eller gran spyles før du tar det inn i huset. Mens treet tørker frigjøres også stoffer som kan irritere luftveiene, så tørk treet i et rom hvor allergikere ikke ferdes, eksempelvis i kjelleren, boden eller garasjen.

Merk deg også at alle juletrær med ekte barnåler gir fra seg terpentinliknende gasser som kan virke irriterende på slimhinnene. Disse gassene kan utløse astma og andre overfølsomhetsreaksjoner i luftveiene ifølge NAAF.

Juletreguiden: Hvilket juletre skal du ha?

Plastikk-jul?

Mange velger bort de ekte juletrærne, og utvalget av kunstige juletrær blir stadig større. I en avstemning for to år siden på DinSide sa hele en av fire at de ville ha plasttre fremfor ekte vare. Og det kan være smart om du er allergisk.

De som plages mest av juletrærne, bør nemling gå for et kunstig juletre, råder NAAF. Men også dette bør vaskes for gammelt støv. Problemet her er at mange kunstige juletrær kommer ferdig montert med lys, og disse bør du selvsagt ikke spyle under dusjen uten å sjekke at de tåler vann.

Endelig: Hvorfor har ingen tenkt på å lage slike juletrelys før?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!