Kronglete med kompakt kjøkken?

I et optimistisk øyeblikk hadde vi planlagt å presentere dere for et mangfold av små, smale eller grunne hvitevarer som passer til kompakte kjøkken. Det skulle vise seg å være enklere sagt enn gjort, men her er noen løsningsforslag til deg som har et kjøkken der hver eneste kubikkcentimeter teller.

Publisert
Sist oppdatert


Et kjøkken på mindre enn fire kvadratmeter, eller en løsning der kjøkkenet plasseres i et hjørne i stuen, er hverdagen til flere og flere nordmenn. Selv om det heter at det er hipt med store kjøkken, hjelper dette fint lite for dem som bor på 30 kvadratmeter.

Samtidig setter vi høyere krav til funksjonalitet, komfort - og utstyr. Vi vil ikke droppe verken frys eller oppvaskmaskin selv om plassen er begrenset.

Klikk her for å komme rett til bildespesialen.

Kjøleskap får du ikke i smale innebyggingsmodeller - men du får både kjøleskap og fryser med standard grunnflate som passer inn under kjøkkenbenken. <i>Foto: IKEA</i> Foto: IKEA
Kjøleskap får du ikke i smale innebyggingsmodeller - men du får både kjøleskap og fryser med standard grunnflate som passer inn under kjøkkenbenken. Foto: IKEA Foto: IKEA Vis mer


Standardmål

Skal du kjøpe et standard kjøkken, enten det er fra Ikea eller en av de større kjøkkenprodusentene, vil du kjapt finne ut at det ikke er bare-bare å finne mikroløsninger. Hvitevarer er, nesten uten unntak, laget for å kunne bygges inn i skap med 60x60 centimeter grunnflate - i enten benkehøyde, eller i høyskap.
Ønsker du en integrert ovn som er smalere enn 60 cm (inkludert skap)? Glem det. Smalt integrert kjøleskap? Glem det også. Integrert kjøleskap med liten fryser som passer under benken? Det er bare å beklage.

Lyspunktet er at du får fatt i oppvaskmaskiner for integrering til 45 cm skap. Da har du altså 15 cm ekstra å leke med.

Mange av de som har kjøkken, stue og soverom i ett synes likevel det er praktisk å intregrere hvitevarene. Når du har alt i ett rom er det greit å kunne "gjemme" kjøleskapet. Du må likevel regne med at prisen øker kraftig når hvitevarene skjules.

Frittstående

Det skal intet matematisk geni til for å regne ut at om du har to meter til rådighet vil du ha problemer med å få plass til kjøleskap, oppvaskmaskin, ovn og vask. Selv med en 45 cm bred oppvaskmaskin går du utover ditt rigid tilmålte kjøkken. Den gode nyheten er imidlertid at om du kan fire litt på de estetiske kravene finnes det både små og smale frittstående varianter på markedet.

Trenger du benkeplass kan du vurdere å kutte ned på antall kokeplater. <i>Faksimile fra <a target="_blank" href="http://www.kervel.no">www.kervel.no</a>.</i>
Trenger du benkeplass kan du vurdere å kutte ned på antall kokeplater. Faksimile fra www.kervel.no. Vis mer


Vi fant komfyrer i både 50 og 55 cm bredde, kjøleskap i 45, 50 og 55 cm bredde og benkeoppvaskmaskiner i 45 cm bredde og 45 cm høyde. Det er ikke mange centimeterne fra eller til - men nok til at du får kjøkkenkabalen til å gå opp.

(Tips: En rekke av benkeoppvaskmaskinene får plass i skapet under vasken, så den kan skjules der.)

I tillegg kan du, om du har begrenset med benkeplass, velge bort to kokeplater og gå for en 30x60-centimeters løsning.

Trykk her for å se bilder og priser på noen av de minste eller smaleste hvitevarene.

Du får også fatt i vaskemaskiner i 40 cm bredde, om du skulle ha behov for en slik på kjøkkenet ditt også. Disse variantene må toppmates. (Dette kan kanskje virke litt fremmed for endel nordmenn, men er et ganske vanlig fenomen på kontinentet - og hakket mer hygienisk enn å plassere en benkeoppvaskmaskin på toppen av vaskemaskinen på badet.) - Og det siste skuddet på smal vaskemaskin-fronten er en vaskemaskin i 60 cm bredde som er 40 cm dyp, med frontmating.

Husk...

I tillegg finnes det en rekke retningslinjer for kjøkken du bør ta hensyn til, for eksempel om du vil at forsikringen din skal være gyldig. (Vi nevner: Oppbevaring av gass til gasskomfyr, regler for avstand komfyr-vifte, plassering av vann og strøm, etc.)

Brukervennligheten bør også vurderes, for eksempel plassering av komfyr/kjøleskap i vinkelkjøkken, 20cm alburom på hver side av komfyren til grytehåndtak, arbeidstrekanten mellom komfyr-kjøleskap og vask, og det blir kjapt en ganske komplisert kabal som skal løses.

Vil du gjøre det enklest mulig kan du få kjøpt nesten-alt-i-ett produkter. Dette skapkjøkkenet fra IKEA kan du skjule i en liten nisje. <i>Foto: IKEA</i>
Vil du gjøre det enklest mulig kan du få kjøpt nesten-alt-i-ett produkter. Dette skapkjøkkenet fra IKEA kan du skjule i en liten nisje. Foto: IKEA Vis mer


Ikke for Grandiosaelskerne

Ønsker du å unngå frustrasjoner og slippe finpussingen er løsningen ganske enkel: Det finnes en rekke smarte minikjøkkenløsninger på markedet. Supert og greit, men da må du regne med å gi avkall på både fryser og ovn. Ikke noen ideell løsning for gjennomsnitssnordmannen (som spiser cirka 60 Grandiosa i året) med andre ord.

Trykk her for å se flere bilder av standardiserte minikjøkken og noen av de smale og små modulene vi fant.

Flinke på Ikea

Vi vil gjerne trekke frem Ikea, hvis medarbeidere denne gangen viste seg både å være kreative med hensyn til hvordan man best kan få utnyttet plassen, i tillegg til at de hadde gode kunnskaper om hvilke normer og regler som gjelder på kjøkkenet.

Disse kunnskapene sto det dessverre dårligst til med hos hvitevareforhandlerne. Både hos Elkjøp og Expert fikk vi opplyst at det ikke skulle være noe som helst problem å montere en kokeplate i benkeplaten over en oppvaskmaskin. Problemet er at dette ikke er forsikringsgodkjent. Hos Elkjøp (på Carl Berner i Oslo) var dette til og med vist i en utstillingsmodell.

NB! Skal du kjøpe kjøkken på Ikea, er det verdt å merke seg at Ikeas kjøkkenbenker er hakket dypere enn variantene fra en del andre produsenter.

Klikk her for å lese mer om hvordan du kan omgå dette problemet uten at det nødvendigvis må koste en formue.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer