Krever 30.000 mer i gebyr

Enorme gebyrforskjeller for deg som vil bygge nytt.

Å bygge nytt kan koste deg titusener, før noe er bestilt eller en eneste spiker er slått inn.  Foto: Kristian Owren/Ifi.no
Å bygge nytt kan koste deg titusener, før noe er bestilt eller en eneste spiker er slått inn. Foto: Kristian Owren/Ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gebyrene på byggesøknader varierer enormt fra kommune til kommune. Har du flaks, bor du i en kommune der dette er gratis, men har du uflaks, må du ut med inntil 26.000 kroner, viser en ny undersøkelse fra Forbrukerrådet.

Les hele saken på Forbrukerrådets nettsider.

Dyrest og tregest

Aller dyrest er det å søke om å få bygge i og rundt pressområder. Det er spesielt kommunene rundt hovedstaden som tar seg godt betalt, men også Trondheimi og Klæbu har gebyrer godt over 20.000 kroner. I andre enden av skalaen ligger mange distriktskommuner, som tar mellom null og fem tusen kroner for å lose byggetillatelsen din gjennom det kommunale byråkratiet.

Nesodden kommune i Akershus tar den aller høyeste prisen for en byggesøknad. Der tok de 26.000 kroner for en byggesøknad i 2008, og prisene er nå oppjustert til omtrent 30.000 kroner. Det synes de ikke er for dyrt.

- Gebyrene er nå justert opp til cirka 30.000 kroner for en enebolig. Dette er reelle kostnader som skal dekke saksbehandlernes tidsbruk, husleie, datasystemer, dokumenthåndtering og andre tekniske tjenester. Gebyret gir en nær hundre prosent dekning av kommunens kostnader, sier Kari Myhre Hellem som er plan- og bygningssjef i Nesodden kommune til Forbrukerrådet.

Bygge nytt? Bør du velge mur eller tre?

Nest dyrest er det å få behandlet en byggesøknad i Bærum. Der kostet det 23.400 kroner å få behandlet byggesøknader for vanlige eneboliger. Heller ikke Bærum kommune synes dette er for dyrt.

Her er det dyrest å bygge (Priser per 2008)
KommuneSaksgebyr for oppføring av eneboligGjennonsnittlig behandlingstid
Nesodden26.00078
Lørenskog24.40034
Bærum23.40059
Trondheim21.60038
Vestby21.50056
Nittedal20.00060
Klæbu19.53022
Rælingen19.00020
Ski18.23037
Asker18.20071
Landsgjennomsnitt6.61934
Kilde: Forbrukerrådet


Hva er riktig pris for en byggetillatelse?

Regelverket legger opp til at kommunene skal ta gebyrer som dekker kostnadene ved å behandle dem, såkalt selvkost. Tar noen kommuner seg alt for godt betalt, eller tar de billigste alt for lite for jobben de gjør?

I Rømskog kommune ved svenskegrensen, har de også regnet på gebyrsatsene. I dag tar de fem hundre kroner for samme jobb Nesodden kommune trenger 30.000 kroner for å utføre, men det er planer om å heve dette gebyret til 2.500 kroner.

- Dersom kommunen subsidierer saksbehandling for enkelte grupper, bør innbyggerne få vite hvor mange skattekroner som brukes, sier Terje Kili som er ansvarlig for offentlige tjenester i Forbrukerrådet.

- Tallene viser at det i Kommune-Norge er behov for klarere regler for beregning av selvkost. Og hvor blir lokalpolitikerne av? Er de fornøyd med gebyrnivået i egen kommune? spør Kili. Forbrukerrådet mener at beregningen av ulike gebyrer i kommunene virker vilkårlig.

- Pengene som brukes tas jo fra andre områder, som for eksempel skole og pleie og omsorg, og det er jo ikke sikkert at innbyggerne hadde vært fornøyd med en slik prioritering hvis de hadde kjent til det, sier Kili.

Hva synes du? Er det greit at kommunen prioriterer byggesaker fremfor andre offentlige tjenester? Diskuter under.

Trenger du byggetillatelse?

Skal du bygge nytt, enten det er påbygg, garasje eller enebolig, er det i de aller fleste tilfeller søknadspliktig. Unntaket er uthus på under 15 kvadratmeter, under visse forutsetninger. Er du usikker på hvordan du bør gå frem? Ta kontakt med Plan- og bygningsetaten i din kommune ved den minste tvil, så slipper du å gjøre noe galt.

Mellomstore tiltak, som for eksempel garasjer, balkonger eller tilbygg på inntil 50kvm, kan søkes om på en enklere måte som heter "melding om tiltak". Slike søknader kan du fremme selv.

Bygge garasje? Dette bør du tenke på før du går i gang

Kilde: Forbrukerrådet, Ifi.no, DinSide

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!