Sjekk priser hos flere meglere før du gir dem oppdraget med å selge boligen.
Sjekk priser hos flere meglere før du gir dem oppdraget med å selge boligen.Vis mer

Krev klart svar av eiendomsmegleren

Det kan lønne seg å undersøke prisene på eiendomsmegling før du gir en bedrift oppdraget.

Å selge boligen er en stor beslutning. Om du benytter eiendomsmegler er den neste store beslutningen hvilken megler du skal velge. Det er etterhvert blitt mange å ta av, spesielt i de største og mest aktive boligmarkedene. Men dette er et marked som kan være vanskelig å få oversikt over: Mange forskjellige aktører og svært ulike prisstrukturer gjør det vanskelig å sammenligne når du skal velge megler. Og gjør du et forsøk, kan det fort strande på det at meglerne ikke oppgir priser uten at du kommer på et møte først.

Konkurransetilsynet

At det er store prisvariasjoner i bransjen kommer tydelig frem i en omfattende undersøkelse utført av Konkurransetilsynet i april/mai 1998. Her kommer det frem forskjeller i pris mellom dyreste og billigste i samme marked på opp til 190 prosent! Derfor er det lett å forstå at man fort kan spare tusenlapper på å shoppe rundt før man handler.

I denne undersøkelsen kommer det også frem at meglerene egentlig er pålagt å opplyse om priser.

Forbrukerne skal på en enkel måte kunne orientere seg om priser. I forskrift om prisopplysning for tjenester er det fastsatt nærmere regler for hvordan bl. a. eiendomsmeglere skal opplyse om sine priser overfor forbruker. Disse fastsetter at meglerne skal gi prisinformasjon ved prisoppslag eller ved at prisliste er utlagt på det sted hvor tjenesten vanligvis bestilles.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hemmeligheter

I DinSides ferske undersøkelse kan vi presentere priser og betingelser fra flere av de største aktørene på eiendomsmegling i Norge. Men også her vil du se at det er vanskelig å få klare svar på hva megleren faktisk tar før du går ham på kniven med en virkelig bolig. En av de største meglerne i Østlandsområdet, Gunnar Krogsveen AS vil sogar ikke opplyse om sine priser i det hele tatt. Her må du gå i møte med megleren for å få prisinformasjon.

De fleste sier at prisene absolutt er et forhandlingstema. Du bør derfor ta på deg prutehatten før du møter megleren. Har du en populær bolig i et attraktivt område, kan du helt sikkert forhandle deg frem til bedre betingelser enn de vi har fått oppgitt her.

De store

Vi har undersøkt priser og betingelser hos noen av de største meglerne i Norge. Noen har prisstrukturer som gjelder sentralt, som DnB og Notar, mens andre har lokalt tilpassede tilbud, som Eiendomsmegler 1 og Postbanken. Felles for de meglerne vi har undersøkt er at de hører til kjeder eller er filialer til samme meglerfirma, og at de opererer i flere landsdeler. Les undersøkelsen 2357 TARGET="_top">her.

Pris og kvalitet

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Husk at det ikke finnes noe som tyder på at man får mer kvalitet ut av høyere priser. Det er derfor ikke fornuftig å anta at en dyr megler er en god megler. I tillegg til å sjekke prisene bør du derfor forhøre deg med andre for å finne ut om hvilke meglere som gjør en god jobb og hvilke du bør holde deg unna.