Kreative kjøkkenløsninger

IKEA har gitt arkitekten bak Kyss Frosken fritt spillerom og en tom leilighet. To kjøkken senere, er du invitert til å se resultatet - her, eller i leiligheten i Oslo Sentrum.

Publisert
Sist oppdatert
Arkitekt Magne Wiggen (til høyre) har kreert smarte løsninger med utgangspunkt i IKEAs kjøkkenklosser. <i>Foto: Per Ervland</i>
Arkitekt Magne Wiggen (til høyre) har kreert smarte løsninger med utgangspunkt i IKEAs kjøkkenklosser. Foto: Per Ervland Vis mer

Kreative kjøkkenløsninger

  1. Virtuell visning


Kjøkken for alle

I forbindelse med kjøkkenkampanjen den svenske møbelgiganten kjører i disse dager, har IKEA overtatt leiligheten til en Oslo-borger, og gitt arkitekt Magne Magler Wiggen i oppdrag å innrede et lite og et stort kjøkken.

Nysgjerrig på resultatet? Hopp rett til bildespesialen!

Wiggen, som kanskje er aller mest kjent for "Kyss Frosken" prosjektet for Nasjonalmuseet i fjor sommer, fortalte at han tidligere har jobbet mye med moduler og klosser.

- Det som er spennende er å ta standardklosser og tilføre det lille ekstra som gjør at det blir unikt, og passer for akkurat deg, sier han til DinSide. - Og det er nettopp det som er genialt: Kjøper man et rimelig kjøkken kan man spandere litt ekstra for å få til løsningene som er individuelt tilpasset både deg - og rommet kjøkkenet skal bygges i.

Ethvert interiør har, ifølge Wiggen, som hovedoppgave å legge ting til rette for oss: Det skal være praktisk, og det skal gjøre det godt å leve og bo. - Det gjelder å pusle seg frem til den løsningen som løser flest problemer.

Skreddersydd

Og løsningsorientert har kjøkkenene blitt. På visning i den ferdige leiligheten tirsdag, ble kjøkkenene gått nærmere etter i sømmene av omtrent 50 oppmøtte. En av kveldens store snakkiser var den superlekre benkeplaten og kjøkkenøyen i betong. For dem som håper på billige betongbenkeplater på IKEA er dessverre ikke det på tapetet i nærmeste fremtid. Men, som Wiggen sa: med billige kjøkkenmoduler får du litt ekstra å rutte med til spesialløsningene.

Nøyaktig hvor mye denne løsningen hadde kostet å få laget er en godt bevart hemmelighet, men da DinSides utsendte sonderte betongbenkeplateterrenget i høst, ville det koste et sted mellom 15.000 og 35.000 å få laget en benkeplate på 2.40, med hull til komfyr og vask. Ikke småtterier, eller IKEA-priser, med andre ord.

- For å få en benkeplate i betong er det ikke bare å sage til et ferdig stykke, sier Wiggen til DinSide.

Betongplaten består av sement, sand, stein og litt titan. <i>Foto: IKEA</i>
Betongplaten består av sement, sand, stein og litt titan. Foto: IKEA Vis mer


- En må lage støpeformen, eksperimentere seg frem til riktig farge/tekstur, støpe platen, pusse og polere.

Betongplaten som er brukt her består i hovedsak av sement, sand og stein, pluss litt titan for å få frem hvitfargen.

Ifølge Wiggen kan en blande nesten hva som helst i betongblandingen: For eksempel fin skjellsand fra hytten på Sørlandet, eller rød sand fra en ferietur til et eksotisk sted.

Teakolje

Når benkeplaten er ferdigstøpt kan en velge flere typer etterbehandlinger. Det vanligste til hjemme-bruk er nok å blankpolere den. En kan også varmebehandle den, eller krystallisere som det heter på fagspråket, noe som gjør at sandkornene smelter sammen og danner en overflate som er motstandsdyktig mot rødvin og tomatsausflekker.

IKEA-benken er børstet, og så satt inn med teak-olje for å oppnå en lignende beskyttelseseffekt. Helt naturlig, for naturmaterialer, ifølge Wiggen.

DinSides utsendte lurte også på om slike betongkonstruksjoner egner seg for alle gulv i alle typer bygg. Det var vi ikke de eneste som gjorde...

- Det er viktig å sjekke at gulvet og husets konstruksjon tåler vekten. Siden dette var en gammel bygård fikk vi inn en ingeniør som ga klarsignal. - Men når det er sagt: Betong er ikke så tungt, det blir som å sette et flygel i stua, ler Wiggen.

Trykk her for å komme til bildespesialen, og se selv!

Gå til bildespesialen for å se de utrolige før og etterbildene. <i>Utsnitt av fotografier fra IKEA</i>
Gå til bildespesialen for å se de utrolige før og etterbildene. Utsnitt av fotografier fra IKEA Vis mer


Virtuell eller virkelig visning?

Har du lyst til å se resultatet kan du gå til bildespesialen. I tillegg har du muligheten til å se leiligheten med egne øyne, om du skulle ha anledning til å dra til Majorstua i Oslo i løpet av den nærmeste uken.

IKEA inviterer nemlig til "privatvisning" for aller første gang i hovedstaden. Fra og med i dag, lørdag 28. januar, til søndag 5. februar kan alle kjøkkeninteresserte (eller bare generelt interesserte) ta turen til Jacob Aalls gate 21, og se hva Wiggen har fått til med IKEA-kjøkken - og litt til.

Det vil være rådgivere fra IKEA tilstede på visningene, som kan hjelpe deg med kjøkkenplanlegging, og tirsdag og torsdag vil det i tillegg til IKEA-ansatte være rørlegger, snekker og elektriker tilstede som kan hjelpe med løsninger.

- Vi håper å hjelpe så mange som mulig i gang med sitt nye drømmekjøkken, sier Frode Skage Ullebust, fra IKEA.

NB! Det er kjøkkenene som skal vises frem, leiligheten er ikke til salgs.

Nakne kjøkkenfakta:

I forbindelse med kjøkkenkampanjen har ISO Public Switzerland foretatt en kjøkkenundersøkelse på vegne av IKEA. DinSide Bolig vil komme tilbake med mer om hva vi gjør på kjøkkenet - og ikke minst hvordan - om ikke så alt for lenge, men til den dagen kommer kan du jo hygge deg med denne glade kjøkkenstatistikken:

<i>Foto: Per Ervland</i>
Foto: Per Ervland Vis mer

Skroll ned for mer

  • 44 prosent av nordmennene sier kjøkkenet er husets viktigste rom. Det er 50 prosent høyere enn verdensgjennomsnittet.
  • Det norske drømmekjøkkenet er funksjonelt og stort.
  • 54 prosent av oss elsker kjøkkendingser, mot 21 prosent svensker og 24 prosent dansker.
  • Over halvparten av oss spiser ofte alene.
  • Det italienske kjøkken er mest populært på verdensbasis.
  • 13 prosent av de spurte nordmennene har sex på kjøkkenet, mot verdens-snittet på 9 prosent. Svenskene har desidert mest kjøkkensex med hele 22 prosent.
  • 28 prosent av nordmenn har laget mat nakne eller kun iført undertøy, mot 16 prosent på verdensbasis.
500 personer fra hvert marked ble spurt - totalt 14.000 stykker.

Tidligere om IKEA fra DinSide:

KOMMENTAR: Hvorfor du bør vurdere kjøkken fra IKEA
IKEA vil låne kåken din
Spar på IKEA i Sverige
Slik overlever du IKEA-turen

Eksterne lenker:
Her kan du lese mer om visningsleiligheten.
Her kan du se 360-graders visning av de to kjøkkenløsningene.
www.ikea.no
MMW Arkitekter

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer