Kreativ språkbruk i kampen om boligkjøperne

Det er lett at det går ball i ord når man vil skille seg ut i boligmarkedet.

Unik? På bildet ser man lett et helt likt hus. Foto: Finn.no
Unik? På bildet ser man lett et helt likt hus. Foto: Finn.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for at boligmarkedet i Norge er både presset og hett i store deler av landet, jobber mange selgere og eiendomsmeglere hardt for å tiltrekke seg oppmerksomhet og pengesterke kjøpere.

Når boligannonsene skal skrives sitter derfor superlativene løst: Unik, sjarmerende. Meget pen, attraktiv, eksklusiv. Lekker, rålekker, elegant. Og i underkant én av ti boliger som selges "må sees". (Alle boliger må sees. Sjekklisten for visning får du her.)

I en verden av typehus, rekkehus, ferdighus og bygårder, er det forbausende mange boliger som er unike.

unik (gj fr fra lat. 'eneste', av unus 'en') som det fins bare ett eksemplar av, enestående, sjelden et u-t tilfelle / en u- begavelse.

Unik bolig - eller prosjekt

En av våre lesere tipset oss om denne boligen som er til salgs på Finn.no nå. Rett ved siden av står, vel, et helt likt hus.

– Unikt blir jo litt feil å kalle det når det står en kliss lik ved siden av. Speilvendt, men allikevel, skriver vår leser Erlend i en mail til DinSide.

Hva er unikt med den?

– Den boligen er en arkitekttegnet, spesiell, funkisbolig. Ser man på boligene som er bygget på det feltet der, kan vi si at de er unike i forhold til det man ellers finner i området, sier Vetle Just Kvammen, megler for den aktuelle boligen til DinSide.

Han forteller at det er bygget fire boliger på byggefeltet som er helt like. – Det er et unikt prosjekt.

For tiden er det 15.996 boliger til salgs på Finn.no. Når vi søker på "unik" får vi 916 treff.

Hvor unikt må det være?

Ifølge Just Kvammen vil det variere litt hva man legger i unikt. En bolig kan ha en unik beliggenhet, den kan være unik i Norge - eller unik i fohold andre boliger i nabolaget, slik som her.

– Unikt er relativt.

På feltet denne boligen ligger på, er det mange klassiske norske hus, og dette prosjektet skiller seg klart ut. – Ser man på annonseringen lokalt, er det solgt som unikt prosjekt.

DinSide: Ser du at det kan være problematisk for boligkjøpere at det ofte smøres litt ekstra på i boligannonser?

– Meglere har nok kanskje enn tendens til å skrive seg litt bort i forhold til hva man selger. Men det er fordi man ønsker å fremheve de positive tingene, sier Just Kvammen.

Når det er sagt, presiserer han at meglerstanden har laget en bransjenorm for hvordan boligannonser skal skrives, og at de ønsker at informasjonen er mest mulig korrekt i forhold til boligen som skal selges. – Jeg vil holde på at dette er unikt i forhold til det området.

Test deg selg: Klarer du å avsløre meglerspråket?

Klare regler for villedende markedsføring

Ifølge Jo Gjedrem, seksjonssjef i Forbrukerombudet, er det klare regler for hva man kan - og ikke kan skrive i en boligannonse. Dette reguleres av markedsføringsloven.

– Men så er det jo fortsatt sånn at det må være en viss frihet til å beskrive, og ikke minst skryte, når man markedsfører produktet. Men det går en grense, sier Gjedrem til DinSide.

Grensen går imidlertid ikke før skjønnsmessige betegnelser og superlativer.
– Forbrukerombudet vil ikke gripe inn på den slags. Det er klart at det må være et visst rom for å si det.

Det er når man pynter for mye på fakta, som beliggenhet, solforhold, størrelse og pris, at Forbrukerombudet vil reagere. – For alle sånne viktige konkrete opplysninger er det et absolutt krav om at skal være korrekte.

Så er det også dette Forbrukerombudet får mest henvendelser om. Spesielt det forbrukere oppfatter som usannsynlig lave priser.

– Når det gjelder utsagn som "herskapelig", "må sees" "unik" - den typen begreper er mer skjønnsmessige, og mer en oppfordring til å komme å se på objektet. De må være riktige de og, men her vil det være en mer skjønnsmessig vurdering.

Kampen om kjøperne

Vi har tidligere skrevet om Boa Eiendomsmegling som (noe inspirert av svenske Fantastic Frank) ekstremstyler boliger, og nylig ble en bolig i Oslo solgt med noe som må være Norges ærligste boligannonse. Og i går gikk denne boligannonsen som en farsott på nett, ved hjelp av det eldste trikset i boken. Det skulle imidlertid vise seg å være en glipp.