Ikke glem ekstrautstyret: En teleskopstang sparer deg for å stå på stige. Foto: Produsenten
Ikke glem ekstrautstyret: En teleskopstang sparer deg for å stå på stige. Foto: ProdusentenVis mer

Kärcher suverent best på høytrykkspyling

Høytrykkspylerne gjør de tunge jobbene for deg. Se hvilke du bør velge.

For de aller fleste er Kärcher synonymt med høytrykkspylere. Det er ikke så rart, skal vi tro en fersk svensk test. Den tyske produsenten fikk alle de beste plasseringene i en fersk test av International Consumer Research & Testing (ICRT), melder det svenske forbrukermagasinet Råd & Rön.

Høytrykkspyling er ikke det eneste Kärcher kan. Se hvorfor husets vindusvaskenerd ga den autmatiske vindusvaskeren terningkast fem.

Ren utklassing

Skal du handle høytrykkspyler, gjør du sannsynligvis klokt i å velge Kärcher. I hvert fall én av de følgende fire modellene: K5.7, K4.6, K3.5 og K2.1. I den rekkefølgen.

– Vi er ikke overrasket, men vi er strålende fornøyd, og det er selvsagt hyggelig å bli anerkjent for våre gode produkter, sier Jostein Tveide, produktsjef i Kärcher til DinSide.

Testens vinner i K 5-serien (modell K5.700) Foto: Produsenten
Testens vinner i K 5-serien (modell K5.700) Foto: Produsenten Vis mer


Har du som oss allerede begynt å google de ulike modellene, vil du se at de ikke stemmer helt med modellbetegnelsene i Norge. Ifølge Tveide er Kärchers høytrykkspylere i serier fra K2 til K7, med ulike desimaler bak. Tallet som kommer etter K-en sier noe om hvilken serie høytrykkspylerne tilhører (2 enklest, 7 er kraftigst) og desimalene sier noe om hvilket utstyr som følger med.

Prisen på Kärcher-maskinene starter på 7-800 kroner for den enkleste modellen, til rundt 2.900 for K5-serien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med en god vask, kan du utsette husmalingen et år eller to:Ikke glem vårrengjøringen - utenpå.

Gikk i stykker

Selve testen var relativt jevn. Beste maskin fikk 82 av 100 mulige poeng (Kärcher modell 5.7, se bilde til høyre); og modeller fra konkurrentene Bosch, Nilfisk og Einhell fikk alle mer enn 70 poeng. I bunnen utmerket Bosch' Aquatak 10 seg, med 47 poeng. Dette fordi den rett og slett gikk i stykker.

Les hele testen på Råd & Rön (betalingstjeneste).

Tips når du skal kjøpe:

Uansett om du velger én av testvinnerne, eller om du velger et annet merke eller en annen modell, er det et par ting det er smart å tenke over når du kjøper høytrykkspyler:

– Det er viktig å ha en maskin som er stor nok til det du skal bruke den til, sier Tveide.

Skal du bare vaske en liten terrasse, holder det med en liten, men skal du vaske en stor enebolig, år etter år, lønner det seg å gå for en større modell. Dette av to grunner: Jo kraftigere modell, jo høyere trykk - og mer vann, som gjør at skitten renner fortere bort.

– Dette handler om hvor lang tid du bruker på oppgaven.

Et annet viktig aspekt, er å se på enten vekten/mobiliteten av selve høytrykkspyleren - eller hvor lang slangen er.

– Er slangen ni meter med en tung høytrykkspyler, kan det være like greit som en lettere modell med en tre meter lang slange, mener Tveide.

Du kan velge mellom ulike utstyrspakker til de fleste Kärcher-modellene, og det lønner seg å ha tenkt igjennom hva du faktisk trenger før du handler.  Foto: Produsenten
Du kan velge mellom ulike utstyrspakker til de fleste Kärcher-modellene, og det lønner seg å ha tenkt igjennom hva du faktisk trenger før du handler. Foto: Produsenten Vis mer


I tillegg bør du se an hvilket ekstrautstyr du trenger i forhold til hva du tenker å bruke høytrykkspyleren til: Bilvask, terrassevask, husvask et cetera. Riktig tilbehør kan gjøre jobben enklere, men det er ikke nødvendig å investere i masse ekstrautstyr du ikke trenger.

Terrasse? Da trenger du dette utstyret

Noe av det aller viktigste må du huske på å sjekke før du går i butikken: Har du ti eller seksten ampère i sikringsskapet? De kraftigste maskinene trenger seksten ampère, og blir brått mange ganger dyrere om du i tillegg til ny høytrykkspyler må ha elektriker for å oppgradere.