Kraftig regn har bidratt til økning i vannskader

Kraftig regn på kort tid har bidratt til at det er registrert vannskader for 2,3 milliarder kroner i boliger og hytter, ifølge Finans Norge.

VANNSKADER ØKER: Utbetalinger for vannskader øker, ifølge fersk rapport fra Finans Norge. Det er særlig snakk om vanninntrenging utenfra og tilbakeslag fra avløpsrør, der vannet går tilbake og inn i boligen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
VANNSKADER ØKER: Utbetalinger for vannskader øker, ifølge fersk rapport fra Finans Norge. Det er særlig snakk om vanninntrenging utenfra og tilbakeslag fra avløpsrør, der vannet går tilbake og inn i boligen. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Tallet på 2,3 milliarder kroner utgjør en økning på 5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

I september var det vannskader for 400 millioner kroner på landsbasis. Nesten 300 millioner kroner skyldes været.

Dette er ifølge Finans Norges ferske skadestatistikk for årets tredje kvartal 2019.

– Det er særlig snakk om vanninntrenging utenfra og tilbakeslag fra avløpsrør, der vannet går tilbake og inn i boligen, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge.

SJEKK LUFTKVALITETEN: Fra i dag kan du sjekke den daglige luftkvaliteten over hele landet. Foto: Berit B. Njarga. Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Nesten 40 prosent av erstatningene hittil i år skyldes nedbør, vanninntrenging utenfra og stopp i avløp.

Nå når det dessuten fryser på, bør du være obs på å tømme utekrana for å unngå at den fryser - og i verste fall fører til vannskader inne i veggen, råder forsikringsselskapet If.

- Større fare for vannskade enn innbrudd og brann

Ifølge Finans Norge, vil de fleste av oss komme til å oppleve minst en vannskade i løpet av livet.

Neverdal tilføyer at det er en større sannsynlighet for å få en vannskade enn innbrudd og brann til sammen.

I gjennomsnitt oppdages en vannskade hvert åttende minutt i norske hjem, ifølge Finans Norge.

– Det er større sannsynlighet for å få en vannskade enn innbrudd og brann til sammen. I gjennomsnitt oppdages en vannskade hvert åttende minutt i norske hjem, sier Neverdal.

– Sett på tilstrekkelig varme når du reiser bort på ferie, eller på helgetur nå i vinter. Dette er viktig for å unngå frostsprengte rør. Forhåpentligvis passer folk godt på både hytter og hus i vinter, sier Neverdal.

Ifølge skadestatistikken, har det totalt vært mange vannskader, men færre brannskader. Hittil i år har det også vært mer tyveri av og fra motorkjøretøy, mens det er noe færre glasskader.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!