Hvordan fjerne fleskeklanner?

Krabaten jakter på gamle matrester bak komfyren

Kan trekke inn i huset nå.

VASK BORT SMULER OG RESTER: Insektet livnærer seg blant annet på gamle matrester, noe som gjerne skjuler seg bak komfyren i huset. God grunn til å ta en skikkelig nedvask, altså. Foto: NTB Scanpix
VASK BORT SMULER OG RESTER: Insektet livnærer seg blant annet på gamle matrester, noe som gjerne skjuler seg bak komfyren i huset. God grunn til å ta en skikkelig nedvask, altså. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- De tiltrekkes av lukt fra tørr, proteinrik mat som dyrefôr, kjøttrester som har kommet bak komfyr, og annet som finnes i hus.

Preben Ottesen, avdelingsdirektør, dr.philos ved Avdeling for skadedyrkontroll hos Nasjonalt folkehelseinstitutt, snakker om fleskeklanner.

Billen finnes i norsk natur der det lever av tørre åtselrester. Men har de først kommet inn i varme hus, kan de spise gjennom hele vinteren. De voksne vil helst dukke opp fra våren og utover, ifølge Ottesen.

FLESKEKLANNER: Denne krabaten finnes i norsk natur, og kan finne på å komme inn i boligen din. Foto: Preben Ottesen, FHI.
FLESKEKLANNER: Denne krabaten finnes i norsk natur, og kan finne på å komme inn i boligen din. Foto: Preben Ottesen, FHI. Vis mer

- Ja, som alle insekter er de vekselvarme og vil bli inaktive når temperaturen blir lav. Den må ha en kroppstemperatur på over 22 grader for å fly. De kan fly relativt godt og kommer utenfra med egen hjelp, men kan også følge med menneskers transport av varer. Fleskeklanneren finnes vanlig utendørs i Sør-Norge , sier Torstein Kvamme.

Han er insektforsker og rådgiver ved Divisjon for bioteknologi og plantehelse ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO).

Det er altså god grunn til å ta en skikkelig rengjøring i huset.

Glad i spekemat

Men fleskeklanner gjør ikke nevneverdig skade på huset.

- Men det er på maten de gjør skade, særlig på spekemat. Derfor er det lurt å ha skinkeposer rundt disse, råder Ottesen.

Det bekrefter Kvamme.

- De gjør ikke skade på treverket eller selve huset. Det er matvarer og dyrefôr hvor de kan formere seg, som er utsatt. De kan også gjøre skade på skinn og pels, men det kan ikke være knusktørt og ordentlig garvet, forklarer Kvamme.

Fleskeklanner har god luktesans, selv om luktesansen fungerer litt annerledes enn hos oss siden de ikke har nese.

Fleskeklanner

Det er én av flere arter som kalles fleskeklanner (Dermestes lardarius), men klannere er en billefamilie (Dermestidae) med mange arter.

Mange av dem kan leve i hus. Cirka 25 arter av klannere er kjent i Norge. Flere av artene blir innførte ved at de følger med varer fra utlandet.

(KILDE: Torstein Kvamme ved Norsk institutt for bioøkonomi)

- Helst bør det kalles kjemoreseptorer og de finnes på følehornene. Klannerne kan kjenne lukten av organiske emner som matrester. De har naturlig tilhold i rester av organisk materiale som rester av dyr, fuglereder og andre proteinrike emner ute. De deltar dermed i den naturlige nedbrytingen av organisk materiale, forteller Kvamme videre.

Også Bjørn Eide, service- og kvalitetsansvarlig ved skadedyrkontroll-selskapet PELIAS, erfarer at innvadering av fleskeklanner som regel starter på grunn av brødsmuler og andre matrester bak komfyren, dyrefôr som har stått lenge, eller fuglemat som har stått over vinteren.

- Forekomsten kan også skje på grunn av døde mus eller rotter, men vil forsvinne når det ikke er mer mat igjen. Så det er sjelden at det blir voldsomme problemer hvis ikke matlagingen er stor, forklarer Eide.

Han forteller at selv om larven kan grave seg litt inn i treverk ved forpupping, har han har ikke opplevd at fleskeklanner har gjort alvorlige skader på hus.

Forebygging og behandling

Ifølge Eide klarer ikke fleskeklannerne å etablere seg hvis de ikke har mat. Han anbefaler derfor godt renhold slik at det ikke ligger matrester igjen i huset.

SKADEDYRKONTROLLØR: Bjørn Eide, service- og kvalitetsansvarlig ved skadedyrkontroll-selskapet PELIAS. Foto: Privat.
SKADEDYRKONTROLLØR: Bjørn Eide, service- og kvalitetsansvarlig ved skadedyrkontroll-selskapet PELIAS. Foto: Privat. Vis mer

- Forebygging kan skje ved jevnlig støvsuging der det samler seg brødsmuler, ha dyrefôr i tette beholdere og ha insektsnetting foran ventiler og vinduer om sommeren, slik at de ikke kommer så lett inn på varme sommerdager da de kan fly, tipser han.

Kvamme forteller at man må fjerne matrester og brødsmuler som kan ha kommet ned i forskjellige sprekker.

- Bekjempelsen må foregå en lengre periode slik at egg som klekkes og larver også bekjempes. Om det kommer klannere så bør all mat legges i tette beholdere og plastposer som kan lukkes. Det er viktig å fjerne fuglereir i ventiler og at dyrefôr oppbevares lukket, sier Kvamme.

Men selv om det er ekkelt å finne klannerne i huset, trenger du ikke å bekymre deg for egen helse.

- De er ikke helsefarlige. Men man kan, hvis det er snakk om store mengder larvehud fra tidligere hudskifter, bli allergisk mot disse, sier Ottesen.

LES OGSÅ:

Sjekk hvilke skadedyrangrep forsikringen dekker

Bli kvitt kakerlakker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer