Kostbare feller ved bolighandel

Både selger og kjøper kan gå i kostbare feller.

Gjort det selv? Det kan bli dyrt om du får skader. Foto: Colourbox.com
Gjort det selv? Det kan bli dyrt om du får skader. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«- Etter kjøpet oppdager mange svakheter ved boligen som det er kostbart å utbedre. Utgiftene kommer gjerne på toppen av et allerede sprengt budsjett. Boligkjøpet blir en hengemyr.Seniorforsker ved Sintef Byggforsk, Trond Bøhlerengen»


Som boligselger må du passe på opplysningsplikten i forhold til eventuelle skader som er skjult eller som oppstår etter salg.

Tar du opp eierskifteforsikring ved salg, er det for eksempel egne punkter på egenmeldingsskjemaet for arbeid gjort på våtrom. Her må være nøye med å oppgi om du har benyttet ufaglært arbeidskraft. Oppstår det en skade som oppdages i etterkant kan det koste deg flere hundre tusen kroner om du har holdt igjen opplysninger her.

Her er fem smarte visningsverktøy som hjelper deg når du kjøper bolig.

Kan koste deg flere hundre tusen å spare litt

Det kan koste deg dyrt å spare noen tusenlapper på å gjøre rørleggerjobben selv. Foto: Colourbox.com
Det kan koste deg dyrt å spare noen tusenlapper på å gjøre rørleggerjobben selv. Foto: Colourbox.com Vis mer


Håndverkere er dyrt, og mange velger å gjøre oppussing selv. Og det kan selvsagt lønne seg om du ikke er av typen som har ti tommeltotter og vel så det. Men når du skal kjøpe vil du helst at vanskelige jobber i boligen skal være utført på faglig korrekt måte. Så selv om enkelte mener at amatører ofte gjør vel så bra arbeid som fagfolk, må boligkjøpere og boligselgere være obs på hva som kan bli konsekvensene der amatører har vært i sving.

Vidar Wold i VW Consult har vært med på opplæring av takstmenn, rørleggere i alle kjeder med samarbeidspartnere, entreprenører, yrkesskolelærere og takstøkonomer i IF-konsernet, og er fagekspert for blant annet Forbrukeradvokatene. I en pressemelding fra rørleggerkjeden Comfort sier han:

- De som har kjøpt huset får dekket skadene fra eierskifteforsikringen, men dette selskapet vil kreve regress fra selgeren. Jeg har mange eksempler på at selgere måtte punge ut flere hundre tusen kroner til tross for at de hadde eierskifteforsikring. Vannskader setter spor, og amatørmessig utførte reparasjoner er lette å avsløre for fagfolk.

Fikse selv? Det er stor forskjell på hva som er lov, og hva som er lurt...

Ikke se deg blind på taksten

«En vanlig takst kan beskrive tilstanden generelt, men kjøperen må stille spørsmål og avdekke mangler der taksten indikerer svakheter.Trond Bøhlerengen, Sintef Byggforsk»


Og selv om skader dekkes av forsikringen, må både selger og kjøper huske sine plikter. Selger skal opplyse om kjente svakheter, men boligkjøperen må ikke glemme sin plikt til å undersøke.

– Det mange ikke er klar over, er at taksten ikke er en grundig tilstandsrapport. En slik rapport må legges fram spesielt. En vanlig takst kan beskrive tilstanden generelt, men kjøperen må stille spørsmål og avdekke mangler der taksten indikerer svakheter, påpeker seniorforsker Trond Bøhlerengen hos Sintef Byggforsk og fortsetter:

– Mange har for lite kunnskap om hva eierskifteforsikringen dekker, og kan føle seg lurt når feil og mangler som avdekkes ved boligen i etterkant ikke dekkes av forsikringen

Eierskifteforskiringen kjøper må være med å dekke

Bruksanvisning for boligkjøpere


SINTEF Byggforsk har nå utgitt en bok med tittelen Boligkjøperboka. Den inneholder kjøpevettregler fra Forbrukerrådet, samt at den setter søkelyset akkurat der SINTEF Byggforsk vet at norske boliger kan ha svakheter. Boka illustrerer ved hjelp av sjekklister og foto hva man bør undersøke og spørre om før boligkjøp.

– Etter kjøpet oppdager mange svakheter ved boligen som det er kostbart å utbedre. Utgiftene kommer gjerne på toppen av et allerede sprengt budsjett. Boligkjøpet blir en hengemyr, sier Bøhlerengen i forbindelse med lanseringen av boka.

Boligkjøperboka koster 390 kroner hos Sintefbok.no.

Vil du ikke kjøpe den, kan du også ta gratis utskrift av DinSides sjekklister for boligkjøpere:

Her er sjekkliste for deg som skal kjøpe rekkehus eller enebolig
Her er sjekkliste for deg som skal kjøpe leilighet