Kos i kolonihagen

Kos i kolonihagen er populært. Her er DinSide Boligs guide til hvordan du kan oppnå solskinn, solsikker og sommerfregner - selv om du ikke bor i hus med hage.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Kolonihagehusene er blitt kjempepopulære. For få år siden var det ikke venteliste i det hele tatt, men nå er det hele 3-4 års ventetid i noen av hagene, sier Svein Haaland, formann for fellesstyret for kolonihager i Stavanger.

En ringerunde til formennene i de byene i Norge som har kolonihager, bekrefter fenomenet: Folket er for fullt på vei tilbake til kolonihagene.

Vil du se bilder av fine kolonihager, trykker du på lenken øverst til høyre for å se bildespesialen.

Idyll i kolonihagen.
Idyll i kolonihagen. Vis mer


Flere kolonihager finnes i disse fire store byene: Trondheim, Oslo, Stavanger og Drammen. Klikk på lenkene øverst for å lese mer om kolonihagene i disse byene. (For Stavanger: Les videre).

I tillegg finnes det noen enkelte små og selvstendige kolonihager i Skien, Tønsberg, Haugesund og i Rogaland, men disse er ikke medlem i Norsk Kolonihageforbund.

Kolonihagepriser

- Prisene på kolonihagehus her i Stavanger ligger vanligvis på mellom 20.000 og 100.000 kroner. Men det er jo også fullt mulig å bygge et flott hus på 28 kvadratmeter, så derfor kan prisen komme på hele 250.000 kroner, forteller Haaland.

Ifølge Haaland er kolonihagene organisert slik at kolonihagene leier tomtene av kommunen (25 år av gangen, med rett til fornyelse). Deretter leies disse videre til kolonistene. Men kolonistene eier selv det som står på tomtene - så det er blant annet derfor at prisene varierer en del. For på noen tomter står det bare et tre, på andre et drivhus og på andre igjen små fine hus.

- Når et kolonihagehus skal selges, skal man melde fra til styret. Styret vil da foreta en vurdering av hva prisen på kolonihagehuset bør være. Er man misfornøyd med den prisantydningen man får, kan man imidlertid klage, sier Svein Haaland.

I tillegg til selve prisen for hagehuset, kommer det en årlig avgift for leie, strøm og andre felleskostnader. Denne kan variere, men i Våland kolonihageforening er den 2.300 kroner per år, ifølge Haaland.

Som et sommerhus

KOLONIHAGEHUS

Har du lyst på et kolonihagehus? (Avsluttet)
Ja, absolutt(84%) 367
Nei, uff(10%) 44
Vet ikke(6%) 28
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

For mange vil muligheten for kolonihagehus være akkurat som å få et sommerhus - bare billigere.

- Det er lov å overnatte eller bo fulltid i hagehuset fra 1. april til 31. oktober. I resten av året er det bare lov å komme på dagsbesøk, forteller formannen.

Bare få har selv installert dusj og totalett. Men alle kolonihagene har felleshus der disse fasilitetene finnes.

Den som venter...

...venter på noe godt. I alle fall skulle man tro det, dersom man tolker ventelistene.

- De mest populære foreningene har ventelister som tilsier at du må stå der i 3-4 år, før du kan få tilbudt en plass. Den med lengst ventetid ligger da også ned til vannet, ler Haaland.

Klarer man seg med en litt dårligere utsikt, er det mulig å få kolonihagehus raskere.

- Noen av kolonihagene her i Stavanger har ventetider som er under ett år, avslutter han.

Her søker du

Vil du søke om kolonihageplass i Stavanger kommune, må du ta kontakt med formannen i den enkelte kolonihagen. Navn og adresse til disse finner du på hjemmesiden til Stavanger kommune:

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Kolonihager i Stavanger

For å komme på venteliste, er det et krav at du har fast bopel i kommunen.