Korkgulvet er tilbake i nye varianter

Kork var populært for en del år siden, men kommer nå i flere farger og nye løsninger.

Korkfliser kommer i mange varianter og farger. Foto: Produsenten
Korkfliser kommer i mange varianter og farger. Foto: Produsenten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kork kommer som kjent fra korkeika, det er barken på dette treet som vi kaller kork. Den blir ganske tykk og høstes omtrent hvert 10 år ved å skrelle den av. Treet blir ikke skadet av dette, og ny korkbark vokser til der hvor den ble fjernet. Kork er derfor en fornybar resurs og trærne kan produsere kork i 150 år fra de er ca 25 år, og bli opptil 250 år gamle.

Det meste av korken kommer fra Portugal, hele 50 prosent av det som høstes. Mesteparten går til flaskekorkproduksjon som stanses ut av strimlet korkbark.

Det tar 40 år å lage en vin-kork. Her kan du se hvordan kork-produksjonen foregår.

Men korkbarken er et råmateriale, den må bearbeides videre for å bli til en moderne løsning. Her har det skjedd en del i de siste årene, som med annet gulvbelegg.

Les også: Den store gulvguiden

Egenskaper

Kork har en cellestruktur og inneholder et voksaktig stoff - suberin - som gjør den vanntett. Det er ikke uten grunn at kork brukes til å tette flasker med er - nettopp kork, laget av kork!

Strukturen gir den egenskaper som minner om en svært fast svamp, den gir etter for støt og press, og går tilbake til sin opprinnelige fasong. Skarpe gjenstander kan derimot gjøre skade, som på de fleste andre gulvbelegg.

Kork er derfor behagelig å gå på, det gir en naturlig svikt. I tillegg er det svært varmeisolerende, slik at det kjennes varmt å gå på. Selv med bare føtter føles det varmt, siden korken ikke transporterer varmen bort fra føttene.

Kork er også svært lydisolerende, siden materialet er akustisk dødt. Det har ingen resonanser og absorberer høye frekvenser. Det isolerer derfor både trinnlyd og lyd fra gjenstander som faller på gulvet, og akustisk lyd fra rom med korkgulv forplanter seg lite nedover i boligen.

Kork er heller ikke følsom for variasjoner i temperatur og fuktighet.

Som gulvbelegg

Kork som gulvbelegg finnes i flere varianter. Hel, presset kork i fliser er én variant, og klikk-løsning med flere lag av kork, fiberplater, finér og beskyttelsesfilm er den andre ytterlighet. I tillegg finnes det løsninger som ligger i mellom disse.

Ren, hel kork limes på et jevnt, stabilt underlag med en form for kontaktlim som rulles ut, og flisene bankes på plass med en gummihammer.

Tilpasning mot vegger skjer vanligvis med en solid tapetkniv, men for tykkere kvaliteter kan et sagbord eller annen elektrisk sag med et meget fintannet sagblad fungerer også svært godt. Dette brukte vi selv da vi la 6 millimeter tykke korkfliser på stue og soverom i første etasje i en eldre bygård i 1979. Stikksag er ikke egnet, da korkflisene kan brekke hvis de ikke har et plant underlag under selve sagingen.

Toppbehandlingen skjer med vanlig gulvlakk, du kan bruke vannbasert eller løsemiddelbasert lakk.

Les også: Slik legger du gulv

Korklaminat med klikk er bygget opp med det tykkeste korklaget underst, så et lag med trefiber som inneholder utfresingene med klikkmekanismen, deretter et nytt, tynnere korklag og så et beskyttende lag med film over.

Korklaminat består av kork, mdf,  eventuelt finérlag og topplag av vinyl eller lignende beskyttende slitelag. Foto: Golvabia ab
Korklaminat består av kork, mdf, eventuelt finérlag og topplag av vinyl eller lignende beskyttende slitelag. Foto: Golvabia ab Vis mer


Det finnes også korklaminat hvor topplaget er av tre, mens det underliggende er av kork. Da får du korkens lydisolerende og lyddempende egenskaper kombinert med treets utseende.

Du får korkgulv i svært mange farger og fasonger. Presset kork med fine granulater hvor flisene ser omtrent like ut, eller pressede, tynne flak med store variasjoner i fargespill og mønstre.

Mange produsenter farger korken og du får den i alt fra hvitt til svart og en mengde naturfarger i mellom.

Hva skal du velge?

De forskjellige løsningene varier både i pris, egenskaper og leggemetode. Ren kork må limes på plass og lakkes, mens korklaminat er like enkelt å klikke på plass som andre moderne gulvløsninger.

Er du nevenyttig og full av pågangsmot og vil både legge gulvet selv og ha maksimalt utbytte av korkens isolerende og dempende egenskaper? Da er hel kork et godt valg. Underlaget bør være jevnt, det kan være gunstig å legge et lag med tynn trefiberplate under for å gi godt feste til limet, avhengig av underlaget.

Du kan legge kork på et gammelt tregulv, på fliser eller betong. Fuktsperre kan være nødvendig hvis det kommer mye fuktighet fra underlaget, f.eks i kjellere uten isolasjon i gulvet.

Vil du ha det enkelt eller ha folk til å gjøre jobben er korklaminat med klikk-mekanisme langt raskere og enklere å legge, og billigere når du skal betale andre for jobben.

Dette er den mest moderne varianten og du får en kombinasjon av korkens gode egenskaper og moderne produksjonsteknikk og materialkontroll.

Underlaget av ren kork gjør at fjerning av små ujevnheter ikke er fullt så kritisk som ved andre gulvbelegg.

Du får også korkunderlag i 2 millimeters tykkelse på rull, som kan brukes som underlag for alle typer klikk-parkett.

Varmekabler?

Siden korkgulv har så gode isolerende egenskaper vil det i mange tilfeller være unødvendig med varmekabler eller annen elektrisk gulvvarme. Men om det likevel skulle være aktuelt gjelder samme regler som ved laminat og parkett, at temperaturen ikke skal overstige 27 grader.

Priser

Korkgulv er ikke det billigste gulvbelegget. For klikkvarianten i eksotiske utførelser må du opp i 4-500 kroner kvadratmeteren eller mer.

For korkfliser i 4 millimeters tykkelse må du betale rundt 250 kroner kvadratmeteren. Her kommer underlagsplater, lim og lakk i tillegg, samt verktøy som pensler, rulle, gummihammer og eventuelt sagutstyr.

Tips: På YouTube finner du mange videoer om korkgulv hvis du søker på Cork Flooring.