Korkene som holder boblene i live

Ja, du kan ta et glass eller tre i dag, og spare resten av flasken til en annen dag med en god champagnestopp. Men flasken bør ikke stå for lenge.

En god kork holder på boblene, men forvent ikke full futt om du lar den stå lenge i. Foto: Elisabeth Dalseg
En god kork holder på boblene, men forvent ikke full futt om du lar den stå lenge i. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I serien i-landsproblematikk må flat champagne eller annen musserende vin komme ganske høyt opp på listen. Når det er sagt: Det er ingen grunn til å sløse eller ødelegge god mat og drikke, ei heller helle i seg alt fordi man kan kjøpe en ny flaske dagen etter.

I morgen er imidlertid Vinmonopolet stengt, så om du popper en flaske musserende vin i dag, får du ikke kjøpt ny i morgen. Men går det greit å bare ta ett glass, eller må resten av flasken kasseres? Hvor lenge holder egentlig boblene?

Vi har testet korkene som skal få flasken til å vare ekstra lenge.

Slik testet vi

Vi har testet korkene i to omganger, med to ulike flasker musserende vin. Første gang åpnet vi flaskene på kvelden, og lot dem stå med korkene i til femtiden dagen etter. Det ble tatt cirka to glass av hver flaske. Andre gang tok vi cirka tre glass fra hver flaske, og lot dem stå i nesten tre døgn. Flaskene sto åpne i cirka en halvtime før vi korket dem.

I tillegg til seks ulike champagnestopper som du kan se under, har vi også testet bartendertrikset om å sette en teskje ned i flasken. Vi hadde også en uåpnet flaske for sammenligning, samt en flaske som sto helt åpen.

Se bilder med pris:

Champagnestopper fra Culina, 171,25 kroner. Foto: Elisabeth Dalseg
Champagnestopp fra Culina, 138,75 kroner. Foto: Elisabeth Dalseg
WMF champagnekork, 199 kroner fra Christiania Glasmagasin. Foto: Elisabeth Dalseg
Champagnestopp og helletut fra Vacuvin til cirka 199 kroner. Foto: Elisabeth Dalseg
Wine + kom i pakke med en vinkork, og kostet 149 kroner hos Rafens (for begge to) Foto: Elisabeth Dalseg
Foto: Elisabeth Dalseg
Korken fra Le Creuset var best, men også dyrest: 429 kroner. Foto: Elisabeth Dalseg


For dem som lurer: Vi har også prøvd med to ulike typer musserende vin, først en cremant de bourgogne, så med prosecco. Testbudsjettet tillot ikke champagne denne gangen.

NB! Husk å sette flaskene mørkt, selv om de ikke er åpne. Dagslys kan ødelegge flasken på bare et døgn

Etter et døgn

Etter et knapt døgn, var det ikke lett å merke forskjell på de ulike korkene - eller flaskene som hadde stått uten kork.

De fleste korkene sukket lett da vi åpnet dem, de to med vipp fra Culina og Le Creuset poppet litt. Ingen kork i taket, med andre ord, men så skal det jo egentlig ikke åpnes på den måten, selv om noen synes det er festlig.

Alle bruste fint da vi helte dem i glasset, og ikke alle hjelpetesterne kjente forskjell på den som hadde stått uten kork med én gang. Forskjellen var der imidlertid, og den kom først etter en liten stund.

For selv om det var bobler og brus og god stemning ved første skål, var slutten av glasset ikke like festlig, og boblene bruste ut relativt fort fra alle flaskene. Unntaket var de to "vippestoppene", som også var de som åpnet med en liten "popp", samt den kombinerte stopp- og helletuten fra Vacuvin.

Disse tre var hakket mer effektiv på flaskene som hadde stått over natten. Den nyåpnete flasken holdt mye lenger på boblene. Men det skal sies at den ikke holdt seg i evigheter, den heller, så vi hadde nok fått en type som ikke var av det aller mest sprudlende slaget. Men med riktig mengde inn i glasset, og ikke alt for beskjeden nipping, var den sprudlende og fin, hele glasset igjennom.

Et poeng er for øvrig at man husker å tippe litt på glasset når man heller, og at man ikke skjenker helt fulle glass, men holder seg til de tiltenkte 120 mililiterne.

Det er heller ikke likegyldig hvilket glass du serverer champagnen i: Disse glassene tar best vare på boblene

Etter tre døgn

Det er forskjell på hvor godt korkene holder på boblene. For ordens skyld: Vi begynte å sjenke fra høyresiden på bildet, og det er kun de tre glassene til venstre som ble sjenket i tilnærmet samtidig. Glasset til høyre har stått i ti minutter. Her er flasker som har stått i tre døgn (fra venstre) uten kork, med teskje, med kork fra Vacuvin, med kork fra Culina. Foto: Elisabeth Dalseg
Det er forskjell på hvor godt korkene holder på boblene. For ordens skyld: Vi begynte å sjenke fra høyresiden på bildet, og det er kun de tre glassene til venstre som ble sjenket i tilnærmet samtidig. Glasset til høyre har stått i ti minutter. Her er flasker som har stått i tre døgn (fra venstre) uten kork, med teskje, med kork fra Vacuvin, med kork fra Culina. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Etter tre døgn var forskjellene mer markant. Og vi måtte begynne med å lete litt. Korken fra Vacuvin hadde hoppet av, og lå mer enn en meter unna flaskene.

Til vår overraskelse bruste proseccoen fra alle flaskene da vi helte opp i glasset. Ikke like mye, men det var bobler i alle glass.

Flasken uten noen som helst beskyttelse bruste litt med en gang, men vinen var helt tam på under ett minutt. Resultatet var omtrent det samme for flasken som hadde stått med en teskje i, men det tok noe lenger tid før boblene forsvant.

Vinen i flasken med korken som spratt av fra Vacuvin holdt noe lenger på boblene, men etter et par minutter var også dette glasset ganske sørgelig tamt. Her helte vi opp i to glass, et gjennom selve korken som kunne brukes som helletut når den ikke var forseglet, og et på vanlig måte. Resultatet ble det samme.

Ikke evig lykke
Boblestoppen fra Culina med hendel, poppet lett når vi åpnet, og etter brusing hadde vi lett perlende vin, en stund. Men lykken var ikke evigvarende her heller. Fem minutter senere var det fortsatt noe bobler, men ti minutter senere var det fint lite igjen.

Den andre stoppen fra Culina, som vi klemte sammen over flasken, bruste fint, men ble tam etter få minutter. Denne spratt forøvrig av etter få minutter da vi satt den på, men etter å ha fjernet folien rundt halsen, satt den fint på i tre døgn.

Korken fra Wine+ som kom i dobbeltpakke med en vinkork, ga vin som bruste fint i glasset, men denne vinen ble også fort tam. Etter fem minutter var det ikke mye bobler igjen. Større hell var det med korken fra Le Creuset. Det poppet fint da vi åpnet, ledsaget av røyk, som om vi åpnet flasken for første gang. Etter fem minutter perlet det fortsatt, og etter ti minutter var det lette perler igjen - men uten særlig schwung over dem.

Heldigvis trenger ikke den flate vinen å gå til spille Her er fem fine ting du kan bruke restene til

Konklusjon

Champagnestoppen fra Le Creuset  Foto: Elisabeth Dalseg
Champagnestoppen fra Le Creuset Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Enten du drikker champagne, cava, prosecco eller annen musserende vin: Nyåpnet er fortsatt best. Selv om du har en effektiv stopp, jo lenger du lar den stå, jo fortere vil vinen bli tam når du først har helt den i glasset.

Har du ingen spesialstopp trenger du heller ikke få panikk. Bruk gjerne en gammel vinkork, eller kork fra en vakuumpumpe (men pump ikke!). Den holdt seg nesten like bra uten kork eller med teskje i som med de enkleste stoppene, om du kun lar den stå over natten.

Har du planer om å la den stå litt lenger, er det viktigere å korke godt igjen. Og skal du først gå til innkjøp av en champagnestopp har vi to anbefalinger. Le Creuset har laget den aller beste, men også en av de dyreste. Samme prinsipp til under halve prisen fant vi i proffutstyrsbutikken Culina. Den er ikke like god, men holder på mest bobler for pengene.

Ikke like god som vinneren, men hakket rimeligere: Champagnestopp fra Culina. Foto: Elisabeth Dalseg
Ikke like god som vinneren, men hakket rimeligere: Champagnestopp fra Culina. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Skal du korke igjen over natten, var det svært liten forskjell på de ulike boblestopperne, men ønsker du å spare vinen lenger lønner det seg å velge smart. Likevel, selv med de beste champagneredderne forsvinner boblene raskt. Det bruser mye når man heller opp i glasset, men lykken er kortvarig.

Spesielt etter tredagerstesten var det mye forhenværende boblende vin som ikke ble drukket opp fordi den var tam.