- Konsekvensene kan bli enorme

- Konsekvensene av flommen kan bli enorme om folk ikke forbereder seg.

FRYKTER REKORDSTORE SKADER: Årets vårflom kan bli en av de største på mange år, og gjøre skader for mange hundre millioner kroner, advarer forsikringsselskap. Dette bildet er fra Otta sentrum, under en flom i 2011. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
FRYKTER REKORDSTORE SKADER: Årets vårflom kan bli en av de største på mange år, og gjøre skader for mange hundre millioner kroner, advarer forsikringsselskap. Dette bildet er fra Otta sentrum, under en flom i 2011. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer

- Per i dag ligger det an til en 50-års vårflom, og været den kommende tiden blir avgjørende for hvor omfattende det vil bli, sier kommuneingeniør og visepresident i Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO), Kjetil Lein.

Nå advarer NITO både privatpersoner og andre offentlige etater, og ber alle forberede seg på storflom, dersom de ikke har gjort det allerede.

- Flytt verdigjenstander

- Blir flommen så stor som vi frykter, vil det medføre store skader. Folk må forberede seg: Flytt det du har av verdigjenstander som er i nærheten av vann og elver. Sjekk med kommunen om du bor i et flom- og rasutsatt område og gjør det du kan for å sikre hus og hjem.

NVEs vårflomanalyse viser stor sannsynlighet for stor vårflom både i sør og nord.

Snøsmeltingen ventes å komme i gang i hele landet fra midten av kommende uke på grunn av stigende temperatur og det et forventes en flomtopp to-tre uker etter at snøsmeltingen for alvor har startet.

Frykter milliardskader

Også forsikringsbransjen frykter flommen.

Årets vårflom kan bli en av de største på mange år, og gjøre skader for mange hundre millioner kroner, tror Tryg Forsikring, som frykter skader for opp mot en halv milliard kroner.

– Vi tror skadene kan komme opp i en halv milliard kroner, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring i en pressemelding.

Det er i så fall omtrent som flomerstatningene som er betalt ut etter de forrige storflommene, ifølge selskapet.

Tryg har flere råd til folk som bor i flomtruede områder. Blant annet bør de allerede nå rydde unna gjenstander av verdi.

– Dersom du vet at kjelleren din vil bli oversvømmet, bør du redde ut verdifullt innbo og lagre det på et trygt sted. Husk å flytte biler, bobiler og campingvogner i god tid. Du bør også sjekke at avløp, kummer og nærliggende bekker ikke er demmet opp av hageavfall, kvister eller søppel, og at det er god drenering rundt boligen, sier Ole Irgens.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!