Humoristisk vri på seriøs Enova-kampanje. Foto: Colourbox.com
Humoristisk vri på seriøs Enova-kampanje. Foto: Colourbox.comVis mer

Kondomer mot lekkasje

57.000 håndverkere mottar i disse dager kondomer fra Enova.

Men det er ikke arbeidsfolkenes seksualmoral som skal få oppmerksomhet. Kondomene sendes ut som et ledd i Enova-kampanjen "Hold Tett" som setter varmelekkasje på dagsorden, melder Teknisk Ukeblad.

- Vi ønsker å lage en kampanje med litt glimt i øyet og tror at håndverkere har lyst på litt moro i hverdagen, sier Guro Hauge i Lavenergiprogrammet til bladet.

Lekker varme

Norske hus lekker varme tilsvarende det totale energibehovet til 170.000 boliger, viser beregninger SINTEF Byggforsk har foretatt på vegne av Enova - og koster norske boligeiere milliarder hvert år. Og det er ikke bare gamle boliger som gir slipp på varmen.

Et problem er for eksempel at ulike håndverkergrupper ikke kommuniserer godt nok. Enova har nå utarbeidet en egen nettside, Holdtett.no, med informasjon til håndverkere der både profesjonelle og hobby-håndverkere kan lære mer om hvor feilene oppstår.

Hvor varmen forsvinner, kommer an på boligen - men det er et par klassiske varmesluk. Visste du, for eksempel, at selv om vinduer bare utgjør fem prosent av boligens overflate, kan de stå for opp til 40 prosent av varmetapet?

Termografering avslører hvor varmen forsvinner. Foto: Enova
Termografering avslører hvor varmen forsvinner. Foto: Enova Vis mer


Det er relativt lett å oppdage dersom boligen din taper mye varme - men det er kanskje minst like viktig å tette alle smålekkasjene. En grundig trykktestog termografering av boligen avslører hvor varmetapet er størst, og for dette må du ut med fra 7.000 - 20.000 kroner. Ønsker du å begynne litt mer i det små, kan kanskje denne varmescanneren fra Black & Decker være noe for deg?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi tror mange vil bli overrasket når de ser hvor mye varme boligen deres lekker, og hvor lekkasjene er, sier spesialrådgiver Sverre Heimdal i Enova i en melding på virksomhetens nettsider.

Les mer: Her forsvinner varmen

Krav til luftetthet

I de nye byggeforskriftene som gjøres gjeldende fra sommeren i år, er det for første gang regulert en maksgrense for hvor mye en bolig kan "lekke". Hvordan dette vil løses i praksis vites ikke, men overtar du en ny bolig i år, bør du absolutt be om dokumentasjon og sjekke disse verdiene når du overtar.

De siste årene har det blitt innført en rekke nye byggeregler. Fra 1. august i fjor ble det innført nye krav i forhold til energieffektivitet, noe som fordyrer både boliger og fritidsboliger. Fra 1. juli i år blir kravene ytterligere skjerpet inn, blant annet med hensyn til hvor mye varme boligen kan lekke, og i tillegg må alle boliger på over 46 kvadratmeter ha minst ett handikapbad.