Kokkens hemmelige dessertingrediens får du på Plantasjen

Tørket og fersk laurbærblad kan ikke sammenlignes, mener proffene.

<b>KOKKENS DESSERTHEMMELIGHET:</b> Ferske laurbærblader gjør hele forskjellen. Foto: ELISABETH DALSEG
KOKKENS DESSERTHEMMELIGHET: Ferske laurbærblader gjør hele forskjellen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En rekke kokker Dinside har snakket med er ikke i tvil: Det er klasseforskjell på tørkete og ferske laurbærblader.

Dessverre for oss ikke-profesjonelle kokker, er det ikke mulig å få fatt i ferske larubærblader i butikk. Og vi har lett. Mange steder.

For ordens skyld: Skulle vi ta feil her, vet du om noen butikker som har det i sitt sortiment, tips oss gjerne, eller del med andre lesere i debatten lenger ned på siden.

Se Hobbykokkens smarte kremtriks

Gå på hagesenteret

Profesjonelle kokker får ferske laurbærblader av grossister, men for privatpersoner er det ikke like tilgjengelig.

HELE FORSKJELLEN: Frode Laupstad bruker alltid ferske laurbærblader når han lager kremete desserter. Foto: ELISABETH DALSEG
HELE FORSKJELLEN: Frode Laupstad bruker alltid ferske laurbærblader når han lager kremete desserter. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Heldigvis er det ikke så vanskelig å få tak i som en skulle tro.

- Du kjøper bare en busk på Plantasjen. Den er helt innafor, sier Frode Laupstad fra kokkelandslaget til Dinside.

Stell godt med dem, så har du alltid ferske laurbærblader tilgjengelig.

Plantasjen har hatt laurbærplanter til salgs de siste årene, men i år har de ikke vært i sortimentet. Nå tar hagesenterkjeden inn planten igjen.

- Laurbærplanter er ventet tilbake i sortimentet vårt fra begynnelsen av mai, sier Hilde Poppe i Plantasjen i en e-post til Dinside.

- Alltid i kremete desserter og sauser

Ifølge Laupstad kommer forskjellen på tørkete og ferske laurbærblader spesielt godt til sin rett når du lager dessert, sauser eller kremer.

- Vi bruker alltid ferske laurbærblader når vi lager kremete desserter og sauser, sier Laupstad.

Det er den enkle, lille ingrediensen som gjør den store forskjellen. Smaken du kanskje ikke helt kan sette fingeren på hva er, men som gjør at panna cottaen eller créme brûléen du får på fine restauranter smaker bedre enn når du lager den selv.

De ferske bladene har en noe bitrere aroma, som gjør de fløte- og krembaserte dessertene mye mer spennende. Og det er ikke aktuelt å bruke tørkete laurbærblader.

Om du ønsker å prøve selv, sleng et laurbærblad i melken eller fløten neste gang du koker den opp til for eksempel vaniljekrem eller pannacotta.

Råvareguide: Se hvilken melk du bør bruke når

Ikke alt er laurbærblader

LA DET GRO: Har du en potteplante med laurbær, kan du hente friske blader når du trenger det. Den kan stå ute om våren og sommeren og inne om vinteren, og du får spiselige laurbærplanter på Plantasjen for cirka 80 kroner. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX
LA DET GRO: Har du en potteplante med laurbær, kan du hente friske blader når du trenger det. Den kan stå ute om våren og sommeren og inne om vinteren, og du får spiselige laurbærplanter på Plantasjen for cirka 80 kroner. Foto: BON APPETIT / NTB SCANPIX Vis mer


På norsk snakker vi om laurbærkranser, og vi har laurbærblader i maten. Og før du styrter til nærmeste hagesenter for å plukke med deg en laurbærbusk, eller låner noen blader fra naboens hekk, er det viktig å sjekke at det er av den spiselige typen.

Et antall av medlemmer av plantefamilien Laurel er giftige for mennesker. Likheten mellom giftige og spiselige laurbærblader skal visstnok være opphav til at mange oppskrifter ber om at du tar ut laurbærbladet før du serverer maten.

Bort med giften, for sikkerhets skyld.

Det er ikke nødvendig, men tørkete laurbærblader er ikke spesielt gode. Får du fatt i ferske, anbefaler vi å finsnitte dem - og la dem være igjen i gryten, om du for eksempel bruker dem i en gryterett.