Kok eggene i stekeovnen

Smart triks når du hele storfamilien skal spise frokost.

<b>PÅSKEFROKOST:</b> Eggesalget går til himmels rundt påsketider. Nortura har levert ut 1707 tonn egg i de siste par ukene før påske, opp ti tonn fra i fjor.  Foto: ALL OVER PRESS
PÅSKEFROKOST: Eggesalget går til himmels rundt påsketider. Nortura har levert ut 1707 tonn egg i de siste par ukene før påske, opp ti tonn fra i fjor. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke vanskelig å koke det perfekte egget, men jo flere man blir, og trangere det er i gryten, jo større er sjansen for at noe går galt.

Skal du lage hardkokte egg til mormor og de atten ungene i påsken, kan det være litt komplisert å koke.

Du trenger en ekstra stor gryte, og koketiden vil øke noe, fordi mange egg vil trekke ned temperaturen i vannet mye mer enn de vanlige fire-fem.

Blåst mange egg i påsken? Slik bruker du opp restene

Hvorfor ikke bake dem?

I OVN: Legg eggene på rist før du skrur på ovnen. En halvtime senere har du perfekt hardbakte egg Foto: Elisabeth Dalseg
I OVN: Legg eggene på rist før du skrur på ovnen. En halvtime senere har du perfekt hardbakte egg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Ifølge løsningsbloggen TipNut, er dette den enkleste måten å garantere perfekt hardkokte egg (eller hardbakte, om du vil), uansett hvor mange du ønsker å koke om gangen. Det tar noe lenger tid å bake dem enn å koke. Dette veies opp av at du kan preparere mange egg samtidig, uten at det påvirker koketiden. Du trenger heller ikke vaske opp gryten etterpå.

Ikke heng deg opp i datostemplingen: Slik ser du om egget er ferskt

Slik gjør du:

Sett inn en bakerist midt i ovnen. Legg eggene på risten, slik du kan se på bildet over, så blir de liggende i ro.

Sett eggene inn, og still in ovnen på 160-165 grader. Det er viktig at ovnen ikke er varmet opp på forhånd, men at den blir varmet opp mens eggene er i. La eggene stå i ovnen i cirka 30 minutter. Litt kortere om eggene er små, et par minutter lenger om eggene er ekstra store. Når eggene er ferdig, legger du dem i en bolle med iskaldt vann, gjerne med isbiter i, for å stoppe koaguleringsprosessen og gjøre det lettere å skrelle. Bon appetitt!

NB! Det lønner seg å sette inn en plate med bakepapir eller aluminiumsfolie på under eggene - i tilfelle de skulle sprekke. Vi har prøvd flere ganger, og det har ikke skjedd oss ennå. Men ønsker du å være på den sikre siden blir det mye mindre vask etterpå, skulle uhellet være ute.

Opp med dampen

SOUS-VIDE-POSJERT: Posjert egg i clingfilm, inspirert av sous-vide-metoden. Foto: ELISABETH DALSEG
SOUS-VIDE-POSJERT: Posjert egg i clingfilm, inspirert av sous-vide-metoden. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Har du dampovn, anbefales det å dampe eggene, da fuktig luft leder varme bedre enn tørr, og du kan kutte kokesteketiden noe.

Har du en nøyaktig ovn, kan du også tilberede eggene inspirert av sous-vide.

Still gradene inn etter hvordan du liker egget, fra cirka 62 grader (skikkelig bløtkokt), 64 grader (smilende) til 69 grader (hardkokt), og la eggene være i ovnen i en drøy time.

Se også: Slik posjerer du egg, sous-vide

Deler av artikkelen har tidligere vært publisert på Dinside