<strong><b>PÅSKEFROKOST:</strong></b> Eggesalget går til himmels rundt påsketider. Nortura har levert ut 1707 tonn egg i de siste par ukene før påske, opp ti tonn fra i fjor.  Foto: ALL OVER PRESS
PÅSKEFROKOST: Eggesalget går til himmels rundt påsketider. Nortura har levert ut 1707 tonn egg i de siste par ukene før påske, opp ti tonn fra i fjor. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Kok eggene i stekeovnen

Smart triks når du hele storfamilien skal spise frokost.

Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke vanskelig å koke det perfekte egget, men jo flere man blir, og trangere det er i gryten, jo større er sjansen for at noe går galt.

Skal du lage hardkokte egg til mormor og de atten ungene i påsken, kan det være litt komplisert å koke.

Du trenger en ekstra stor gryte, og koketiden vil øke noe, fordi mange egg vil trekke ned temperaturen i vannet mye mer enn de vanlige fire-fem.

Blåst mange egg i påsken? Slik bruker du opp restene

Hvorfor ikke bake dem?

<strong><b>I OVN:</strong></b> Legg eggene på rist før du skrur på ovnen. En halvtime senere har du perfekt hardbakte egg Foto: Elisabeth Dalseg
I OVN: Legg eggene på rist før du skrur på ovnen. En halvtime senere har du perfekt hardbakte egg Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Ifølge løsningsbloggen TipNut, er dette den enkleste måten å garantere perfekt hardkokte egg (eller hardbakte, om du vil), uansett hvor mange du ønsker å koke om gangen. Det tar noe lenger tid å bake dem enn å koke. Dette veies opp av at du kan preparere mange egg samtidig, uten at det påvirker koketiden. Du trenger heller ikke vaske opp gryten etterpå.

Ikke heng deg opp i datostemplingen: Slik ser du om egget er ferskt

Slik gjør du:

Sett inn en bakerist midt i ovnen. Legg eggene på risten, slik du kan se på bildet over, så blir de liggende i ro.

Sett eggene inn, og still in ovnen på 160-165 grader. Det er viktig at ovnen ikke er varmet opp på forhånd, men at den blir varmet opp mens eggene er i. La eggene stå i ovnen i cirka 30 minutter. Litt kortere om eggene er små, et par minutter lenger om eggene er ekstra store. Når eggene er ferdig, legger du dem i en bolle med iskaldt vann, gjerne med isbiter i, for å stoppe koaguleringsprosessen og gjøre det lettere å skrelle. Bon appetitt!

NB! Det lønner seg å sette inn en plate med bakepapir eller aluminiumsfolie på under eggene - i tilfelle de skulle sprekke. Vi har prøvd flere ganger, og det har ikke skjedd oss ennå. Men ønsker du å være på den sikre siden blir det mye mindre vask etterpå, skulle uhellet være ute.

Opp med dampen

<strong><b>SOUS-VIDE-POSJERT:</strong></b> Posjert egg i clingfilm, inspirert av sous-vide-metoden. Foto: ELISABETH DALSEG
SOUS-VIDE-POSJERT: Posjert egg i clingfilm, inspirert av sous-vide-metoden. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Har du dampovn, anbefales det å dampe eggene, da fuktig luft leder varme bedre enn tørr, og du kan kutte kokesteketiden noe.

Har du en nøyaktig ovn, kan du også tilberede eggene inspirert av sous-vide.

Still gradene inn etter hvordan du liker egget, fra cirka 62 grader (skikkelig bløtkokt), 64 grader (smilende) til 69 grader (hardkokt), og la eggene være i ovnen i en drøy time.

Se også: Slik posjerer du egg, sous-vide

Deler av artikkelen har tidligere vært publisert på Dinside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer