Yale Doorman er en alt-i-ett-løsning. Med denne låsen kan du bruke brikke, kode eller fjernkontroll, og de fungerer parallelt med hverandre. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Yale Doorman er en alt-i-ett-løsning. Med denne låsen kan du bruke brikke, kode eller fjernkontroll, og de fungerer parallelt med hverandre. Foto: Gaute Beckett HolmsletVis mer

Kodelås kan gi forsikringsrabatt

Men først vil forsikringsselskapene høste erfaringer og samle statistikk.

I 2012 ble det meldt inn 32.747 tilfeller av innbrudd i norske hjem og hytter, ifølge Finansnæringens Fellesorganisasjon. Da er det kanskje greit å ikke gjøre det alt for lett for innbruddstyvene, og sørge for å sikre dører og vinduer tilstrekkelig - spesielt når vinteren kommer tilbake.

De siste årene har det kommet flere elektroniske låsesystemer på markedet, noen mer praktiske enn andre. Men bør du velge et slikt system, og hva mener aktørene i forsikringsbransjen om disse?

Les også: Hva slags lås skal du velge?

Forskjellige varianter

Søker du litt rundt på nett finner du ganske raskt ut at det er et vell av låsesystemer med elektroniske løsninger. Noen av dem er i beste James Bond-stil, med fingeravtrykkleser, mens andre er mer edruelige og satser på kodelås.

Det finnes også låser med brikkeløsninger, samt kombinasjoner av de ovennevnte.

Det eneste vi ikke fant var en lås med øyeskanner, en klassiker i Hollywoodproduksjoner de siste tiårene.

Les også: Slik sikrer du boligen din i høytiden

Økt popularitet

Per Bugten, faglig leder ved Låshuset Larsens Eftf. AS. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Per Bugten, faglig leder ved Låshuset Larsens Eftf. AS. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer

For å få litt bedre innsikt i låsenes bruksområder, fordeler og ulemper, tok vi turen til Låshuset Larsens Eftf. AS i Oslo sentrum. De er også et TrioVing sikkerhetssenter, og forhandler den kanskje mest kjente elektroniske låsen - Yale Doorman. De selger både manuelle og elektroniske låsesystemer, og bekrefter at sistnevnte har stigende popularitet.


– Vi merker at vi selger mer og mer elektroniske låsesystemer ettersom flere kunder oppdager dem. Vi merker spesielt stor pågang fra borettslag, sier faglig leder Per Bugten.

Borettslag har hyppigere utskifting av beboere, og tradisjonelle nøkkelløsninger kan derfor være tungvint.

– Med en brikkeløsning er det enklere og sikrere. Nye beboere får nye brikker, og de gamle brikkene blir automatisk slettet fra systemet. Hvis noen mister brikken bestiller de bare en ny, og så slettes den gamle, sier Bugten.

Dermed blir det slutt på å spore opp gamle nøkkelsett.

Les også: Sjekk boligforsikringen din

Ikke uproblematisk

Men elektronisk låsing er ikke nødvendigvis lysår bedre enn manuelle låser. Da hadde nok langt flere byttet allerede. Låsesmeden er klar på at det er ulemper også med elektroniske låser.

– Jeg har vært borti at elektronikken har streiket, og da får du ikke låst opp døren fra utsiden. Løsningen blir å låse seg inn en bakdør eller lignende. Men på mange elektroniske låser kan du ha en manuell nøkkellås som kan overstyre den elektroniske låsen, sier Bugten.

Låser som bruker fingeravtrykkleser har han også varierende erfaringer med, og problemene er ofte de samme.

– Jeg har selv en lås med fingeravtrykkleser, og har lite problemer med å bruke den. Problemet kommer først hvis man er skitten på fingrene, eller våt på hendene. Da kan leseren få problemer. Mange slike låser har også problemer med små barnefingre.

Fingeravtrykklesere kan være pene og minimalistiske, men de sliter gjerne med å lese skitne eller våte fingre, og barnefingre er også problematisk. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Fingeravtrykklesere kan være pene og minimalistiske, men de sliter gjerne med å lese skitne eller våte fingre, og barnefingre er også problematisk. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Ekspertens anbefaling

Så hva er den beste løsningen hvis du ønsker å gå til anskaffelse av nye låser? Bugten deler det opp i to scenarier:

– Er det snakk om en leilighet er det gjerne bare én dør du trenger lås til. Da vil nok det greieste være en elektronisk lås, for eksempel en brikkeløsning som på Yale Doorman.

– I en enebolig ville jeg gått for en todelt løsning, spesielt hvis det er barn i huset. Med en brikkeløsning på hoveddør og eventuelt garasjedør kommer barn seg enkelt inn, og mister de brikken er det bare å slette og lage en ny. På andre dører ville jeg hatt systemlås, slik at du kan bruke den samme nøkkelen på flere låser, sier Bugten.

Les også: Trodde du systemnøkkelen var sikret mot kopiering? Ikke helt.

En liten advarsel

I takt med at markedet etterspør flere elektroniske løsninger, kommer også flere produkter. Men da er det desto viktigere å være oppmerksom på forskjellene.

– Det kommer mye på markedet, men ikke alle er dimensjonert for norske forhold. Vi har andre krav til sikkerhet og våre dører har andre løsninger i Norden enn det du finner nedover på kontinentet og i Østen, hvor mange av låsene produseres, sier låsesmeden.

Selv om han på ingen måte kan regnes som en objektiv part i denne sammenheng, trekker han fram Yale Doorman som det mest helhetlige produktet på det norske markedet. Denne låsen skal tåle norsk vær og vind, og den har både kodelås, brikkeløsning og fjernkontroll.

I tillegg kan den stilles inn slik at den ikke kan åpnes fra innsiden, for eksempel hvis du reiser bort over lengre tid.

Vi har selv sjekket litt på nettet, og svært mange av de billigere låsene er ikke godkjent for utvendig bruk, med mindre de er tilstrekkelig skjermet.

Sverger du til tradisjonelle nøkler? Da er kanskje denne noe for deg

Hva med resten av huset?

Det er ikke bare dørene som kan sikres med kodelås. Også vinduer og terrassedører kan sikres bedre. Et poeng som repeteres av både forsikringsbransjen og politiet er at man bør sikre at tyvene ikke kommer lett ut når de først har kommet seg inn.

En elektronisk dørlås sikrer kanskje at de ikke kommer seg ut den veien, men hva med terrassedøren?

– Vi selger en del kodehåndtak til vinduer, og spesielt til terrassedører. Disse låses enkelt med et trykk, og så må du taste en kode for å åpne dem igjen, sier Bugten.

Håndtak med kodelås blir mer populært, og spesielt til terassedører, ifølge Per Bugten ved Låshuset Larsens Eftf. AS. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Håndtak med kodelås blir mer populært, og spesielt til terassedører, ifølge Per Bugten ved Låshuset Larsens Eftf. AS. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Følger med

Forsikringsselskapene er stort sett fornøyd så lenge det er lås på dørene. Men noen gir også rabatt.

– Vi gir rabatt på forsikringen dersom låsen er FG-godkjent. Så vidt jeg vet er det da et krav at det ikke skal være mulig å låse den opp fra innsiden med mindre du har nøkkel, sier Linda Engen, produktutvikler i Gjensidige.

Hun sier de følger med på utviklingen når det gjelder elektroniske låser, men manglende statistikk gjør det foreløpig vanskelig å si noe konkret om en eventuell rabatt.

– Hvis man ser etterhvert at disse låsene er mye bedre enn andre, så vil det nok komme en rabatt etter hvert. Men det er for tidlig å si ennå.

Storebrand positive

Øivind Huse er produktsjef i Storebrand Forsikring, og er positiv til løsningene som har kommet de siste årene.

– I utgangspunktet er vi positive til løsninger som er praktiske for forbrukerne. Når det gjelder sikkerheten så har vi ikke særlig erfaring i praksis, men vår vurdering er at elektronisk låsing er minst like bra, og kanskje bedre enn løsninger med nøkkel.

– Vårt krav er at dører skal være låst, og nøkkel oppbevares utilgjengelig. I dette tilfellet vil det da si at koden er utilgjengelig. Hvis det er slik at elektroniske låser går i lås automatisk, så vil det jo være sikrere, ettersom det da kan være låst selv om beboeren er hjemme, sier Huse.

Utvendige nøkkelskap kan være en løsning hvis du trenger å ha en ekstranøkkel liggende klar til gjester eller håndverkere. Så lenge det er lås på det skal det være godt nok for forsikringsselskapene, men sjekk forsikringen din først, så er du sikker. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Utvendige nøkkelskap kan være en løsning hvis du trenger å ha en ekstranøkkel liggende klar til gjester eller håndverkere. Så lenge det er lås på det skal det være godt nok for forsikringsselskapene, men sjekk forsikringen din først, så er du sikker. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Hva med fremtiden?

Tilbake hos låsesmed Per Bugten er det et spørsmål som en godt over middels teknofil journalist vil ha svar på: Når kan vi låse opp døren hjemme ved å skanne øyet?

Låsesmeden har ikke tro på at det vil skje med det første.

– Iris-skanner er kostbart. I Norge er det også strenge regler for hva man kan lagre av informasjon. Det Datatilsynet frykter er at slik informasjon kan komme på avveie. Et tenkt scenario er en fingeravtrykklås som lagrer hele fingeravtrykk. Får noen hentet ut disse fingeravtrykkene så har de i praksis tilgang på identiteten din. Samme scenario kan brukes om en iris-skanner, sier Bugten.

– På dagens fingeravtrykklesere lagres bare deler av avtrykkene - noen utvalgte punkter, legger han til.

Vurderer du å gå over til elektronisk lås? Under har vi lagt inn et par lenker. Har du erfaringer med en lås, eller andre tips til våre lesere, så legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet lenger ned på siden.

Trioving ( Forhandler blant annet Yale Doorman)
Smartprodukter (Forhandler produkter fra flere leverandører)