Voksenbrus fra Vikingfjord. <i>Foto: Per Ervland</i> Foto: Per Ervland
Voksenbrus fra Vikingfjord. Foto: Per Ervland Foto: Per ErvlandVis mer

Knuppen på puppen

GLASSKLART: Næmmen, er det ikke? Ligner det ikke på? Dekorative og funksjonelle knopper preger glassklare nyheter i høst.

100% Norway

Det måtte en egelskmann til. Og stereotypen om frivole skandinaver. Vi tenker finsk TV-teater, briter tenker nordmenn.

Da vi var på åpningen av utstillingen 100% Norway tidligere i høst, ble den lille knuppen på rusbrus-flaskene fra Vikingfjord gjenstand for mye munterhet blant de fremmøtte. Det kan selvfølgelig ha en sammenheng med at innholdet ble konsumert, men det var ikke få som kommenterte de lille knoppen på flasken.

Siden har det dukket opp små glassknopper både her og der. Ikke bare til pynt, men med en distinkt funksjon.

Go cubic

Kan stables. Foto: Holmegaard
Kan stables. Foto: Holmegaard Vis mer


Lite skapplass? Det er fristende å stable glass i høyden, men utrolig ergerlig når de setter seg fast, ikke minst de gangene man klarer å ødelegge dem når man prøver å ta dem fra hverandre.

Holmegaards nye vannglass i serien Minima har en liten knupp som skal forhindre nettopp dette. istedetfor å synke ned i hverandre, skape vakuum og lage kluss, står de pent oppi hverandre, og gir mer plass i skapet til andre ting.

Det er den unge danske møbeldesigneren Cecilie Manz som står bak vannglassene. I Minima-serien får en også store og små flasker, samt vinglass, men disse er helt uten noen som helst utvekster. Vinglasset kommer i en klar variant, mens flasker og vannglass fås også i en turkis og røykfarget variant.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vannglassene koster 148 kroner, og fås i de fleste glassmagasiner.

Ta grep

Foto: Muuto
Foto: Muuto Vis mer


En annen nykommer, signert kjente møbeldesignere, er karaffelen "I'm boo" av Norway Says for danske Muuto. Denne har en litt stor knopp med en liten fordypning som passer perfekt til en fingertupp.

Dette skal gi godt grep, og gjøre forestillingen om at karafler ofte kan være litt klønete i bruk til skamme.

I'm Boo-karaflene er 26 cm høye, og vil koste 429 kroner. De er forventet i butikk i god tid før jul, og vil blant annet være å få kjøpt gjennom Norway Says Shop i Oslo.

Tradisjon eller trend?

Det sies at en gang er hyggelig, to ganger snart-en-vane og tre ganger tradisjon. Om det holder for å kvalifisere til en trend vites ikke, men vi blir ikke forbauset om vi ser mer av de glassklare knoppene.

Produsenter: Arcus; Holmegaard; Muuto;