Knivene vi ikke klarer oss uten

Det viktigste du har på kjøkkenet er en god kniv. Men hvilken? Her er våre favoritter.

En god kniv er alfa og omega på kjøkkenet.  Foto: MATPRAT
En god kniv er alfa og omega på kjøkkenet. Foto: MATPRAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DinSide fyller i år 15 år. I løpet av denne tiden har vi blant annet testet over 500 PC-er, 400 mobiler, nærmere 200 TV-er og har publisert rundt 1.500 prøvekjøringer og biltester.

Så hva kjøper vi, når vi kan velge helt selv? Dette deler vi med dere i vår nye serie På Privaten. Først ut i serien var hvilke mobiltelefoner de som tester mobiltelefoner selv har valgt, og vi har fortalt hva vi liker - og ikke liker - med kaffemaskinene våre. Her er knivene vi ikke klarer oss uten.

Hvilken kniv foretrekker du ? Send oss en mail, del i debatten, eller last opp bilde på Instagram og tag med #dinsidebolig #kniv #påprivaten og fortell hvorfor.

Thomas Strzelecki, journalist, DinSide Fritid:

Japansk kokkekniv fra Miyabi

image: Knivene vi ikke klarer oss uten


Jeg har aldri hatt noen spesielt gode kniver på kjøkkenet, og har for det meste brukt en standard Victorinox fra Jernia som helt klart har sett sine bedre dager. Den brukte jeg å slipe med slipestål, men følte aldri at det hjalp noe spesielt. Da jeg gikk til innkjøp av en Miyabi 5000MCD føltes det som å komme inn en ny verden på kjøkkenet. Plutselig var all oppkutting av kjøtt og grønnsaker en sann fryd, og følelsen av å holde i masurbjørken var også helt annerledes. At det er en urtekniv, visste jeg ikke før nå, men jeg bruker den til absolutt alt - bortsett fra å skjære brød.

Følelsen du får av å holde i håndtaket og den absurde skarpheten gir deg en kongefølelse på kjøkkenet. Dessuten er det japansk estetikk, det her, og følgelig er den veldig pen å se på. Det eneste aberet er at man er vant til så sløve kniver, og har du noen glass vin innabords er det dermed lett å kutte seg. Noe som har skjedd. Opptil flere ganger. Au!

I tillegg må jeg nok levere den til noen profesjonelle knivslipere etter hvert.

Det er utstyret det kommer an på: Slik blir billigkniven (nesten) like god som proffenes

Gaute Beckett Holmslet, journalist:

Brødkniv fra Victorinox

Brødkniven fra Victorinox har avrunda tagger, er lang og bladet er tynt.  Foto: Gaute Beckett Holmslet
Brødkniven fra Victorinox har avrunda tagger, er lang og bladet er tynt. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer


Det første knivsettet jeg kjøpte var et sett til 50 kroner på ICA. Det kjøpte jeg da jeg skulle flytte hjemmefra, og fant ut at kjøttøks og fileteringskniv var greit å ha. Kvaliteten var imidlertid så som så, og knivene krevde hyppig sliping.

Da ble det en helt annen verden da jeg fikk brødkniven fra Victorinox. Den er en helt genial flerbrukskniv, i tillegg til at den selvfølgelig gjør en knakende god jobb som brødkniv.

Noe av det jeg setter pris på er at den har avrunda tagger. Dette gjør at kniven "glir" lett over brødskorpen i stedet for å hoppe ut av sporet hele tiden.

Kniven er også ganske lang, noe som har gjort den velegnet for pizzaskjæring om pizzahjulet har vært i oppvaskmaskinen.

Selv om det sikkert ikke er egnet bruksområde har jeg også brukt den til å skjære opp plastemballasje, kutte salat og skjære opp grønnsaker.

Til det sistnevnte er den helt ypperlig, da den har et ganske tynt blad. Skaftet er i tre, så jeg har passet på å holde den unna oppvaskmaskinen. Skulle jeg kjøpt ny ville jeg nok valgt en med skaft i plast.

Les også: Slik bør du ta vare på knivene dine

Elisabeth Dalseg, boligredaktør:

Keramiske kniver

Favoritten er fra Kyocera/www.kjokkenkniver.no. Foto: Elisabeth Dalseg
Favoritten er fra Kyocera/www.kjokkenkniver.no. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Etter et ublidt møte med en av de skarpeste knivene i skuffen - en kokkekniv fra Fiskars - har jeg vært noe forsiktig i valget av kniver. (Men om ulykken først skal være ute, er det en fordel at det skjer med en skarp kniv, ifølge de flinke legene ved Legevakten i Oslo.) Men jeg er avhengig av skarpe kniver, som skjærer gjennom alt fra kålrot og gresskar til fersken og tomat med samme letthet. Valget ender nesten alltid på keramiske kniver.

Jeg har brukt keramiske kniver fra Kyocera, fra Porsgrund porselen, fra Ceratio og en japansk av ukjent merke - som har fulgt meg i mer enn ti år. Fordelene er mange: De er lette å håndtere, de er skarpere enn man skulle tro - og ikke minst: De kan vaskes i oppvaskmaskin, om man passer på at de får ligge alene, slik at de ikke blir sløvet av stål eller annet i bestikkskuffen. Jeg har også opplevd at selve håndtaket på en par år gammel kniv ga etter i møte med et stykke hard klippfisk (se bildet under), men dette var også den rimeligste modellen vi har i hus.

Det er ikke ett fett hvilken kniv du velger. Knivene "varer evig" med mindre håndtaket ikke tåler oppvaskmaskin (venstre) eller du mister den i gulvet (midten). Foto: Elisabeth Dalseg
Det er ikke ett fett hvilken kniv du velger. Knivene "varer evig" med mindre håndtaket ikke tåler oppvaskmaskin (venstre) eller du mister den i gulvet (midten). Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


I tillegg holder de lenge uten å måtte slipes. Den ovennevnte japanske kniven har vært i bruk siden 90-tallet og er fortsatt skarp og fin - med ett unntak: det gikk et skår av tuppen en gang den gikk i gulvet. Det er imidlertid lite problematisk i hverdagen.

Dette er forøvrig bare én av flere grunner til at du ikke bør velge fliser på kjøkkengulvet.

Har jeg så gitt de vanlige stålknivene kurven? Neida, men de er ikke lenger i daglig bruk. Jeg har en fantastisk japansk kokkekniv jeg også overtok da en venninne flyttet tilbake til Japan som kommer frem til de store stekene, og en sylskarp kokkekniv fra Fiskars - i tillegg til diverse forskjærssett, fileteringskniver og andre spesialkniver. Men i hverdagen foretrekker jeg det lett og enkelt: De lette små keramiske knivene som går i oppvaskmaskin.

Hvilken kniv foretrekker du ? Send oss en mail, del i debatten, eller last opp bilde på Instagram og tag med #dinsidebolig #kniv #påprivaten og fortell hvorfor.