Nei, ikke slik! Sushi skal (selvsagt) spises med pinner. Foto: Colourbox.com
Nei, ikke slik! Sushi skal (selvsagt) spises med pinner. Foto: Colourbox.comVis mer

Kniv, gaffel og sushi

Bestikket som gir deg tre i ett.

Sushifeberen er ikke over i Norge. I storbyene får du sushi på nær ethvert gatehjørne, og det selges også i dagligvarebutikkene. Og får du ikke tak i ferdige godbiter, får du i alle fall kjøpt ingredienser til å lage sushien selv.

LES OGSÅ:

Så er vi over på trinn to, den hyggelige biten. Nemlig å spise godbitene. Og dette gjør man altså helst med pinner.

Kjøper du ferdigsushi, følger ofte - ikke alltid - pinner med. Noen har også slikt hjemme. Men det er ikke alle som har skuffer som flyter over av spesialredskaper.

Kjøkkenutstyret som redder fredagskvelden

Kniv, gaffel og spisepinner i ett

PLAST OG GUMMI: For ti dollar kan du få et slikt sett som gir deg amatørvennlige spisepinner såvel som kniv og gaffel i en liten pakke. Foto: Produsenten
PLAST OG GUMMI: For ti dollar kan du få et slikt sett som gir deg amatørvennlige spisepinner såvel som kniv og gaffel i en liten pakke. Foto: Produsenten Vis mer

Som et ledd i effektivisering for den som spiser mye sushi, kan kanskje dette designsettet være et alternativ. Her får du nemlig kniv, gaffel og spisepinner i ett. Produktet er designet i Spania, og vi fant disse i butikken Uncommongoods.com til ti dollar paret. De er produsert i nylon og gummi, og hektes sammen bak for å gjøre det lettere for oss litt mindre pinnerutinerte å spise.

Vanskelig å holde?

Er problemet å få pinnene til å holde seg noenlunde samlet i grepet, kan du også prøve dette nybegynnertrikset, der alt du behøver er to pinner, et strikk og en papirbit.

Pinneskrekk? Se hvordan du gjør spisepinnene lette å bruke med enkle midler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil du gå for en mer elegant variant - evt. en dyrere variant i alle fall - finnes det også designspisepinner med navigeringsstøtte fra Hardanger Bestikk. Deres sushisett er i rustfritt stål, med en tupp av nylon som skal gjøre det enkelt å få grep på sushibitene, slik at du slipper å miste nigiribiten ned i soyasausen. Prisen er 399 kroner per sett.

Hvor lenge holder maten i kjøleskapet?

Mye brukt

Japan er den største forbrukeren av engangsspisepinner, skal vi tro Wikipedia. Her bruker hver innbygger 200 sett engangspinner hvert år. I Kina skal det i 2006 ha blitt innført en skatt på engangspinner, for å få ned forbruket.

Spisepinner i metall er mer holdbare og lettere å rengjøre enn de i plast og tre, men er også glattere og litt mindre brukervennlige. Spisepinner i rustfritt stål er først og fremst forbundet med Korea.

Kostbare spisepinner finnes i både elfenben, jade, gull og sølv. Spisepinner med sølvtupp ble tidligere antatt å avsløre gift. Ble tuppen svart, var det bare å la maten forbli uspist ...

Se tips fra Matportalen om riktig behandling av råvarer til sushi.