Knekk kopisperren

SMUTTHULL: Du trenger ikke å være datanerd for å kunne spille av kopibeskyttede CD-plater på PC'en, men det hjelper.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Per i dag er det nemlig ikke spesielt lett å knekke kopisperrene.

Det finnes flere systemer for kopisperring på markedet i dag. Key2, Macrovision og Cactus er de mest brukte.

Det pussige er likevel at enkelte PC'er ikke har noe problemer med å spille av platene.

Vi prøvde de nye CD'ene til Shakira og Kent på fem datamaskiner. Tre av dem fungerte feilfritt, og vi kunne selv velge avspillingsprogram.

På den fjerde PC'en var det full stopp da vi prøvde å spille av platen. CD-spilleren på PC'en låste seg ved hvert eneste forsøk, selv om vi prøvde både med Windows MediaPlayer og WinAmp.

Her fungerte altså sperren effektivt.

Egen avspiller

På en femte PC kunne vi også spille av CD'en, men da spratt det opp en egen avspiller som vi aldri hadde sett før. Dette virket oppløftende, men resultatet ble dessverre ikke som ønsket.

Selv om du kunne høre på hele plata var nemlig lyden svært komprimert. Lyden var rett og slett mye dårligere enn vanlig CD-kvalitet.

Enda verre er det kanskje at den ukjente avspilleren er Windows-basert. Denne løsningen vil altså verken fungere på en Macintosh eller på en Playstation 2.

Kan du knekke koden?

Ja, selvfølgelig er det mulig. Vi fant flere tips ved å søke på Internett, men slett ikke alle fungerte etter oppskriften.

Den fyldigste beskrivelsen fant vi på CDR-Info, som har prøvd å omgå sperren med ulike metoder.

Vi prøvde Clone-CD, ett av programmene som CDR-Info testet. Det var relativt enkelt å kopiere hele platen, og vi fikk dermed spilt den av datamaskinen.

Ulempen var at det kom små klikkelyder med ujevne mellomrom i låtene. Dette forringet naturlig nok lydkvaliteten betydelig.

Konklusjon er derfor at kopisperren på CD'ene vi testet, er effektiv. Vår spådom er likevel at det om kort tid foreligger enkle nedlastbare programmer på Internett som løser hele problemet.