Klipsch med helt ny RF-serie

Åtte nye modeller presentert på CES.

<B>NYHET FOR HJEMMEKINOEN:</B> RP-450C er senter-toppmodellen i den nye Reference Premiere-serien fra Klipsch. Foto: KLIPSCH
NYHET FOR HJEMMEKINOEN: RP-450C er senter-toppmodellen i den nye Reference Premiere-serien fra Klipsch. Foto: KLIPSCHVis mer
SLAGORD: Nå har de byttet det ut med «Excuse me, you're drooling»... Foto: KLIPSCH
SLAGORD: Nå har de byttet det ut med «Excuse me, you're drooling»... Foto: KLIPSCH Vis mer

«Pissing off the neighbors since 1946» («naboplagere siden 1946») er slagordet til den amerikanske høyttalerprodusenten Klipsch.

Nå har de funnet på et nytt: «Excuse me, you're drooling» («Unnskyld, du sikler»).

På årets CES-messe i Las Vegas i disse dager kan de nemlig presentere en helt ny utgave av den legandariske RF-serien, som har vært en favoritt blant høytspillende lydfrikere og hjemmekinoentusiaster i mange år.

Spill høyt - lev farlig

Klipsch er nemlig, sammen med landsmennene Cerwin-Vega, yndlingsmerket for de som ikke avslutter festen før politiet står på døra og blodet strømmer ut av trommehinnene.

Merket har en betydelig fanskare her i landet, noe ikke minst en livlig tråd på Hifisentralen.no vitner om.

LES OGSÅ: TEST: Klipsch KMC 3

RF-serien så dagens lys i 1999, og har gjennomgått flere oppdateringer. I 2010 kom MkII-verjonene. MKI-modellene finnes imidlertid fortsatt på markedet, og selges ofte svært rimelig.

Både hjemmekino og stereo

NYHETER FOR HJEMMEKINOEN: Nye front-, bak og senterhøyttalere i den nye Reference Premiere-serien fra Klipsch. Foto: KLIPSCH
NYHETER FOR HJEMMEKINOEN: Nye front-, bak og senterhøyttalere i den nye Reference Premiere-serien fra Klipsch. Foto: KLIPSCH Vis mer

På årets CES-messe i Las Vegas er det imidlertid Reference Premiere som gjelder. Det er nemlig navnet på den nye serien som skal erstatte RF MKII-høyttalerne.

Den nye serien omfatter tre nye gulvstående front/stereohøyttalere, to bokhylle/stativmodeller. For hjemmekinoen kommer tre nye senterhøyttalere og to surround/bakhøyttalere.

Ved første blikk er det ikke lett å få øye på endringer, men teknisk har Klipsch foretatt noen grep de hevder gir betydelig bedre lyd.

Den viktigste forskjellen er et nytt hornoppheng støpt i komprimert silikon. Dette skal redusere resonansene og gi en jevnere og varmere høyfrekvensrespons enn ABS-plasten som ble brukt i MKII-høyttalerne.

Subwooferne fra den gamle MK II-serien blir stående. Det blir også den gulvstående toppmodellen RF-7 II, trolig fordi den har etablert seg som et troverdig alternativ også for seriøse hifi- og hjemmekinointeresserte som er vel så interessert i god lyd som høy lyd.

LES OGSÅ: TEST: Klipsch KMC 1

Like god lyd til halv pris?

TOPPMODELL: RP-280F kan bli en skarp konkurrent til den over dobbelt så dyre prestisjehøyttaleren RF-7 II, som Klipsch beholder fra den gamle RF-serien. Foto: KLIPSCH
TOPPMODELL: RP-280F kan bli en skarp konkurrent til den over dobbelt så dyre prestisjehøyttaleren RF-7 II, som Klipsch beholder fra den gamle RF-serien. Foto: KLIPSCH Vis mer

Prisen på den nye toppmodellen RP-280F.
er satt til 1350 dollar pr. par i USA, noe som tilsvarer 10.477 kroner etter dagens kurs. Med 25 prosent moms på toppen vil de trolig ligge på litt over 13.000 kroner her i landet.

Norsk pris på RF7 II er 30 000 kroner. Derfor skal derfor bli spennende å høre hvor stor den lydmessige avstanden er mellom de to toppmodellene.

LES OGSÅ: Klipsch Status mot Philips Fidelio L2

Teknisk sett spiller ikke 280F fullt så høyt, med følsomhet på 98dB (RF-7 II har 101dB). Men når det gjelder bassrespons stiller de to ganske likt (henholdsvis 31/24Hz +-3dB på 280F og 30/24Hz +-3dB på RF-7 II).

Se Klipsch egen presentasjon av den nye Reference Premier-serien:

Nye hodetelefoner

GJEVT PÅ HODET: Reference On-Ear er de første hodetelefonene som får lov å bære Reference-navnet. Foto: KLIPSCH
GJEVT PÅ HODET: Reference On-Ear er de første hodetelefonene som får lov å bære Reference-navnet. Foto: KLIPSCH Vis mer


Klipsch er også store på hodetelefoner. På CES-messen presenterer de den nye hodetetelefonen Reference On-Ear, en tradisjonell halvlukket modell til 199 dollar (1.552 kroner) i USA.

Det er ikke tilfeldig at denne som første hodetelefon får lov å bære Reference-navnet.

Klipsch' hodetelefonsjef Vlad Grodzinskiy bekriver den som «en ideell blanding av uovertruffen komfort, legendarisk lydkvalitet og ubegrenset bærbarhet».