Det er topp å slippe ledning! Foto: Produsenten
Det er topp å slippe ledning! Foto: ProdusentenVis mer

Klipp kanter og ugress uten kabel

Det dukker opp stadig flere gresstrimmere som går på kraftige litiumbatterier. Her er oversikten over de mest populære.

Gresstrimmere, noen kaller det kantklippere, er ikke bare kjekt å ha, de er bortimot uunnværlige for nesten alle hager, uansett typer og størrelser. Om det er finklipping mot kantstein eller fjerning av ugress langs gjerder, med gresstrimmeren fikser du det meste.

De første gresstrimmerne var elektriske, og dem finnes det fremdeles mange av. De er billige og kraftige og du får dem i mange forskjellige varianter og formater. Har du bare en liten hageflekk, er dette en utmerket løsning.

Har du en større hage merker du fort at lange skjøteledninger er noe herk. Både når de skal trekkes ut, i bruk og når de skal kveiles opp byr det på utfordringer å håndtere 25 meter gummikabel, for ikke å snakke om to. Men nye batterityper har gjort ledningene overflødige på mange typer verktøy. Litium-batteriene har allerede gjort sitt inntog i hageredskapene, nå får du både klippere, sager og trimmere med batteridrift.

Les også: Gresstrimmer - hva trenger du?

Høyere spenning gir mer kraft

Fordelen med batteri? Man blir ikke avbrutt midt i jobben, slik en av våre journalister ble tidligere i sommer. Foto: Tuva Moflag
Fordelen med batteri? Man blir ikke avbrutt midt i jobben, slik en av våre journalister ble tidligere i sommer. Foto: Tuva Moflag Vis mer


Batterier bør både ha spenning og kapasitet. Men velger du mye av det ene går det ut over det andre, hvis du skal ha samme størrelse og vekt. Høyere spenning krever flere celler, og du får enten mindre kapasitet eller batteripakken blir større og tyngre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De enkleste trimmerne bruker batterier på 14 volt. For små hager og pleie av gresskanter rundt bed og gjerder er disse trimmerne midt i blinken. De kan gjerne klippe kanter i opptil 800 meter på én lading med et batteri på 1,3 Ah.

Har du større hage og behov for litt mer kraft i kampen mot ugresset er de kraftigere modellene som kjører på høyere spenning mer egnet. 18 volt er den gylne middelvei. Da får du kraft nok til de fleste utfordringene, samtidig som batteriet ikke blir så stort og tungt. 18-volts trimmerne har i tillegg til mer effekt større klippebredde og tykkere tråd. Mange har også en utførelse som byr på større justeringsmuligheter og mer fleksibilitet.

For de store utfordringene er det 36 volt som gjelder. Da får du samme kraft som mange bensindrevne trimmere, men slipper eksos og høyt lydnivå. Selve maskinen er også mer robust enn de mindre 18 volts-maskinene.

Bosch ART 23 Li 14,4 Foto: Produsenten
B&D GLC1423L 14 Volt Foto: Produsenten
B&D GLC1825L 18 Volt Foto: Produsenten
B&D GLC3630L 36 Volt Foto: Produsenten
Biltema 18 volt Foto: Produsenten
Clas Ohlson 18 Volt Foto: Produsenten
Ryobi OLT1831 18 volt Foto: Produsenten
Ryobi 36 Volt Foto: Produsenten
Gardena AccuCut 400 Li 18 Volt Foto: Produsenten
Gardena AccuCut 450 Li 18 Volt Foto: Produsenten


Her er oversikten over de mest tilgjengelige modellene med de viktigste egenskapene og priser. Klikk på teksten under selve tabellen for større visning.

Klipp kanter og ugress uten kabel


Merk at prisjakt er en prissammenligningstjeneste. Oppdaterte priser finner du til en hver tid på Prisjakts nettsider.

Hvordan behandler du oppladbare verktøybatterier? Det er forskjell på de nye og de gamle

Batteriløsninger

Batterier er ofte spesialkonstruert til en type maskin, men det er også produsenter som har system i galskapen og bruker samme batteri og lader til en rekke maskiner.

Bosh-batterimaskiner-for-hage bruker samme 18 volts batterier og lader Foto: Bosch
Bosh-batterimaskiner-for-hage bruker samme 18 volts batterier og lader Foto: Bosch Vis mer
Ryobi 36 Volt-system for kraftige hagemaskiner. Foto: Ryobi
Ryobi 36 Volt-system for kraftige hagemaskiner. Foto: Ryobi Vis mer
Både Bosch, Clas Ohlson og Ryobi bruker samme batterier i trimmerne som i verktøysystemene. Men det er ikke alle produsenter og forhandlere som er like fleksible når det gjelder løsninger. Du får kjøpt bare selve trimmeren fra Ryobi (prisen står i parentes i tabellen) eller komplett med batteri og lader, men hos Clas Ohlson selger de trimmeren bare komplett. Du får heller ikke kjøpt klipperen fra Bosch uten batteri og lader.

Les også vår test av Bosch ART 26 LI kantklipper

Har du allerede batteridrevet elektroverktøy i en av disse seriene er det verdt å sjekke ut om det finnes en gresstrimmermodell som passer ditt bruk.

Gammelt batteri? Ta det ut av verktøyet før du setter det bort