Kle deg for jobben!

Det er mye som kan gå galt, derfor bør du sørge for å beskytte deg først som sist.

Slik kan det gå når man mister taket på noen rustne plater. Foto: Privat
Slik kan det gå når man mister taket på noen rustne plater. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange skrekkhistorier om folk som har fått foten i gressklipperen og hånden i hekksaksen. Forsikringsselskapene trekker fram disse hendelsene hvert år, og anbefaler bruk av verneutstyr. Her er det ikke vanskelig å være enige med forsikringsselskapene. Skader er det ingen som er tjent med.

Men hva trenger du egentlig for å beskytte deg selv?

De fire viktigste

Hvilken del av kroppen som er mest verdifull skal vi overlate til andre å bedømme, men når vi jobber i hagen, garasjen eller i hobbyverkstedet er det som regel føtter, bein, hender og øyne som er i aktiv bruk, og derav i faresonen.

Les også: Slik lager du uteplass

Solide støvler fra Jula 449 kroner Foto: Produsenten
Solide støvler fra Jula 449 kroner Foto: Produsenten Vis mer


Skikkelig fottøy
Jobber du i hagen med maskiner eller generelt med tunge ting er vernestøvler noe man bør unne seg. Disse har såler som gjør at du kan tråkke på planker med spiker uten at de kommer opp gjennom foten, tåkappe av stål som gjør at trekubbene som faller ned på foten ikke knuser tærne, du slipper også å bli skadet av småstein eller annet fra kantklipper, eller få tærne kappet av gressklipperen. Samtidig har de skaft som beskytter ankler, hæl og legger som ofte kan være utsatt for skader.

Arbeidsbukser
Selv om det er varmt er det ikke smart å jobbe i shorts eller annen beskjeden bekledning. Du må rett og slett ha et eller annet som beskytter huden mot unødvendige rifter og sår.

Et par solide arbeidsbukser dekker det meste.

Solide bukser fra Jula 229 kroner Foto: Produsenten
Solide bukser fra Jula 229 kroner Foto: Produsenten Vis mer


Arbeidshansker fra Clas Ohlson 79 kroner Foto: Produsenten
Arbeidshansker fra Clas Ohlson 79 kroner Foto: Produsenten Vis mer


Arbeidshansker
Et par solide arbeidshansker er også svært gunstig. Vi foretrekker hansker med tykt vinterfor til alle årstider, når vi skal kjøre plenklipper, rake løv eller frese snø.

Foret har nemlig flere fordeler: Det absorberer svette samtidig som det beskytter bedre mot slag, kutt og rifter. Jobber du med fuktige materialer er det selvsagt praktisk med vanntette hansker, de finnes også i tykk utgave med for.

Skal du bare luke eller sette ut små planter i et bed klarer du deg med tynnere og lettere hansker siden du ikke bruker skjærende verktøy.

Les mer om oppussing her!

Vernebriller fra Jula 39 kroner Foto: Produsenten
Vernebriller fra Jula 39 kroner Foto: Produsenten Vis mer


Beskyttelsesbriller
Øynene er også svært viktige å beskytte. Om du bruker vanlige briller kan disse fungere fint mot småtteri som flyr om kring. Men så snart vi snakker om muligheten for at litt større elementer kan komme til å fly veggimellom er et par gode beskyttelsesbriller som også dekker sidene et lurt valg.

Hvis du jobber med verktøy som skjærer eller hugger kan spon og små biter av materialet du jobber med komme på avveie. Sjansen for å treffe deg i øyet er absolutt tilstede, og det skal ikke så mye til før det gjør skade. Et par beskyttelsesbriller er en svært rimelig forsikring.

Andre viktige remedier

I tillegg til de fire vi har nevnt over er det mange andre løsninger som sørger for å verne deg fra skader og ubehag. Noen kan være veldig spesielle, som motorsagbukser som sørger for at saga stopper i beskyttelsesforingen i stedet for et stykke inn i dine lårmuskler.

Hørselvern fra Clas Ohlson, leveres i sett med briller etc til 49 kroner Foto: Produsenten
Hørselvern fra Clas Ohlson, leveres i sett med briller etc til 49 kroner Foto: Produsenten Vis mer


Hørselvern
Selv om mange av de moderne maskinene vi bruker i hagen eller verkstedet har blitt langt mer lydsvake enn tidligere utgaver, er det fremdeles behov for hørselvern. Spesielt i forbindelse med saging og boring i mur. Husk at det ikke bare er de irriterende langvarige lydene som er skadelige. Kraftige slaglyder når harde gjenstander treffer hverandre med høy energi kan gi umiddelbare varige hørselskader selv om de bare varer brøkdelen av et sekund.

Kneputer fra Clas Ohlson 99 kroner Foto: Produsenten
Kneputer fra Clas Ohlson 99 kroner Foto: Produsenten Vis mer


Knebeskyttere
Selv om små barn kan krabbe rundt og leke på gulvet i timevis hver dag, så blir det annerledes hvis du skrur terrasse, legger stein eller annet som får deg ned i knestående. Det skal ikke mange timene til før du får vann i knærne, noe som kan være svært ubehagelig.

Enkel og lett hjelm fra Jula 149 kroner Foto: Produsenten
Enkel og lett hjelm fra Jula 149 kroner Foto: Produsenten Vis mer


Hjelm
Er det noen risiko for at noe kan falle ned i hodet på deg er det ikke dumt å investere i en hjelm. Spesielt hvis du holder på under andre som jobber i høyden, enten det er oppe i trærne eller på taket.

Til og med under fredelig bæring av materialer kan noen snuble og med en brå bevegelse sende et par planker i god fart mot hodet på en som står med ryggen til.

Her er DinSides siste saker om verktøy!

Hvor handler du sikkerhetsutstyr?

Alle de store varehusene som selger verktøy og maskiner selger også verneutstyr og annen beskyttelse. I tillegg finnes det mange butikker som selger verneutstyr for proffene. Du behøver ikke bruke tusener av kroner, du får det meste du trenger for under tusenlappen - tilsammen. Det er tilstrekkelig for hjemmefikseren.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!