Klassikere til rumpa

Norsk møbeldesign får til det motebransjen drømmer om. Nå skal de beste sittemøblene på turne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uken åpnet utstillingen Norske Sittemøbler i Design og Arkitektursenteret. Her står elevarbeider og gamle klassikere, side om side. Alt norsk, selvfølgelig. Og, med en tre-fire hederlige unntak: Stoler.

Stor bildespesial: Norske sittemøbler

Hva er det med designere og stoler?

- Haha, jeg tror heller spørsmålet er: Hva er det med kuratorer og stoler, sier Knut Skoe, direktør i Møbelrådet til DinSide.no. Møbelrådet er en av partene bak prosjektet Inside Norway, som står bak ustillingen sammen med Norsk Designråd.

Knut Skoe er direktør i Møbelrådet.
Knut Skoe er direktør i Møbelrådet. Vis mer


- Stoler er jo så lette å stille ut, sier Skoe. - Og så er vi jo gode på stoler og sittemøbler da!

Utstillingen er lagt opp som en blanding av gamle klassikere, en del velkjente suksesshistorier og møbler beregnet på både offentlig miljø og private hjem. Felles for alle møblene er at de er til salgs i dag - med unntak av et par studentprosjekter.

Ifølge Skoe er den egentlige grunnen til endel av møblenes klassikerstempel at de treffer dagens smak.

- Mange av de møblene som har salgsuksess i dag, var ikke like godt likt for 10 år siden.

«- Så er vi jo gode på sittemøbler, da! Knut Skoe, direktør i Møbelrådet.»


Om 10 år - da har vi kanskje fått noen nye klassikere?

- Det lages minst like mange modeller i dag som har potensiale til å bli klassikere om en ti - tyve år, som det ble før, sier Skoe. - Men det spørs om det kanskje ikke vil ha en like stor evne til å la modeller leve lenge, fordi forbruket forandrer seg stadig.

DinSides leseres favoritt

image: Klassikere til rumpa


Et par år tilbake kåret DinSide Boligs lesere sin favoritt blant norske stoler. Vinneren? Den originale Stress-lessen. Ingen over. Ingen ved siden?

- Ekornes har fått krav i mange år om å ta frem den gamle originalen og produsere den, men de ønsker ikke å gi ut en gammel stol, sier Skoe. - Men den nye som er med i utstillingen, Jazz, bærer preg av å være inspirert av originalen. Kanskje den vil falle i smak?

Se den store bildespesialen

Norske Sittemøbler stilles ut i Design og Arkitektursenteret, Hausmanns gate 16 i Oslo fra 7. august til 5. september. Senere skal utstillingen videre til Stockholm, Wien og Berlin.