Klart for hyttekrakk

Nå forteller meglerne om kjølige tilstander etter flere år med galopperende hyttepriser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det store problemet med hyttepriser er at de er konjunkturfølsomme.

Så følsomme er de, at du bør være minst dobbelt så engstelig for hyttekrakk som for boligkrakk, skrev vi i en kommentar før sommerferien.

Fem av 51 annonser for hytter i Hemsedal til salgs hadde ligget ute på Finn.no i over ett år den 18. september i år. Hele 15 har ligget ute i 180 dager - et halvt år - eller mer.

Av alle er det annonsen: Flott nyoppført høystandard leilighet med utsikt over Hemsedal Skianlegg, som har lokket kjøpere i desidert lengst tid - i godt og vel et helt kalenderår.

Går tregere

Med orkesterplass i Hemsedal. Foto fra Finn.no
Med orkesterplass i Hemsedal. Foto fra Finn.no Vis mer


- Det er ikke den samme farten over hyttemarkedet nå som det var i fjor på samme tid, sier megleren for vårt lengstliggende objekt, Jan Erik Øynebråten i DnBNOR Eiendom.

- Det er færre interessenter for hvert objekt, og enkelte ender med å selge til noe lavere priser enn de hadde forventet. På den annen side, er det enkelte objekter som går til over takst - særlig de med god beliggenhet - så bildet er ikke entydig, sier han.

Øyenbråten presiserer at det annonserte objektet er det siste som er usolgt av et prosjekt på til sammen 130 leiligheter, og har følgende kommentar til annonsenes lange liggetid på Finn.no:

- Dette kan ha med markedet å gjøre, men det er jo også generelt lavere omløpshastighet på hytter enn det er på boliger. Jeg vil også tro at en del av annonsene som har ligget lengst er for prosjekterte hytter. Erfaringsmessig er ikke slike objekter like lette å selge som når de nærmer seg ferdigstillelse, eller er ferdige.

Øynebråtens antakelse er riktig. Blant de lengstliggende annonsene finner vi en rekke prosjekter, blant annet GolfAlpin Panorama, Solsiden Leiligheter og Solsiden Hytter.

Priser i krakk og boom
Fra 1991 til.....økte hytteprisene med.. og boligprisene med
1993-19 prosent-10 prosent
19951 prosent13 prosent
199619 prosent22 prosent
2006303 prosent215 prosent
Kilde: SSB. Fritidseiendommer med bygning, Boligeiendommer med bygning. Pris per omsatt eiendom


Sårbart

Tabellen til høyre gjør det svært synlig hva som skiller hyttepriser fra boligpriser. Under krakket på begynnelsen av nittitallet sank hytteprisene med nærmere tjue prosent, mens boligprisene nøyde seg med halve prisnedgangen. Så deprimert var hyttemarkedet etter krakket, at prisene måtte bruke fire år på å komme opp til samme nominelle nivå som de hadde vært i 1991. Først i 1996 hadde hytteprisene tatt igjen boligprisene i nivå.

Er hytteprisene på kanten av stupet, eller bare på vei mot en mer normal prisstigning enn vi har sett i tidligere år?

Finn ut hva hytta er verdt - akkurat nå!

Det er absolutt rom for litt nedkjøling i hytteprisutviklingen. Statistisk sentralbyrås tall viser at kjøpesummen per hytte økte med over 13 prosent fra andre kvartal i fjor til samme periode i år, og veksttakten i prisene har vært på dette nivået og høyere siden 2003.

Skal en dømme etter annonsenes maksimale liggetid, er markedet litt hetere i Oppdal enn i Hemsedal.

Usolgt i Oppdal etter 240 dager. Foto fra Finn.no
Usolgt i Oppdal etter 240 dager. Foto fra Finn.no Vis mer


Lengst liggetid - 240 dager - har annonsen for en nyoppført hytte i Holda hyttegrend. Ifølge annonseteksten har hytta både panoramautsikt og gode solforhold.

Prisantydningen på 1.390.000 kr er for en bagatell å regne i forhold til Røkkes hyttepalass i samme område, som ifølge Dagbladet kostet omtrent 100 millioner å oppføre rundt årtusenskiftet.

I skrivende stund har vi ikke lykkes med å komme i kontakt med megleren for det aktuelle objektet.

Kaldt og trangt

Den erfarne megleren Anders Langtind i Privatmegleren, kan imidlertid bekrefte at hyttemarkedet har kjølnet betydelig. Langtind er spesielt aktiv i hyttemarkedet på Norefjell.

Mye tyder på at hyttemarkedet har revnet. Illustrasjon: Per Ervland
Mye tyder på at hyttemarkedet har revnet. Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


- Det er trangere i døren på fjellet. Jeg har aldri før hatt så mange hytter for salg så tidlig i sesongen som dette, sier han.

- Det urovekkende er at omtrent halvparten av objektene er bare to til tre år gamle. De færreste er belånt med særlig mer enn 40 til 50 prosent, men eierne har jo gjerne lån på boligen sin i byen også. Jeg har til og med en familie som selge nå, sier Langtind.

Han er imidlertid ikke bekymret for noen prisnedgang i boligmarkedet, og mener hytter og boliger kjøpes av ulike motiver.

- Det folk forsaker først, er jo det de ikke trenger. Nå når renten har gått opp, er det derfor naturlig at de vurderer å selge hytta - særlig når de oppdager at de bruker den maksimalt 20 døgn i året. Når de årlige kostnadene blir på 150.000 kroner, blir jo døgnprisen svært høy, sier Langtind.

Regn ut døgnprisen på DIN hytte.

Langtind gir følgende råd til folk som ser at hytta på fjellet ble for mye for vinterens lommebok, likevel:

- Dette blir neppe noen gunstig sesong for hytteselgere, men hvis noen må selge nå, vil jeg råde dem til å begynne med én gang. Sesongen varer ikke lenger enn til april, avslutter han.

Finn ut hva hytta er verdt - akkurat nå!Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!