Det er så mye hyggeligere å sette seg ned ute når en har fått vasket unna høst og vinteren.  Foto: Ifi.no
Det er så mye hyggeligere å sette seg ned ute når en har fått vasket unna høst og vinteren. Foto: Ifi.noVis mer

Klargjør sommerens uteplass

Slik blir du kvitt alle flekkene.

De fleste har gjort unna den grøvste vårrengjøringen allerede. Og når de varme sommerdagene kommer, er det mange som bruker de første soldagene til å gi uteplassen en grundig vask.

Du får bukt med det meste med litt mildt såpevann, men noen ganger må det sterkere lut til. Jordslag i stoff, grønske på møbler, mugg på terrassebord og fete, brunsvidde grillrister.

Hvert år gir Lilleborg Forbrukerservices konsulenter råd og tips til de mange som sliter med å få bukt med de mest standhaftige flekkene.

- Fortvil ikke, det er ikke så vanskelig, sier Malin Skaar, leder i Lilleborg Forbrukerservice til DinSide.

På oppfordring fra oss har hun samlet de vanligste spørsmålene norske forbrukere har i forkant av utesesongen.

Finner du ikke svar på det du lurer på? Neste uke stiller Skaar i Nettmøte på DinSide. Du kan sende inn ditt spørsmål allerede nå til bolig@dinside.no.

Møbler og terrassebord av tre

Det tar ikke all verdens tid, men terrassesesongen blir så mye bedre når du har kvittet deg med muggsopp og grønskeflekker.  Foto: colourbox.com
Det tar ikke all verdens tid, men terrassesesongen blir så mye bedre når du har kvittet deg med muggsopp og grønskeflekker. Foto: colourbox.com Vis mer


Mot mugg- og soppdannelse
Fjern blader og annet rusk som har festet seg på møblene dersom de har stått ute i vinter. Spyl med hageslange om nødvendig. Lag en klorinoppløsning bestående av 1/2 dl Klorin per liter vann. Påfør klorinblandingen og la den virke en time. Skyll av med hageslangen. La treet tørke i et døgn, før du pensler med treolje (fås kjøpt i spesialforretning.)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mot grønske
Dersom møblene har noen grønskeflekker fra i fjor, kan du gå frem på samme måte som ved mugg- og soppdannelse. Når treoljen har fått virke ett døgn, setter du inn treet med algedrepende middel (fås kjøpt i spesialforretning)

Tips! Du kan også bruke ren grønnsåpe til å impregnere treet. Den vil legge seg som en beskyttende hinne over treet og gjøre det motstandsdyktig mot smuss og fett. Følg dosering for behandling av ubehandlet tre.

les også: Slik får du den billigste terrassen

Møbler i plast

Hvit plast
Sorte prikker eller flekker er tegn på mugg. Dette kan du fjerne med en klorinblanding. Bruk 1 dl Klorin per liter vann. Vask bort prikkene og skyll godt av med rent varmt vann.

Farget plast
Fargede møbler har godt av en omgang med skurekrem og svamp. Bruk eventuelt skrubb eller stålull. Husk å kvitte deg med stålull som ikke skummer, ellers kan den lage striper i plasten.
NB! Ikke bruk Klorin på fargede møbler, da den virker blekende.

Grillen

Utsiden
Bruk en skurekrem eller kjøkkenspray. Gni inn med en børste eller svamp, og avslutt med mikrofiberklut.

Du kan også gjøre som grillentusiast Bjørn Tore Teigen i Opplysningskontoret for kjøtt, som bruker bilvask og -polering for å klargjøre grillen

Risten

Stålull er veldig effektivt for fjerning av matrester og fett. Du kan også legge både rist og annet utstyr i en blanding av salmiakk og Zalo: 1-2 dl salmiakk og en god sprut Zalo per bøtte med vann. La risten ligge i blandingen til skitten løsner. Gå deretter over med en børste, og skyll av.

Tekstiler

Små hageputer
Disse kan få en omgang i vaskemaskinen. Har de fått jordslag (svarte flekker), bør du bruke et vaskemiddel med blekesystem. Dette finnes ofte i vaskepulver for hvitt og lyst tøy.

Store hageputer
Er putene for store for maskinen, kan du bruke en salmiakkblanding: ½ dl salmiakk per bøtte kaldt vann (7 liter). Slik gjør du: Legg puten på terrassebordet eller et annet flatt underlag. Fukt et lyst håndkle i salmiakkblandingen og legg det over. Bank puten med en teppebanker, langkost eller badmintonracket. Gjenta på andre siden. Bruk så en klut med salmiakkvann til å gå over flekker. Ikke gni, men trykk kluten mot flekken for å løse den opp. Skyll godt over med rent vann før du legger putene til tørk i solen.

Parasoll og markiser

Bruk en blanding av 1 dl Klorin per liter varmt vann. Ha den på en klut og vask stoffet godt. Skyll av med rent vann umiddelbart etterpå.

Blomsterkasser og blomsterpotter:

Fjern gamle blader og jord. Vask pottene i en balje med oppvaskkost og oppvaskmiddel. Stygge flekker kan fjernes med skurekrem og svamp. Skyll godt av med rent vann til slutt.

Desinfisere vanntank

1 liter Klorin til 100 liter vann. La det stå i 1 døgn og skyll gjennom to ganger. NB! Kan ikke benyttes på aluminium.

Fjerne svertesopp på husvegger

Lag en blanding med kaldt vann og Klorin (1/2 dl Klorin til 1 liter vann). Vask over veggene med blandingen og la det virke i ca 1 time. Skyll godt over etterpå, aller helst med høytrykksspyler eller hageslange. NB! Husk vernebriller.

Les også: Oppvasksåpe best i test av husvask