Klargjør skiene for lagring

Se hva du bør gjøre før skiene settes bort etter vinteren.

Mange plasserer skiene i garasjen eller en bod hvor det er mye støv og skitt. Derfor er det viktig å glide skiene før lagring. Foto: Berit B. Njarga
Mange plasserer skiene i garasjen eller en bod hvor det er mye støv og skitt. Derfor er det viktig å glide skiene før lagring. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skisesongen er vel overstått, og har du ikke satt bort skiene allerede er det på tide å få dette gjort. Før skiene plasseres i kjelleren, garasjen eller boden, er det to ting du bør gjøre:

Fjerne gammel smøring og legge på glider.

>> Slik gjør du klar sykkelen for årets sykkelsesong

Få bort klisteret

For å få bort gammel skismøring, trenger du en skrape, skirens og fiberlene (rensepapir). Klister er en gjenganger på sesongens siste skitur, og blir langt verre å få av sålen om du venter med det til over sommeren.

Swix er en av produsentene som lager fiberlene. Foto: Produsenten
Swix er en av produsentene som lager fiberlene. Foto: Produsenten Vis mer


– All smøring bør fjernes før skiene settes bort. Fjern så mye klister som mulig med skrapen som følger med klisterpakken. Det som blir igjen av klisterrester kan du vaske av med fiberlene og skirens, sier Rune Ek, som er skismører hos Bjørn Myhre Sport i Krokstadelva.

Også kjøkkenpapir kan brukes for å få bort de siste klisterrestene, men det krever litt mer arbeid enn om du bruker fiberlene.

Det er vanskelig, men ikke umulig: Slik fjerner du skismøring fra klærne

Legg på glider

Lagrer du skiene uten å gjøre noe mer enn å fjerne gammel smøring, risikerer du å starte neste skisesong med en svært tørr såle som krever ekstra mye arbeid.

– Skiene står gjerne lagret der det er mye støv og skitt, og såla kan tørke. Før man setter bort skiene bør man legge på glider. Da er skiene klare til bruk ved sesongstart, det er bare å fjerne glideren, forteller Ek.

Hvilken glider du bruker er ikke så farlig, ta det du måtte ha liggende. Glideren legges på i et tynt lag på skienes sklisone.

– Smøresonen er vanligvis merket opp på siden av skiene. Her trenger du ikke å legge glider, men har du skøyteski glider man hele såla, sier Ek.

Les mer om hvordan du bruker glider