Klarer du våtromseksamen?

Kun fire av 86 rørleggere svarte riktig på alle spørsmål.

 Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Fagrådet for våtrom (FFV) arrangerte Våtromsdagene 2010 gav de deltakerne en quiz på 10 spørsmål til slutt, som en avsluttende eksamen. Kun 4 av de 86 som tok testen fikk full pott. Vi har fått publisere testen, slik at du kan teste om det stemmer at handymannen er bedre enn håndverkeren?

- Med tanke på at konferansedeltagerne utgjør kremen av norsk fagkompetanse når det gjelder å unngå bygging av marerittbad, så kan resultatet virke skremmende dårlig. Men, langt ifra, vi er positivt overrasket, sier Lars Gulbrandsen, daglig leder av Fagrådet for våtrom (FFV).

- Hensikten var å stimulere til å søke enda mer kunnskap om våtromsbyggingens utfordringer, det vil si å styrke kompetansen i bruken av Byggbransjens våtromsnorm (BVN). Når "kandidatene" nå får se fasiten, vil nok enda flere melde seg på kurs!

Han forteller DinSide.no at testen har høy vanskelighetsgrad, og at de egentlig ikke trodde noen ville klare å få full pott. Klarer du?

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.


Lekker kranen? Slik fikser du det selv

Full pott - klar for oppussing av bad?

DinSide: Dere har kalt quizen for en "eksamen". Betyr det at man er klar for å pusse opp badet om man får full pott?

- Nei, svarer Gulbrandsen kontant.

- Det skal atskillig mer til å bygge våtrom enn å svare på dette. Det er klart at dersom du har egentinteresse, kan du alltids lese deg til å kunne svare på disse spørsmålene, men det betyr ikke at du har kvalifikasjoner til å bygge det ...

Han forklarer at hovedformålet med testen var å tydeliggjøre hvor vanskelig det er. Selv om man har det meste i fingrene, er det fortsatt nyanser og gråsoner som kan være vanskelig å holde styr på.

Gulbrandsen forteller at FFV ikke kommer til å iverksette spesielle tiltak, men fortsette arbeidet med kontinuerlig utdanning og videreutdanning av håndverkere som bygger bad - noe denne quizen var en del av.

Resultat

Hvor mange riktige fikk du? (Avsluttet)
6-9(80%) 314
10(14%) 56
3-5(4%) 15
0-2(2%) 6
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Fra mareritt til drømmebad på fire uker: Se bildene

- Det kan hevdes at den kunnskap vi målte bare har marginal betydning for å lykkes med å bygge trygge drømmebad i henhold til BVN. Og jo da, vi ser den. Men det blir stadig viktigere, særlig med ny TEK, å være seg sitt ansvar bevisst når det gjelder prosjektering, beskrivelser og dokumentasjon, skriver FFV på sine nettsider.

- I praksis betyr dette at fagfolk i tillegg til å beherske alt det håndverkerfaglige som bl.a. har med fugemasse, membrantykkelser og slukmansjetter å gjøre, i tillegg må beherske en terminologi av mer teoretisk art. Og en del tilsynelatende småpirk, som kan vise seg å være av vital betydning å holde orden på, den dag dokumentasjonen trengs for eksempel i en reklamasjonssak.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!